شبیه سازی عددی جریان غیردائم دوفازی اطراف دو استوانه دایرهای کنارهم و انتخاب مدل آشفتگی بر اساس فرکانس تشکیل گردابه
الموضوعات :ابوالفضل اصلانی کردکندی 1 , میثم بیاتی 2 , فریدون وفایی 3 , عارف فرهنگ مهر 4
1 - گروه فنی و مهندسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2 - کارشناس ارشد سازه های دریایی، گروه مهندسی عمران، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران .
3 - دانشیار سازه های دریایی، گروه مهندسی عمران، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران.
4 - کارشناس ارشد سازه های دریایی، گروه مهندسی عمران، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: الگوی جریان, آشفتگی, گردابه, استوانه کنار هم, حجم سیال,
ملخص المقالة :
چکیده
مقدمه: امروزه آبشستگی یکی از مسائل مهم در مهندسی رودخانه و همچنین مهندسی سواحل میباشد. آبشستگی نوعی فرسایش است که در اثر جریان آب در اطراف پایهها به وجود میآید. بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده، تخریب اکثر پلهایی که در رودخانهها بنا شدهاند به علت آبشستگی بوده است. برای تعیین عمق آبشستگی در مجاورت پایه نیاز به شناخت کافی این پدیده و الگوی جریان اطراف آن بوده تا با توجه به آن، روش مناسب برای تخمین عمق آبشستگی، مشخص گردد.
روش: در پژوهش حاضر به موضوع الگو و رفتار جریان اطراف دو استوانه کنار هم با فواصل مختلف در قالب یک مطالعه عددی پرداخته شده است. محاسبات عددی بر روی مشهای مربعی که در نزدیکی استوانهها به منظور تأمین لایه مرزی ریزتر و به تدریج در فواصل دورتر درشتتر شدهاند انجام شده است. در این مدلسازی دو فازی آب و هوا برای لحاظ نمودن اثر سطح آزاد، از روش حجم سیال (VOF) استفاده شده است. در این مدلسازی بر اساس فرکانس تشکیل گردابه و عدد استروهال مدل آشفتگی و اندازه مش بندی مناسب انتخاب شده است. پس از انتخاب مدل آشفتگی مناسب ( مدل RNG k-ε) به بررسی مقادیر سرعت، مقادیر آشفتگی و تنشبرشی بستر و مقایسهی آن با نتایج آزمایشگاهی پرداخته شد.
یافته ها: مقایسه نتایج نشان میدهد که مطابقت خوبی بین نتایج عددی و آزمایشگاهی وجود دارد. نتایج نشان میدهد که با کم شدن فاصله بین استوانهها مقادیر سرعت در مرکز استوانه افزایش پیدا کرده که بیشترین مقدار سرعت در G/D (نسبت فاصله لبههای داخلی دو پایه به قطر پایه) برابر 5/1 اتفاق افتاده است در حالیکه برای فواصل 5/1> G/D مقدار سرعت به دلیل حبس شدگی جریان کاهش پیدا کرده است. در حالت دو استوانه کنار هم مقادیر آشفتگی در ارتفاع میانی بیشتر از مقادیر نزدیک بستر است که نشان دهنده تأثیر بیشتر گردابهها بر مقادیر آشفتگی میباشد. درحالیکه در حالت تک استوانه مقادیر آشفتگی نزدیک بستر بیشتر از مقادیر آشفتگی در ارتفاع میانی میباشد. که میتواند نشان دهنده تأثیر بیشتر بستر بر مقادیر آشفتگی باشد.
نتیجه گیری: به لحاظ کمی و کیفی نتایج شبیه سازی عددی تطابق خوبی با نتایج آزمایشگاهی نشان میدهد. در حالت دو استوانه کنار هم مقادیر آشفتگی در ارتفاع میانی بیشتر از مقادیر نزدیک بستر است (بیشتر در قسمت کنارهها و پایین دست پایهها)که نشان دهنده تأثیر بیشتر گردابهها بر مقادیر آشفتگی میباشد.