مطالعه هیستومورفومتری لوزه سکومی، بورس فابریسیوس و تیموس جوجه های گوشتی تغذیه شده با گیاه نعناع فلفلی
الموضوعات :
پاتوبیولوژی مقایسه ای
سمیه حامدی، طهورا شمالی، رضا زینعلیتاجانی .
1
1 - .
تاريخ الإرسال : 23 الأحد , رمضان, 1438
تاريخ التأكيد : 23 الأحد , رمضان, 1438
تاريخ الإصدار : 03 السبت , محرم, 1439
الکلمات المفتاحية:
بافتشناسی,
نعناع فلفلی,
جوجه گوشتی,
بافتهای لنفاوی,
ملخص المقالة :
به منظور تعیین تاثیر نعناع فلفلی (Mentha piperita) به عنوان یک گیاه تحریک کننده ایمنی بر ویژگیهای بافتی بورس فابریسیوس، لوزه سکومی و تیموس، تعداد 40 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه نژاد راس 308 با استفاده از طرح کاملاً تصادفى به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. چهار گروه اول، گروههای آزمایش و گروه آخر، گروه شاهد درنظر گرفته شد. پودر خشک نعناع در گروههای آزمایشی به ترتیب به میزان 40،20،10 و 80 گرم به ازای هر کیلوگرم دان مصرفی به مدت 6 هفته به جیره اضافه گردید. پس از پایان دوره و کشتار جوجهها از اندامهای مذکور نمونه بافتی اخذ و مقاطعی با روش معمول رنگآمیزی هماتوکسیلین ـ ائوزین تهیه گردید. پارامترهای هیستومورفومتریک هر ارگان توسط گراتیکول خطی اندازهگیری و دادهها با روش آماری ANOVA مقایسه شدند. مصرف نعناع فلفلی در بورس فابریسیوس به صورت وابسته به دوز سبب افزایش معنی دار طول پلیکا و تعداد فولیکولهای لنفاوی در گروههای آزمایشی در مقایسه با گروه شاهد شد. همچنین مصرف جیره حاوی نعناع در لوزه سکومی سبب افزایش معنیدار تراکم واحدهای فولیکولی و ضخیم و کوتاه شدن کرکها گردید و در تیموس نیز موجب افزایش معنیدار ضخامت لوبولها در گروههای آزمایشی نسبت به گروه شاهد شد. نتایج نشان داد، اضافه نمودن گیاه نعناع فلفلی در جیره غذایی در طول دوره پرورش بخصوص در دوزهای بالاتر میتواند سبب تحریک و توسعه ساختارهای بافتی مربوط به سیستم ایمنی در جوجههای گوشتی شود.
المصادر:
امین، غ. (۱۳۷۰): گیاهان دارویی ایران، چاپ اول، انتشارات معاونت پژوهشی وزارت بهداشت و آموزش پزشکی، صفحه: 230.
دوستی، ا.، طاهرپور، ک.، نصر، ج.، قاسمی، ح. (1392): بررسی اثر جیره های حاوی نعناعع، پروبیوتیک یا پریبیوتیک بر عملکرد و برخی فراسنجه های بیوشیمیایی خون جوجه های گوشتی، نشریه علوم دامی، 101: 91-100
AL-kassie, G.A.M (2008): The effect of anis and rosemary on broiler performance. Inter. J. poult. Sci. 7(3):243-245.
Amasaib, E.O., abd elrahman, B.H., abdelhameed, A.A., atta elmnan, B.A. and mahla A.G. (2013): Effect of dietary levels of spermint (mentha spicata) on broiler chick’s performance. Online J. Anim. Feed Res. 3(4):193-196
Anonymous. Peppermint, In: Dombek C, ed. (1990): Lawerence Review of Natural Products. St. Louis: Facts and Comparison.
Ashayerizadeh,O., Dastar, B., Shams Shargh, M., Ashayerizadeh, A., Rahmatnejad E., and Hossaini S.M.R. (2009): Use of garlic (Alium sativum) Black seed (Nigella sativa) and will mint (Memta longifolium) in broiler ckicken diet, J. Anim. Vet. Advance. 8(9):1860-1863
Awaad, M. H. H., Abdel-Alim, G. A., Sayed, Kawkab, K. S. S., Ahmed, A., Nada, A. A., Metwalli A. S. Z. and Alkhalaf A. N. (2010): Immunostimulant Effects of Essential Oils of Peppermint and Eucalyptus in Chickens. Pakistan Vet. J. 30(2): 61-66
Bahraminejad, S., Asenntorfer, R.E., Riley, I.T., Zwer, P., Schultz, C.J. and Schmidt, O. (2008): Genetic variation of flavonoid defense compound concentration in oat (Avena sativa L.) entries and testing of their biological activity. Australasian Plant Breeding Conference, Christchurch, NewZealand, 18 (21):1127 - 32.
Bahraminejad, S., Asenstorfer, R.E. (2008): Riley IT and Schultz CJ. Analysis of the antimicrobial activity of flavonoids and saponins isolated from the shootsoats (Avena sativa L.). J. Phytopathol. 156: 1 - 7.
Barbour, E.K. and Danker, S. (2005): Essential oils of eucalyptus and peppermint improve the homogeneity of immune responses and performance in MG/H9N2- infected broilers. J. Am. Holistic. Vet. Medic. Association. 24: 23-27.
Durrani, F.R., Sultan, A., Muhammad LatifMarri, N., Chand, Z. (2007): Durrani Effect of Wild Mint (Mentha longifolia) Infusion on the Over All Performance of Broiler Chicks. Pakistan J. Biologic. Sci. 10 (7): 1130-1133
Fallah, R., Kiani, A., and Azarfar, A. (2013): Effect of Artichoke Leaves Meal and Mentha Extract (Mentha piperita) on Immune Cells And Blood Biochemical Parameters of Broilers. Glob. Vet. 10 (1): 99-102
Gardnier, P. (2000): Pepperminl (Mentha piperita).the longwood task force. Thecwnter for holistic pedaiatric educa tion and research, 1-16
Iscan, G., Kirimer, N., Kurkeuglu, M., Baser K.H. and Demirci, F. (2002): Antimicrobial screening of Mentha piperita essential oils. J. Agric. Food. Chem. 50: 3943-3946.
Khempaka, S., pudpila, U., and molee, W. (2013): Effect of dried peppermint (mentha cordifolia) on growth performance, nutrient digestibility, cacass traits, antioxidant peroperties, and ammonia production in broilers. Appl. Poult. Res. 22:904-912
Nickels, C.H.F. (1996): Antioxidants improve cattle immunity following stress. Anim. Feed. Sci. Technol. 62:59-68.
Schuhmacher, A., Rrichling, J. and Schnitzler, P. (2003): Virucidal effect of peppermint oil on the enveloped viruses, herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. Phytomedic. 10: 504-510.
Taylor, D.J. (2001): Effects of antibiotics and their alternatives. Br. J. poult. Sci. 412:67-687.
_||_