ملخص المقالة :
هدف از این مطالعهی توصیفی- پیمایشی، بررسی راهکارهای کاهش تلفات و ضایعات نان در بین زنان شهر کرمانشاه بود. جامعهی آماری این پژوهش زنان خانه دار شهر کرمانشاه بودند (198270= N) که تعداد 326 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه-گیری خوشه ای، به عنوان نمونهی آماری انتخاب شدند. جهت تحلیل دادهها از آمارههای توصیفی و روش تحلیل عاملی استفاده شد. بر اساس یافتهها، نان قوت غالب خانوادههای کرمانشاهی را تشکیل میدهد. به گونهای که تمامی زنان شرکت کننده در این پژوهش دست کم روزی یکبار غذای نانی مصرف میکنند. هم چنین، نتایج نشان دادند که در بین گروههای درآمدی گوناگون، زنان خانوادههای پر درآمد و متوسط شهر کرمانشاه به ترتیب کمترین و بیشترین توجه را به مصرف صحیح نان داشتند. بیشترین ضایعات نان مربوط به اطراف آن بود و در بین انواع نان به ترتیب نان لواش سنتی دارای کم ترین ضایعات و نان-های سنگک ماشینی، سنگک سنتی، لواش ماشینی و تافتون در رتبههای بعدی از لحاظ ضایعات نان قرار دارند. بر این اساس، باید سعی در ترویج نانهایی با ضایعات کم تر داشت. از دیدگاه زنان، برخورد قاطع دولت با نانواییهای با نان بی کیفیت، خرید نان به اندازهی مصرف، نظارت مستمر دولت بر کار نانواییها و برگزاری برنامههای آموزشی میتواند نقشی چشم گیر در کاهش ضایعات و تلفات نان داشته باشد. لذا، توصیه میشود که مسئولان و برنامهریزان در جهت تدوین برنامههای کاهش ضایعات نان، از راهکارهای بدست آمده، استفاده کنند.
المصادر:
1-Arsalanbod, M. & Mehrnia, M. (2000). Factors influencing on bread waste:
the case of Orumieh Township. Journal of Development and Agricultural
Economics, 32, 159-165. (Persian).
2- Azizi, M. (2009). Investigating the bread waste in Tehran City. Journal of
Research, 31, 12-17. (Persian).
3- Bernhard, K. (2009). Stopping bread waste. Conference at the University or
Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna, 6.
4- Gholami Parizad, E., Khosravi, A., & Pourabbas, A. (2008). Factors
influencing on bread waste in Ilam Province. Journal of Ilam Medicine
University, 4, 8-15. (Persian).
5- Gul, A., Isik, H., Bal, T., & Ozer, S. (2003). Bread consumption and waste of
households in urban area of Adana province, Journal of Polish Agricultural,
7(3), 41-50.
6- Herbert, L. (2007). Centenary History of Waste and Waste Managers in
London and South East England. CIWM.
7- Malakootian, M. & et al. (2005). The quality of the manufactured bread and
Hygienic conditions of Bakeries. Iranian J Env health Sci Engو 2(2): 72-78.
(Persian).
8- Meghdadian, N. & et al. (2004). Optimization of Taftoon bread shelf- life
using different packings. J Sci and technol. Agric. & Nature. Resource, 8(1),
45-52. (Persian).
9- Partovi, R., Heidarmah, F, Mohamadi, M., Safari, H. (2007). Investigating
environment hygiene situation and quality of bread in Isfahan bakeries.
Proceeding of 10th Seminar on Environment Hygiene, Hamedan, Iran. (Persian).
10- Reeisi, N. (2009). The role of women in improving the bread consumption
model, Journal of Research, 31, 34-40. (Persian).
11- Rustaei, N. (2009). The role of women in environment management,
Proceeding of Workshop on the role of women in management of water
resources, 62-67. (Persian).
12- Scheafffer, R. L., Mendenhall, W., & Ott, L. (2003). Elementary survey
sampling, Tehran, SAMT.
13- Semnani, M. (2007). Bread is Bread. Salamat Newspaper, 153, 5. (Persian).
14- Taheri, A. (2009). Ruined bread, Journal of Research, 31, 44-48. (Persian).
15- Tutiaei, A., & Solaimani, A. (2009). Improving the consumption model,
Tehran, Research Office on Agricultural Structures. (Persian).
16- Veisi, H., & Zarandian, A. (2009). Educational needs of women regarding
the environment: the case of housekeeper women in Tehran, Journal of Women
Studies, 7(2), 7-24. 16
17- Wilson, D. & Wilson, L. (2009). The bread we waste the past, present and
future for the world's wasted food, 4(3). www.foodethicscouncil.org.
18- Yazdisamadi, B. (2007). Waste Losses in Wheat production and
consumption, Tehran, Campus of Agriculture and Natural Resources. (Persian).
19- Zahedi, Sh. (2007). Sustainable development. Tehran, SAMT. (Persian).