تولید و بررسی فعالیت شلاتهکنندگی و قدرت احیاءکنندگی پروتئینهای هیدرولیز شده حاصل از ایزوله پروتئین سویا
الموضوعات :مائده اعتمادی 1 , علیرضا صادقی ماهونک 2 , محمد قربانی 3 , یحیی مقصودلو 4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2 - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3 - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4 - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
الکلمات المفتاحية: ایزوله پروتئین سویا, پروتئین هیدرولیز شده, قدرت احیاءکنندگی, فعالیت شلاتهکنندگی, هیدرولیز آنزیمی,
ملخص المقالة :
مقدمه: امروزه بسیاری از آنتی اکسیدان های سنتزی نظیر BHA و BHT به عنوان افزودنی غذایی جهت جلوگیری از کاهش کیفیت غذا به کار برده می شوند. اگرچه این آنتی اکسیدان ها در مقایسه با آنتی اکسیدان های طبیعی نظیر اسیدآسکوربیک قدرت آنتی اکسیدانی بیشتری از خود نشان می دهند ولی در ارتباط با ایمنی و جنبه های وابسته به سلامتی آن ها نگرانی هایی وجود دارد. از این رو پیشرفت در استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی به منظور جایگزینی با آنتی اکسیدان های مصنوعی مورد توجه محققین می باشد. پپتید های به دست آمده از هیدرولیز پروتئین ها از جمله این آنتی اکسیدان های طبیعی بوده که مورد بحث تحقیقات اخیر قرار گرفته اند. مواد و روش ها: درمطالعه حاضر پروتئین هیدرولیز شده حاصل از ایزوله پروتئین سویا، با به کار گیری آنزیم آلکالاز تولید گردید و اثر شرایط مختلف هیدرولیز یعنی متغیر های دما، زمان و آنزیم بر میزان درجه هیدرولیز در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی گردید. سپس، فعالیت شلاته کنندگی یون فرو و قدرت احیا کنندگی یون فریک پروتئین هیدرولیز شده مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: بیشترین میزان درجه هیدرولیز در دمای 55 درجه سانتیگراد، زمان 210 دقیقه و نسبت آنزیم 90 (واحد آنسون /کیلوگرم /سوبسترا) حاصل شد، که این میزان به 49/30 درصد رسید. تحت این شرایط، فعالیت شلاته کنندگی یون فرو نیز به حداکثر مقدار خود رسید. در حالی که، فعالیت احیا کنندگی یون فرو عدد جذب 15/0 را نشان داد که در مقایسه با بالاترین قدرت احیا کنندگی به دست آمده مقدار کمتری را نشان داد. نتیجه گیری: پروتئین هیدرولیز شده سویا می تواند به عنوان یک منبع آنتی اکسیدان طبیعی به همراه ارزش تغذیه ای بالا و دیگر خواص زیستی، در غلظت های مناسب قابل رقابت با آنتی اکسیدانهای سنتزی باشد.