بررسی نقش ویژگیهای شخصیت مادر، تعارض زناشویی مادر، سبک حل تعارض مادر و سبک حل تعارض دختر در پیش بینی تعارض مادر- دختر
الموضوعات : فصلنامه زن و جامعهمعصومه پوربافرانی 1 , عذرا اعتمادی 2 , مهدی اکبرزاده 3 , رضوان السادات جزایری 4
1 - کارشناس ارشد مشاوره خانواده، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان
2 - دانشیار گروه مشاوره خانواده، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان
3 - دانشجوی دکترای مشاوره شغلی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان
4 - استادیار گروه مشاوره خانواده دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان.
الکلمات المفتاحية: تعارض دختر با مادر, تعارض مادر با دختر, سبک حل تعارض, تعارض زناشویی, ویژگیهای شخصیت,
ملخص المقالة :
هدف: این پژوهش با هدف پیشنهاد یک مدل برای تبیین تعارض مادر- دختر (تعارض مادر با دختر و تعارض دختر با مادر) بر اساس ویژگیهای شخصیت مادر، تعارض زناشویی مادر، سبک حل تعارض مادر و سبک حل تعارض دختر انجام شد.
روش: این مطالعه از نوع مطالعات همبستگی با اتکا به آزمونهای آماری رگرسیون چندمتغیره و مدلیابی معادلات ساختاری بود. با نمونهای از 160 زوج دختر نوجوان و مادر، که بصورت تصادفی طبقه ای از بین دانش آموزان مدارس راهنمایی شهرستان نایین و مادران آنها انتخاب شده بودند؛ انجام شد. ابزار این پژوهش شامل شاخص نگرشهای والدینی، مقیاس نگرش نسبت به مادر، پرسشنامه تعارضات زناشویی، پنج عاملی نئو و سبکهای مدیریت تعارض بود.
نتایج: نتایج مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای پژوهش در مجموع توانستند 71 درصد حجم واریانس تعارض دختر با مادر و 59 درصد حجم واریانس تعارض مادر با دختر را تبیین کنند (05/0>P). تعارض دختر، بیشترین تاثیرپذیری (55 درصد) را از سبک حل تعارض دختر داشته است (74/0-=r؛ 55/0=R2) در حالی که، در تعارض مادر با دختر، بیشترین حجم تاثیر پذیری (29 درصد) از تعارض زناشویی مادر بوده است (54/0=r؛ 29/0=R2). شاخصهای برازش از سودمندی این مدل حمایت کرد.