اثرات بیوشیمیایی فروکتوز بر رژیم چاقی در موشهای بالغ نر نژاد NMRI
الموضوعات :زهرا پویامنش 1 , پریچهر یغمائی 2 , آزاده ابراهیم حبیبی 3 , مهسا محمدآملی 4
1 - دانش آموخته دکتری زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانشیار مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4 - دانشیار مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: چاقی, رژیم چرب, فروکتوز, موش نر نژادNMRI,
ملخص المقالة :
مقدمه: مصرف بیش از حد شیرین کنندههای مصنوعی با افزایش شاخص توده بدنی و میزان ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، تنگینفس، آرتروز، دیابت نوع دو، سکته مغزی، فشارخون بالا همراه است و اثرات نامطلوب متابولیکی را نشان میدهد. هدف از این تحقیق تاثیر فروکتوز روی چاقی و پارامترهای بیوشیمیایی در موشهای نر بالغ نژادNMRI است. مواد و روشها: این مطالعه طی دو مرحله انجام شد. در مرحله اول تیمار به مدت 8 هفته (n=6) بود و شامل گروه کنترل 1 که حیوانات آب و غذای معمولی دریافت میکردند، گروه چاق 1 و تجربی 1 که به ترتیب رژیم غذایی چرب (1382کیلوکالری)، رژیم غذایی چرب و همراه با مقدار20% فروکتوز را از طریق گاواژ دریافت میکردند. مرحله دوم تیمار به مدت 12 هفته بود و شامل گروههای کنترل 2، گروههای چاق 2 و تجربی 2 که از هفته هشتم با قطع رژیم چرب به ترتیب غذای معمولی جوندگان و فروکتوز20% را به مدت 4 هفته دریافت میکردند. هر هفته وزن موشها اندازهگیری شد و میزان فروکتوز سرم به روش الایزا و همچنین پارامترهای بیوشیمیایی مورد سنجش قرار گرفت. یافتهها: اختلاف وزن بدن بین گروههای چاق و تجربی 1 نسبت به گروه کنترل 1 افزایش معنیدار P≤0.001)) داشت. درحالیکه گروه تجربی 1 نسبت به گروه چاق 1 کاهش داشت اما معنیدار نبود. همچنین وزن گروه تجربی 2 در مقایسه با گروه کنترل 2 افزایش معنیداری داشت P≤0.001)). میزان فروکتوز سرم گروه های چاق P≤0.001)) و گروه تجربی 1 P≤0.05)) نسبت به کنترل افزایش معنیدار داشته در حالیکه گروه تجربی 2 (P˃0.05) نسبت به کنترل کاهش نشان داد. همچنین افزایش سطح سرمی قند ،کلسترول، تریگلیسرید، LDLو کاهش HDL در گروه های چاق و تجربی نسبت به کنترل مشهود بود. نتیجهگیری: میزان کالری دریافتی مازاد منجر به اضافه وزن میشود در حالیکه مصرف فروکتوز 20% احتمالا نمیتواند تاثیری در چاقی داشته باشد.