ارزیابی انتقال آرسنیک از خاک و آب به شیر دامداریهای محلی در دو منطقه از استان قزوین
الموضوعات :معظمه مددی 1 , نسرین مویدنیا 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی- صنایع غذایی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
2 - استادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
الکلمات المفتاحية: آرسنیک, آب, استان قزوین, خاک, شیر دام بومی,
ملخص المقالة :
مقدمه: آرسنیک عنصری است که میتواند باعث آلودگی خاک، آب، گیاهان و همچنین دیگر بخشهای اکوسیستم و محیط زیست شود و در نهایت بر سلامت انسان تاثیر گذارد. دو منطقه مشکوک به آلودگی آرسنیکی آب شرب در استان قزوین موجب شد که آلودگی آب و خاک این دو منطقه نسبت به آلاینده آرسنیک و احتمال انتقال آن به شیر دام محلی مورد مطالعه قرار گیرد. مواد و روشها: در دو فصل زمستان و تابستان، مجموعا90 نمونه آب، خاک و شیر دام بومی از دو محدوده واقع در دو منطقه شمال غربی و جنوب غربی استان قزوین جمع آوری و مورد ارزیابی قرار گرفت.پس از آماده سازی نمونهها، آلاینده آرسنیک بوسیله دستگاه اسپکترومتری جذب اتمی با کوره گرافیتی (GFAAS) مدلSpectAA.400شرکت Varianمورد آنالیز قرار گرفت. یافتهها: غلظت آرسنیک نمونههای آب، خاک و شیر بر حسب ppm به ترتیب در محدودههای 245/0-011/0، 890/29-662/7، 102/0-013/0 قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان از آلودگی آرسنیکی %6/86 نمونهها نسبت به استاندارد ملی ایران و استانداردهای جهانی بود و تنها %3/13 نمونهها در حد مطلوب و در مرز استانداردهای جهانی مشخص گردیدند. نتیجهگیری: یافته های این تحقیق تاییدی بر نتایج مطالعات جغرافیایی است که به طور خاص مستنداتی را بر تمرکز بالای آرسنیک آب و خاک در این مناطق ارائه داده اند و آرسنیکی شدن شیر دام بومی را نیز می توان به عواملی چون تغذیه، نوع نژاد دام، موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی منطقه نسبت داد.