مدلی برای ارتقا کیفیت آموزش های فنی و حرفه ای
محمد ورعی
1
(
دانشجوی دکتری گروه مدیریت آموزشی ، واحد مرودشت ، دانشگاه آزاد اسلامی ، مرودشت ،ایران
)
عباداله احمدی
2
(
استادیار گروه علوم تربیتی ، واحد مرودشت ، دانشگاه آزاد اسلامی ، مرودشت ، ایران
)
الکلمات المفتاحية: واژه های کلیدی: آموزش فنی و حرفه ای, کیفیت بخشی آموزشی, نظریه سیستمی,
ملخص المقالة :
چکیده
عنوان: هدف اصلی این پژوهش طراحی مدلی برای ارتقا کیفیت آموزش های فنی و حرفه ای بود. در این پژوهش روش پژوهش کیفی مبتنی بر رویکرد نظریه ی داده بنیاد (سیستمی) استفاده شد.
روش شناسی: در این پژوهش جامعه ی آماری شامل کلیه اساتید دانشگاهی با درجه هیئت علمی دارای مدارک دانشگاهی مرتبط با پژوهش حاضر و مدیران ارشد مشغول به کار در مراکز فنی و حرفه ای استان فارس بود. به منظور نمونه گیری از روش در دسترس و هدفمند تعداد 21 نفر انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شدند و اعتبار و روایی داده ها از دو شیوه ی بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان به دست آمد.
یافته ها: بر مبنای نتایج به دست آمد الگو دارای شرایط درونداد (شایستگی های حرفه ای مربیان، عوامل سازمانی، عوامل آموزشی، پایش کیفیت در آموزش)، فرآیندها (بسترسازی خوداشتغالی کلان، سیاستگذاری، فناوری اطلاعات، برنامه ریزی آموزشی، عوامل بین المللی، عواملی فردی)، بروندادها (پویایی اقتصادی، کارایی، اثربخشی، بهره وری نیروی انسانی، بهبود روش ها و سیستم ها) بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به این الگو در هر مدل کیفیت بخشی باید به فرآیندهای سیستماتیک که در سه سطح درونداد، فرآیند، برونداد تنظیم شده اند به بررسی کلیه ی اجزای یک سیستم پرداخته و به پایش مستمر آن در جهت افزایش بهره وری و کاهش معایب پرداخت.
_||_