بررسی اثر ضد قارچی و تغییرات مورفولوژیکی اسانس زیره سبز بر روی جدایه های قارچ فوزاریوم ورتیسیلیوئیدس جداسازی شده در ایران
الموضوعات : پاتوبیولوژی مقایسه ایعلیرضا مختاری 1 , علیرضا خسروی 2 , تقی زهرایی صالحی 3
1 - ندارد
2 - ندارد
3 - ندارد
الکلمات المفتاحية: فوزاریوم ورتیسیلیوئیدس, فومونیزین, زیره سبز, میکرودایلوشن,
ملخص المقالة :
قارچهایی مانند فوزاریوم که به قارچهای مزرعه معروف میباشند، از لحاظ میزان تولیدو سمیت توکسین، سرآمد این گروه میباشند. مهمترین نوع توکسین فومونیزین، نوعB1میباشد. فوزاریومها عموماً سموم خود را در دمای پایین تر از درجه حرارت مطلوب رشد تولید میکنند. توکسین فومونیزین توسط قارچ فوزاریوم ورتیسیلیوئیدستولید میشود. در سالهای اخیر میزان آلودگی به قارچ فوزاریوم ورتیسیلیوئیدس باتوجه به وضعیت آب و هوایی، شرایط فیزیولوژیکی و میزان نیتروژن موجود افزایشیافته است. در این بررسی به طریق برون تنی تاثیر اسانس زیره سبز بر روی قارچهایفوزاریومورتیسیلیوئیدس جداسازی شده از ایران به روش میکرودایلوشن تعیین شد. زیره سبز با نام علمی Cuminum cyminum.L گیاهی است که ، آلدئیدکومینیک اصلی ترین ترکیب موجود در اسانس آن میباشد. این اسانس تجاری اصلاح شده،محلول در آب میباشد. این تحقیق بر روی 14 جدایه انجام شد . تست حساسیت دارویی طبق روش استاندارد M38A2 - Broth Microdillution NLCCLS با دو بار تکرار انجام شد. بیشترین میزان فراوانی MIC (حداقل غلظت ممانعت کننده) در غلظت 0/195μg/m با 42/48% جدایه حساس بوده و کمترین فراوانی در غلظت 0/293 μg/m با 7/14% جدایه حساس بود. در آزمایش MFC (حداقل غلظت کشنده) نتایج بیشترین میز ان فراوانی در غلظت 0/39 μg/m با 42/84% و کمترین فراوانی در غلظت های 0/146 ،0/293 و0/586 μg/m با 7/14% به دست آمد . میزان MIC جدایه های مختلف اسانس زیره سبز بین 0/39-0.097 μg/m با MFC آنها 0/781-0/146 μg/ml محاسبه شد. اثر اسانس بر روی تغییر شکل کنیدیهای این قارچ به روش میکروسکوپی نیز بهاثبات رسید. نتایج این مطالعه نشان دهنده موثر بودن این اسانس در مهار رشد قارچفوزاریوم ورتیسیلیوئید ا سست.