مطالعه ارتباط مقادیر کلسیم توتال و یونیزه در گربه های پرشین مبتلا به بیماری کلیوی پلی کیستیک (PKD) و گربه های سالم
الموضوعات : پاتوبیولوژی مقایسه ایطرلان احمدی 1 , احسان خاکسار 2 , شهرام شهرام جمشیدی 3 , عباس وشکینی 4 , سیامک مشهدی رفیعی 5 , طه کوه پائی 6
1 - دانش آموخته دامپزشکی ، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه علوم درمانگاهی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان ، ایران
3 - گروه علوم درمانگاهی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
4 - گروه رادیولوژی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
5 - گروه علوم درمانگاهی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
6 - دانش آموخته دامپزشکی ، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: کلیه پلی کیستیک, کلسیم توتال, کلسیم یونیزه,
ملخص المقالة :
بیماری کلیه پلی کیستیک شایع ترین بیماری ژنتیکی کلیوی در گربه های نژاد پرشین و مخلوط پرشین است. شیوع این بیماری در ایران 33.8 % گزارش شده است. بیشترین علت مرگ و میر در این نژاد، عوارض ناشی از بیماری نارسایی مزمن کلیوی و اختلالات الکترولیتی ناشی از آن می باشد. در این پژوهش تغییرات کلسیم توتال و یونیزه در گربه های مبتلا به بیماری کلیه پلی کیستیک مورد بررسی قرار گرفت و با گروه کنترل مقایسه شد، همچنین در گام بعدی این پژوهش تغییرات این الکترولیت ها با فاکتور حجم کیست به حجم کلیه مورد بررسی قرار گرفت. به منظور انجام این مطالعه،50 گربه سالم و مبتلا به بیماری کلیه پلی کیستیک از نژاد پرشین و مخلوط پرشین مورد ارزیابی قرار گرفتند. بدین منظور اطلاعات حیوانات شامل سن ، جنس و جیره غذایی و سابقه بیماری اخذ گردید و پس از اولتراسونوگرافی از محوطه شکمی گربه هایی که دارای یک یا بیشتر کیست اَن اکو با دیواره ای صاف و مشخص در یک یا هر دو کلیه بودند و بیماری انسدادی و یا سنگ کلیه نداشتند جز بیماران هدف قرار گرفتند. همچنین بیماران مثبت از نظر نسبت حجم کیست به حجم کلیه طبقه بندی شدند. سپس خونگیری جهت انجام آزمایشات بیوشیمایی انجام گرفت. در این مطالعه 25 گربه مبتلا به کلیه پلی کیستیک و غیر ازوتمیک و 25 گربه سالم به عنوان گروه کنترل مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در 22% از گربه های مبتلا به بیماری کلیه پلی کیستیک کلسیم توتال بالاتر از حد نرمال بود. اما اختلاف معنی داری بین گروه کنترل نشان ندادند و هایپو کلسمی توتال نیز در هیچ کدام از هر دو گروه دیده نشد و از نظر میزان کلسیم یونیزه هایپر کلسمی در 52% از گربه ها و هایپوکلسمی یونیزه در 12% وجود داشت اما اختلاف معنی داری بین دو گروه دیده نشد. نکته حائر اهمیت در این تحقیق ارتباط معنی دار میزان کلسیم توتال و نسبت حجم کیست به حجم کلیه در هر دو کلیه بود که در این بررسی مشخص شد در گربه های مبتلا به کیست کلیه غیر ازوتمیک میزان کلسیم توتال با افزایش نسبت حجم کیست به حجم کلیه ارتباط مستقیم دارد و از انجا که هایپر کلسمی یکی از علل شایع در بروز نارسایی مزمن کلیه می باشد توصیه میشود که در گربه های مبتلا به بیماری کلیه پلی کیستیک و هایپرکلسمی همزمان علی رغم عدم ازتمیک بودن تغییر جیره غذایی و آزمایشات تخصصی بیشتر جهت ارزیابی کلیه انجام شود.
16.Schenck PA, Chew DJ. Prediction of serum ionized calcium concentration by serum total calcium measurement in cats. Canadian Journal of Veterinary Research. 2010;74(3):209-13.
_||_