فیلم کامپوزیت آلژینات سدیم کیتوزان جهت بسته بندی فیله مرغ: بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و میکروبی آن
الموضوعات :میلاد رنجبر 1 , محمد حسین عزیزی تبریزاد 2 , غلامحسن اسدی 3 , حامد اهری 4
1 - دانشجوی دکتری گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی وعلوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2 - استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3 - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
4 - استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: آلژینات سدیم, فیلم خوراکی, فیله مرغ, کامپوزیت, کیتوزان,
ملخص المقالة :
مقدمه: امروزه ﺗأﺛﯿﺮات ﻣﺨﺮب محیطی ﻧﺎشی از ﺗﺠﻤﻊ ﻣﻮاد پلاستیکی حاصل از بسته بندی مواد غذایی به عنوان یکی از مهم ترین نگرانی های جهان به شمار می رود. بسته بندی های زیست تخریب پذیر بر پایه فیلم های خوراکی به دلیل استفاده از مواد طبیعی و عدم ایجاد آلودگی های زیست محیطی از اهمیت خاصی برخوردار هستند. کیتوزان نوعی پلیمر طبیعی است که به سبب ویژگی های فراوان مانند خاصیت ضد میکروبی بودن، می تواند در ترکیب فیلم بسته بندی نقش مهمی ایفا کند. آلژینات سدیم ترکیب صمغی چسبناکی است که به دلیل ویژگی های امولسیفابری در صنعت غذا کاربرد فراوان دارد. مواد و روش ها: نمونه های فیلم در 5 سطح حاوی آلژینات سدیم (A) و کیتوزان (Ch) به صورت تیمار 1 (آلژینات 100%)، تیمار 2 (آلژینات 75%- کیتوزان 25%)، تیمار 3 (آلژینات 50%- کیتوزان 50%)، تیمار 4 (آلژینات 25%- کیتوزان 75%)، تیمار 5 (کیتوزان 100%)) دسته بندی شدند. آزمون های انجام شده شامل: آزمون های فیلم (حلالیت، نفوذ پذیری نسبت به بخار آب، ضخامت) و آزمون های گوشت فیله مرغ (ازت فرار، تیوباربیتوریک اسید، پراکسید، آزمون های میکروبی و ارزیابی حسی) بودند. یافته ها: کامپوزیت آلژینات سدیم - کیتوزان در ترکیب فیلم سبب افزایش حلالیت و نفوذ پذیری نسبت به بخار آب شد و از طرف دیگر استفاده از کیتوزان به واسطه ویژگی ضد میکروبی و تراکم بخشی به ساختار فیلم بسته بندی، سبب کاهش میزان ازت فرار، پراکسید و بار میکروبی گوشت فیله مرغ شد. نتیجه گیری: استفاده از کامپوزیت آلژینات سدیم و کیتوزان در فیلم خوراکی جهت بسته بندی ماده غذایی مانند گوشت فیله مرغ می تواند مدت زمان ماندگاری مواد غذایی را بالا ببرد.