تأثیر سوختهای زیستی بر امنیت غذایی در کشورهای خاورمیانه
الموضوعات : اقتصاد کاربردیابراهیم باباخانی 1 , رضا رستمیان 2 , مصطفی گودرزی 3
1 - گروه اقتصاد کشاورزی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران
2 - گروه اقتصاد کشاورزی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران
3 - گروه اقتصاد کشاورزی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران
الکلمات المفتاحية: خاورمیانه, امنیت غذایی, سوخت زیستی,
ملخص المقالة :
امروزه، کشورها به سمت تولید سوختهای زیستی از مواد غذایی روی آوردهاند که ممکن است امنیت غذایی را تهدید کند. این مطالعه با هدف تأثیر سوختهای زیستی و امنیت غذایی در کشورهای خاورمیانه انجام شد. در این مطالعه وضعیت امنیت غذایی و تولید سوختهای زیستی در تمامی کشورهای خاورمیانه در طی سالهای 2000 تا 2019 با کمک نرمافزار Eviews تحلیل شدند. برای بررسی رابطه بین امنیت غذایی و سوخت زیستی از روشهای دادههای پنل، از روش پیشرفته و پویای دادههای تابلویی گشتاورهای تعمیمیافته (GMM)، استفاده شد. افزایش یک درصدی اعتبار به بخش کشاورزی و خسارت انتشار دیاکسید کربن به ترتیب منجر به افزایش 081/0 درصدی و 393/1 درصدی در امنیت غذایی شد. یافتهها همچنین نشان داد که سوختهای زیستی بر ابعاد موجود بودن غذا و دسترسی به غذا در کشورهای خاورمیانه تأثیر منفی (p<0.01) و بر پایداری دریافت غذا و بهرهمندی غذایی تأثیر مثبت و معنیداری داشت (p<0.01). رشد جمعیت بر موجود بودن غذا، دسترسی به غذا و پایداری دریافت غذا در کشورهای خاورمیانه تأثیر منفی و معنادار داشت (p<0.01). درمجموع، سوختهای زیستی تأثیر مثبتی بر موجود بودن غذا و دسترسی به غذا و تأثیر منفیای بر پایداری دریافت غذا و بهرهمندی غذایی در کشورهای خاورمیانه دارد.