مقایسه شاخص های جوانه زنی بذر و ارزش نانوایی هشت رقم گندم نان
الموضوعات :رقيه شاهنده 1 , قاسم توحیدلو 2 , منوچهر خدارحمی 3
1 - دانشجوي كارشناسي ارشد گروه كشاورزي، واحد كرج ، دانشگاه آزاد اسلامي ، كرج ، ايران.
2 - عضو هیات علمی
3 - موسسه اصلاح نهال و بذر- بهنژادگر گندم
الکلمات المفتاحية: گندم, کیفیت بذر, ارزش نانوایی, آزمون هدایت الکتریکی,
ملخص المقالة :
به منظور مطالعه کیفیت بذر و ارزش نانوایی هشت رقم گندم نان آزمایشی به صورت مشترک در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ازاد اسلامی واحدکرج و آزمایشگاه غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال 1393 در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام گردید. صفات مورد اندازه گیری شامل وزن هزاردانه، درصدجوانه زنی، سرعت جوانه زنی، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و آزمون هدایت الکتریکی بود. همچنین جهت ارزیابی ارزش نانوایی ارقام گندم شاخصهای کیفی نانوایی شامل عددفالینگ، درصدپروتئین و گلوتن اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که ارقام گندم از نظر همه صفات ذکر شده در بالا در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی دار داشتند. در بین ارقام رقم نوراستار به دلیل پایین بودن درصدجوانه زنی، سرعت جوانه زنی ، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و بالا بودن هدایت الکتریکی از کیفیت بذری پایین تری نسبت به دیگر ارقام برخوردار بود. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی ارزش نانوایی نشان داد که همه ارقام از نظر درصد پروتئین کیفیت نانوایی مطلوبی برخوردار بودند. با این حال نتیجه مطلوب از نظرشاخص گلوتن مرطوب، شاخص گلوتن خشک، اندیس گلوتن، درصد پروتئین مربوط به رقم بزوستایا بود. همه ارقام به دلیل پایین بودن عدد فالینگ از فعالیت آلفا آمیلازی بالا برخوردار بودند. نتایج همبستگی نشان داد که بین درصدجوانه زنی با سرعت جوانه زنی، وزن هزار دانه و وزن خشک ریشه چه همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت. ولی بین درصد جوانه زنی با میزان هدایت الکتریکی ، عدد فالینگ، درصد پروتئین، شاخص گلوتن مرطوب و شاخص گلوتن خشک همبستگی منفی و معنی دار وجود داشت.
Bushuk,W., and M.G.Scanol,1993. Wheat and wheat flour. s.p.1-19 In Kamel,B.S.,andC.E. staffer(ed).Advances in baking technology.chapman and Hall press.319pp.
Copeland LO,MB, McDonald. (2008). Principles of seed science and technology.Translated by: Akram Ghaderi,F.,Kamkar,B. & Soltani,A., Berlin, Germany. Publication of Jahad –e- Daneshgahi Mashhad 304pp(In Persian).
Dhaka, V. Gulia, N. Khatkar, BS. 2012. Application of mixolab to assess the bread making quality of wheat varieties. Department of Food Technology, Guru Jambheshwar University of Science and Technology, Hisar-125001, India, Volume 1.
Ghaderi,F. A., A.Soltani and H.R.Sadeghipour.2010.Changes in seed quality during seed development and maturation in medicinal pumpkin.Trakia J of Sci.30: 411-421.
Ghasemi Golezani,K.,Salehian,F.,Rahim zadeh khoey and M,Moghadam.(1996).Effect of seed vigor for seedling emergence and seed yield of wheat .Agricultural Sciences and Natural Resources.3:48-54 .)In Farsi)
Haghparast,H.,Rajabi,R.,Najafian,G.,ReshmehKarim,K.&AghaiSarbarzeh,M.(2009).Evaluation of indices related to Grain quality in advanced genotype of bread wheat in rainfed condition. Iranian journalof seed and plant improvment.part1.number2.(In Farsi)
Hosseini,F.,Seiadat,A.,Bakhshandeh,A and Chaab,A.(2012).Evaluation of effects of The oxygen Tension for germination component and seedling growth of wheat 5variety.Iranian agriculture research publication.part9.number4.631-638.(In Farsi)
ISTA.2011. Handbook of Vigour Test Methods (ed. D. A. Fiala), 2ndedition.International Seed Testing Association, Zurich, Switzerland.
Kader .M.& S .C., Jutzi.( 2004). Effect of thermal and salt treatment during imbibition on germination and seeding growth of sorghum at 42/19. Agronomy journal crop science. 190:35-38.
Massoudifar,O.A and Mohammad khani,.(2005).Study of effects plant density on quality characteristics in wheat. Volum18.number1.Iranian journal of Iran Bioloy. (In Farsi)
Moshatati,A.AND Gharineh,M.H.2012.effect of grain weight on germination and seed vigor of wheat .International Journal of Agriculture and Crop sciences>Vol.,4(8),458-460.
Movahhed,S.(2008).Bread Science.Publications of Marz Danesh.183. (In Farsi)
Noormohammadi,G.,A.Siadat&A.Kashani.(2005).CerealofAgriculture.Voulum6.Publications of shahid chamran university.446pp.(In Farsi)
Nitu,I.,Nitu,A.C.,N.Belc.(2011).St Southern Plain and Dobrogea.Valahia University of Targoviste,Romania.Agroalimentation Bioresources Institut,Bucuresti,Romania.204pp.
Payan,R.1998.Cereal Products Technology.Nopardazan publication.272 p.(In Farsi)
18.Rajabzadeh,N.1978.Cereal Technoligy.part1.center of Tehran cereal research publication.79-83.(In Farsi)
Robert, E.H.,K. Osei-Bonsu .1998. seed and seedling vigor. In: R.J.Summer field world crops: cool Season Food Legumes, Londeon,pp.897-910.
Roshancheshm,M.,S.Shahrokhi.,Mh.Ghasemi.,G.Aminzadeh.,D.Hassanpanah.2013. Evaluation of Bakery Quality Indices of Irrigated Wheat Varieties in Moghan Region,Iran.ECISI journals.3(2),234-240
Soltani.,E.,S.Galeshi., B.Kamkar and F.Akramghaderi.2008.Modeling seed aging effects on response of germination to temperature in wheat. Seed Sci and BiotechnoL.2(1):32-36.