بررسی ابعاد سرمایه اجتماعی در توسعه نواحی روستایی مطالعه موردی: دهستان حسن آباد، شهرستان اسلام آباد غرب
الموضوعات :بتول میرزائیان 1 , حمید برقی 2 , بهمن شفیعی 3 , احمد حجاریان 4
1 - دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دبیر جغرافیای آموزش و پرورش، ساوجبلاغ، ایران.
2 - دانشیار دانشکده علوم جغرافیا و برنامه ریزی، گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشگاه اصفهان، اصفهان،ایران.
3 - دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامهریزی روستایی،دانشکده علوم جغرافیا و برنامه ریزی، گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشگاه اصفهان، اصفهان،ایران.
4 - دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامهریزی روستایی،دانشکده علوم جغرافیا و برنامه ریزی، گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشگاه اصفهان، اصفهان،ایران.
الکلمات المفتاحية: مدلسازیمعادلاتساختاری (SEM), مشارکتاجتماعی, اعتماداجتماعی, سرمایهاجتماعی, دهستانحسنآباد,
ملخص المقالة :
سرمایهاجتماعی مفهومی کلان است که امروزه در تحلیلهایاجتماعی-اقتصادی پیرامونتوسعهروستایی مطرح است. هدف ازاین مقاله نشاندادن نقشسرمایهاجتماعی در توسعهروستایی میباشد. روشتحقیق توصیفی-تحلیلی وابزارگردآوری داده-ها، پرسشنامهاست. جامعهآماریتحقیق1762سرپرستخانوار دردهستانحسنآباد بوده که نمونهآماری210سرپرستخانوار در نظرگرفتهشد. تجزیهوتحلیلدادهها درنرمافزارSPSSومدلسازیمعادلاتساختاری (SEM) انجامشدهاست. دو مدلتحلیل-عاملیمرتبهاول برایاندازهگیری دو زیرمقیاسسرمایهاجتماعی تدوین و اعتبارسنجی شد. نهایتاً چگونگی نقش و تأثیر-متغیرهایمشاهدهشده و مؤلفههایدوگانه حاصل از آنها بر سرمایهاجتماعی و روابط بینآنها به کمک یک مدلساختاری تحلیلعاملی تأییدی(CFA) سهعاملی مرتبهدوم تحلیل شد. نتایج نشان از برازش واعتبار قابلقبول هردو مدلاندازهگیری سرمایهاجتماعی و تحققاهداف و نیز مدل سهعاملیمرتبهدوم برای بررسی سرمایهاجتماعی، براساسدادههایگردآوری شده بود. مشارکت و اعتماداجتماعی بهترتیب به میزان65/0 و 78/0 بر سرمایهاجتماعی تأثیر داشتهاست. این نتایج میتواند به برنامهریزانروستایی در جهت بهبود سرمایه اجتماعی در توسعه نواحیروستایی کمک نماید.
_||_