تأثیر رژیم آبیاری و کود دامی بر کارآیی مصرف آب و عملکرد سیبزمینی در جیرفت
الموضوعات :عاطفه افشار 1 , علی نشاط 2 , غلامرضا افشارمنش 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان؛ کرمان؛ ایران
2 - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی؛ واحد کرمان؛ کرمان؛ ایران
3 - استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات شهید مقبلی جیرفت؛ جیرفت؛ ایران
الکلمات المفتاحية: رژیم آبیاری, سیبزمینی, کارآیی مصرف آب, کود مرغی,
ملخص المقالة :
با توجه به خشکسالی ها و کاهش منابع آب، کم آبیاری استراتژی مهم برای بدست آوردن محصول در شرایط کمبود آب است. هدف کم آبیاری تولید محصول بیشتر به ازای مصرف آب کمتر می باشد. به همین منظور آزمایشی جهت بررسی اثر تنش کم آبی و کود دامی (مرغی) بر عملکرد، اجزای عملکرد و کارآیی مصرف آب سیب زمینی سال 1388 در مزرعه وکیل آباد جیرفت انجام گرفت. آزمایش بصورت استریپ پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گردید. عوامل مورد مطالعه سه سطح آبی به عنوان فاکتور اصلی شامل100، 75 و50 درصد نیاز آبی گیاه و چهار سطح کودی به عنوان فاکتور فرعی شامل (15، 10، 5 و 0) تن در هکتار در نظر گرفته شد. اثر سطوح مختلف آبیاری و سطوح مختلف کود مرغی بر کارآیی مصرف آب و عملکرد غده سیب زمینی در سطح احتمال 1٪ معنی دار شد. اثر سطوح مختلف آبیاری در سطح احتمال 1٪ و سطوح مختلف کود مرغی درسطح احتمال 5٪ بر وزن غده سیب زمینی معنی دار شد. اثر متقابل رژیم آبیاری و کود مرغی بر عملکرد، کارآیی مصرف آب و وزن غده سیب زمینی معنی دار نبود. اثر سطوح مختلف آبیاری و کود مرغی به تنهایی بر ارتفاع بوته سیب زمینی معنی دار نبود؛ اثر متقابل آن ها بر این صفت معنی دار شد. اثر سطوح مختلف آبیاری بر درصد ماده خشک غده معنی دار نبود اما اثر سطوح مختلف کود مرغی و نیز اثر متقابل رژیم آبیاری و کود مرغی بر درصد ماده خشک غده معنی دار شد.