توسعه های شهری امروز، بافت های فرسوده آینده
الموضوعات :
1 - استاد شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی
الکلمات المفتاحية: Urban development, توسعه شهری, بافت تاریخی, بافت فرسوده, بافت شهری, urban context, historic context, deteriorated context,
ملخص المقالة :
بافت های تاریخی امروز، بخشی از بافت شهرهای کشور به یادگار مانده از یک یا دو قرن گذشته و حتی نیمه اول قرن حاضر می باشند که اکثر آن ها علی رغم واجد ارزش بودن از نظر تاریخی - فرهنگی به فرسودگی گرائیده اند. ولیکن همواره ضرورت حفظ، احترام و بازآفرینی ارزش ها در این گونه بافت ها مورد توجه معماران، برنامه ریزان و طراحان شهری بوده است و به تأثیر ساختارهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی بر توسعه بافت های مذکور توجه گردیده و توسعه در بافت های تاریخی با رویکرد حفظ ارزش های کالبدی- فضائی مد نظر قرار گرفته است. گذشت زمان ما را به شناخت توسعه جدید شهرها به عنوان بافت های تاریخی و حتی فرسوده نزدیک می کند و در آینده برنامه ها و طرح های توسعه شهری، جزئی از بافت های فرسوده محسوب خواهند شد. هدف از ارائه این مقاله بررسی توسعه های شهری جدید که به احتمال بسیار زیاد، در آینده بافت فرسوده محسوب خواهند گردید، می باشد (ماجدی، 1389).
- ماجدی، حمید، (1389). «بافت های فرسوده شهری آینده»، دومین همایش ملی بهسازی و بازآفرینی بافتهای تاریخی، فرسوده شهری و سکونتگاههای غیر رسمی. سازمان عمران و بهسازی شهری، وزارت مسکن و شهرسازی.
2- شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، مصوبات سال 1386.
3- جباری،حبیب و حسن زاده، داوود، (1387). «مداخله در بافتهای فرسوده شهری و چالشهای پیش رو»، مقاله ارائه شده در اولین همایش بافتهای فرسوده شهری، سازمان عمران و بهسازی شهری، وزارت مسکن و شهرسازی، مشهد.
4- ماجدی، حمید و دیگران، (1378).«مبانی و چارچوب بازنگری شرح خدمات طرحهای شهری»، وزارت مسکن و شهرسازی.
5- ماجدی، حمید، (1382). «شهرسازی معاصر ایران: تحول در قوانین، ساختارها و روشهای شهرسازی در چهار دهه گذشته و چشمانداز آینده»، آبادی، فصلنامه شهرسازی و معماری، سال سیزدهم، شماره 40 و 41، شماره پنجم و ششم دوره جدید.
6- ماجدی، حمید، (1382). «برنامهریزی راهبردی راه حلی برای رفع مشکلات شهری»، فصلنامه شهرساز، شماره 2.
_||_