بهینهسازی و مدلسازی چند متغیری تصفیه پساب روغنی پالایشگاه گاز با استفاده از کربن فعال بهعنوان یک جاذب با توان عملیاتی بالا
حامد باقری
1
(
دانشجوی دکتری گروه مهندسی شیمی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی مرودشت، مرودشت، ایران
)
بیژن هنرور
2
(
دانشیار گروه مهندسی شیمی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی مرودشت، مرودشت، ایران
)
نادیا اسفندیاری
3
(
دانشیار گروه مهندسی شیمی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی مرودشت، مرودشت، ایران
)
زهرا عرب ابوسعدی
4
(
دانشیار گروه مهندسی شیمی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی مرودشت، مرودشت، ایران
)
الکلمات المفتاحية: کربن فعال, روش سطح پاسخ, فاضلاب پالایشگاههای گاز, بهینه سازی چند متغیره,
ملخص المقالة :
مقدمه: روشهای پایه جذب برای تصفیه پسابهای نفتی شناختهشده، باصرفه اقتصادی و پربازده هستند. بااینحال، برای دستیابی به فرآیند تصفیه پربازده، فرآیند جذب باید بهینه شود. روش سطح پاسخ یک روش مناسب به دلیل بررسی برهمکنشهای پارامترها، کاهش تعداد آزمایشات، و نتیجتاً با صرفه جویی در زمان و هزینه، میباشد.
روش: سطح ویژه جاذب به عنوان یکی از مهمترین عواملی که بر بازده جذب تأثیر میگذارد، توسط BET&BJH محاسبه شد و سطح ویژهای به اندازه 897 مترمربع بر گرم را برای جاذب نشان داد. عوامل موثر بر حذف COD شامل دوز جاذب، زمان تصفیه، دما و pH با بهینهسازی چند متغیری با استفاده از نرمافزار طراحی آزمایش Design-Expert با روش سطح پاسخ (21 اجرا) برای دو نوع پساب پالایشگاه گاز بهینه شد.
یافتهها: روش حذف COD به ترتیب بازده معادل 93 درصد و 87 درصد برای پساب جمع آوری شده از خروجی و ورودی حوضچه API را نشان داد. علاوه بر این، مطالعات سینتیکی برای هر دو پساب جمعآوریشده انجام شد، که نشان داد فرآیند جذب از سینتیک مرتبه اول برای حذف COD از پساب ورودی حوضچه API و مدل مرتبه صفر برای حذف COD از خروجی حوضچه API پیروی میکند.
نتیجه گیری: فرآیند توسعهیافته پتانسیل بسیار خوبی برای تصفیه فاضلاب واقعی پالایشگاه گاز نشان داد، از این رو، نویسندگان استفاده از آن را برای این هدف در مقیاس بزرگ موکداً توصیه میکند
_||_