کاربرد شتشوی اتانولی ضایعات گوجه فرنگی، آنزیم پکتیناز، و صابونی کردن اولئورزین در افزایش خلوص لیکوپن
الموضوعات :آزاده رنجبر ندامانی 1 , یحیی مقصودلو 2 , محمد قربانی 3 , علیرضا صادقی ماهونک 4
1 - دکتری تکنولوژی مواد غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان، ایران
2 - استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان، ایران
3 - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان، ایران
4 - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان، ایران
الکلمات المفتاحية: اولئورزین, تیمار اتانولی, پکتیناز, صابونی کردن, ضایعات گوجه فرنگی, لیکوپن,
ملخص المقالة :
مقدمه: خلوص لیکوپن حاصل از اولئورزین ضایعات گوجه فرنگی در این تحقیق مورد توجه قرار گرفته است. مواد و روشها: در این تحقیق اثر پیشتیمار آنزیمی پکتیناز با غلظتهای ml/Kg 2، 4، 6، 8 و 10 و زمان اثر 30، 60، 90 دقیقه و شستشو با اتانول 94% در دمای 60 درجه سانتیگراد به مدت 5 ثانیه استفاده شد. استخراج لیکوپن، در 30 درجه سانتیگراد بهمدت 16 ساعت با حلال هگزان: اتانول: استون با نسبتهای 1:1:2 به نسبت 1:10 نسبت به نمونههای خشک شده انجام شد. برای جلوگیری از اکسیداسیون به مقدار 05/0 درصد وزنی/ وزنی از BHT استفاده شد. بعد از این مرحله اثر صابونی کردن اولئورزین در افزایش خلوص لیکوپن توسط پروپیلن گلایکول و هیدروکسید پتاسیم 45% و آب دیونیزه بهترتیب بهمقدار 30%، 10% و 10% وزنی اولئورزین بررسی شد. یافتهها: بهطورکلی اثر پیش تیمار آنزیمی و اتانولی و همچنین صابونی کردن اولئورزین، بر روی استخراج اولئورزین و لیکوپن و راندمان استخراج لیکوپن دارای اثر معنیدار بود (01/0>P). در مورد ضایعات نشان داده شد که پیش تیمار اتانولی و آنزیمی نمونههای ضایعات قادر به افزایش غلظت لیکوپن در اولئورزین نمیباشد. نتیجهگیری:بیشترین مقدار لیکوپن از تیمار با آنزیم پکتیناز در غلظت ml/kg 10 و زمان اثر 90 دقیقه یعنی 5/279 میلیگرم لیکوپن در هر 100 گرم اولئورزین به دست آمد. اما در صورت صابونی کردن اولئورزینهای استخراجی، غلظت لیکوپن در اولئورزین در نمونههای تیمار شده با آنزیم و اتانول بیشتر از نمونههای تیمار شده با آنزیم میشود.
شادان، ع. (1385). بررسی ابعاد اقتصادی ضایعات محصولات کشاورزی در ایران. گزارش پژوهشی موسسه
پژوهشهای برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی.
مصباحی، غ.، عباسی، ا.، جمالیان، ج. و فرحناکی، ع. (1388). افزودن پوست و دانه گوجهفرنگی به سس کچاپ بهمنظور بهبود ارزش غذایی و خصوصیات رئولوژیک آن. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، سال سیزدهم، شماره 47 (الف).
Ausich, R. L. & Sanders, D. J. (1997). Process for the isolation and purification of lycopene crystals. United States Patent 5858700.
Bombardelli, E., Morazzoni, P. & Seghizzi, R. (1999). Process for the extraction of lycopene using phospholipid in the extraction medium. United States Patent 5897866.
Bortlik, K., Mortezavi, L. & Saucy, F. (2001). A Process for the extraction of lycopene. WO/2001/038443.
Choudhari, S. M. & Ananthanarayan, L. (2006). Enzyme aided extraction of lycopene from tomato tissues. Food chemistry, 102, 77-81.
Choudhary, R., Bowser, T. J., Weckler, P., Manessb, N. O. & McGlynn, W. (2008). Rapid estimation of lycopene concentration in watermelon and tomato puree by fiber optic visible reflectance spectroscopy. Postharvest Biology and Technology, 7.
Delgado-Vargas, F. & Paredes-López Andreeva, O. (2003). Natural colorants for food and nutraceutical uses. Boca Raton, Florida, 44-71.
FDA. (2009). 21 CFR Ch. I (4–1–09 Edition) 73.585.
Koch, J. & Nevins, D. J. (1989). Tomato Fruit Cell Wall. Plant Physiol, 91, 816-822.
Lavecchia, R. & Zuorro, A. (2008). Improved lycopene extraction from tomato peels using cell-wall degrading enzymes. European Food Research and Technology, 228(1), 153-158.
Lu, C. H., Engelmann, N., Ann Lila, M. W. & Erdman Jr, J. (2009). Optimization of Lycopene Extraction from Tomato Cell Suspension Culture by Response Surface Methodology. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 56(17), 7710–7714.
Sadler G., Davis, J. & Dezman, D. (1990). Rapid Extraction of Lycopene and β-Carotene from Reconstituted Tomato Paste and Pink Grapefruit Homogenates. Journal of Food Science, 55(5), 1460-1461.
Sahlin, E., Savage, G. P. & Lister, C. E. (2004). Investigation of the antioxidant properties of tomatoes after processing. Journal of Food Composition & Analysis, 17, 635-647.
Saltveit, M. J. (1989). Effect of alcohols and their interaction with ethylene on the ripening of epidermal pericarp discs of tomato fruit1. Plant Physiology, 90, 167-174.
Shi, J., Maguer, M. L., Kakuda, Y., Liptay, A. & Niekamp, F. (1999). Lycopene degradation and isomerization in tomato dehydration. Food Research International, 32, 15-21.
Shi, J. (2001). Separation of carotenoids from fruits and vegetables. WO/2001/079355.
Socaciu, C. (2008). Food Colorants Chemical and Functional Properties. CRC Press Taylor & Francis Group. Boca Raton. 652.
Soni, J. (2003). Separation of carotenoids from fruits and vegetables. United States Patent 2003/0180435
Waliszewski, A. K., Ovando, S. & Pardio, V. (2007). Effect of hydration and enzymatic pretreatment of vanilla beans on the kinetics of vanillin extraction. Journal of Food Engineering, 78, 1267–1273.
Zuorro, A. & Lavecchia, R. (2008). Process for the extraction of lycopene. WO/2008/055894.
_||_