چگونگی وضعیت ترابری و نگهداشت شاخص آلودگی اشرشیاکولی با سطوح شوری مختلف در ستون اشباع
الموضوعات :
سحر اخوان
1
(دانش آموخته دکتری خاکشناسی دانشکده مهندسی آب و خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.)
سهیلا ابراهیمی
2
(عضو هیئت علمی گروه خاکشناسی دانشکده مهندسی آب و خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. *(مسوول مکاتبات))
مریم نوابیان
3
(عضو هیئت علمی گروه آب دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران.)
محمود شعبانپور
4
(عضو هیئت علمی گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران.)
علی مجتهدی
5
(عضو هیئت علمی گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی گیلان، رشت، ایران.)
علیرضا موحدی نایینی
6
(عضو هیئت علمی گروه خاکشناسی دانشکده مهندسی آب و خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.)
الکلمات المفتاحية: جریان ترجیحی, ماکروپور, باکتری, کلراید, شوری,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: اشرشیاکولی معمولترین کلیفرم رودهای کود گاوی است که به عنوان شاخص آلودگی آبهای زیرزمینی مورد بررسی قرار میگیرد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف مطالعه ترابری ترجیحی و نگه داشت باکتری اشرشیاکولی بهعنوان یک باکتری شاخص آلودگی در شرایط استفاده از آب شور انجام گرفته است. روش بررسی: مطالعات آزمایشگاهی در سیستم جریان ترجیحی با ماکروپورهای مصنوعی با قطر و تیمار شوری مختلف تحت جریان اشباع در سال ۱۳۹۵ انجام یافت. در بررسی اثر سطوح مختلف شوری آب از بیو ردیاب اشرشیاکولی و کلراید استفاده شد. نمونههای پساب بهطور مداوم در طول آزمایش انتقال در فواصل زمانی مشخص جمعآوری شدند. در پایان آزمایش از سه عمق نمونه خاک از هر ستون در دو منطقه ماکروپور و ماتریکس برداشت شد. سپس غلظتهای باکتری و کلراید آنالیز شدند. یافتهها: بیشترین غلظت اشرشیاکولی در زهاب جمع آوری شده مربوط به کمترین شوری 1 دسی زیمنس بر متر و حداقل مقدار آن در شوری 4 دسی زیمنس بر متر مشاهده گردید. در عمق 5 سانتیمتر میزان نگهداشت باکتری حداکثر و برابر باCFUL-1 105× 3/1 بود. بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که بیشتر باکتریهای پالایش شده در لایههای سطحی خاک نگه داشته شدند و با افزایش عمق خاک میزان آلاینده عبوری از خاک کمتر شد، به طوری که به ازای هر ۵ سانتی متر افزایش عمق، ۱۰% میزان نگه داشت آن کاهش پیدا کرد. هم چنین بالا بودن غلظت باکتری خروجی از ستونهای خاک تیمار شده با شوری زیاد به علت نقش املاحی مانند نمک در انتقال باکتری است. بنابراین، شوری آب مـی توانـد نقـش مهمـی در کاهش آلودگی منابع آب زیرزمینی داشته باشد.
_||_