بازمفهوم سازی استراتژی فناوری اطلاعات: پیامدهای نظری و عملی
الموضوعات :مازیار گنجور 1 , سهراب خلیلی شورینی 2 , محمود البرزی 3 , سید محمد زرگر 4
1 - گروه مهندسی فناوری اطلاعات، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران
2 - دانشیار، عضو هیات علمی گروه مدیریت ، دانشکده اقتصاد و مدیریت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانشیار گروه آموزشی مدیریت فناوری اطلاعات. دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات. تهران. ایران.
4 - استادیار، گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران
الکلمات المفتاحية: استراتژی فناوری اطلاعات, مرور سیستماتیک کیفی, بازمفهومسازی,
ملخص المقالة :
بیش از پنجاه سال از مطرح شدن مفهوم استراتژی فناوری اطلاعات میگذرد. به دلیل تغییر در مفاهیم پایهای استراتژی چه از منظر عملی و چه نظری این مفهوم نیز با تغییراتی زیادی روبرو شده است که نیاز به درک مجدد آن در زمینه و زمانه جدید مورد نیاز است.هدف این مقاله بررسی روند تاریخی شکلگیری این مفهوم و سپس بازمفهومسازی آن برای کاربست آن در حال و آینده فناوری اطلاعات در سازمانهاست. از این رو، با بکارگیری روش مرور سیستماتیک کیفی، ابتدا جستجوی جامعی در منابع اطلاعاتی صورت گرفت پس از آن با استفاده روش تحلیل محتوا از نوع کیفی با رویکرد تلخیصی، اسناد برگزیده تحلیل گردیدند. این اسناد در شش موضوع که در برگیرنده روششناسی سیستمهای اطلاعاتی ، برنامهریزی رسمی، برنامهریزی استراتژیک فناوری اطلاعات ، توسعه توانمندیهای فناوری اطلاعات، توسعه استراتژی خرد فناوری اطلاعات و بستر فناوری اطلاعات به مثابه استراتژی است، طبقهبندی شدند. پنج مفهوم استراتژی فناوری اطلاعات به منزله برنامه، استراتژی فناوری اطلاعات به منزله پشتیبانی از کسب و کار، استراتژی فناوری اطلاعات به منزله الگو، استراتژی فناوری اطلاعات به منزله مُبَدّل کسب و کار و استراتژی فناوری اطلاعات به منزله منظر، شناسایی شده اند. بررسیها نشان داد که مفهوم استراتژی فناوری اطلاعات به منزله منظر مورد توجه قرار گرفته است. این مفهوم به بررسی خردبنیادهای استراتژی، نقش استراتژیستها، گفتمان حاکم بر سازمان و رفتارهای شناختی و انگیزشی کارکنان و چگونگی شکلگیری استراتژیهای پیدایشی میپردازد و پیشنهاد تحقیقاتی نوینی برای پژوهشگران به همراه میآورد.