بررسی وضعیت آلودگی صوتی کارگاه ها و مشاغل صداساز مستقر در ناحیه 3 منطقه 12 شهرداری تهران (بازار بزرگ) با استفاده از GIS
الموضوعات :فاطمه حسنی 1 , پروین نصیری 2 , محمدرضا منظم 3
1 - مسوول مکاتبات): کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست ، آلودگی هوا ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
2 - استاد رشته دکتری فیزیک.، دانشکده بهداشت، دانشگاه. تهران، شهر تهران، کشور ایران.
3 - استاد رشته دکتری بهداشت حرفه ای ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه تهران، شهر تهران، کشور ایران.
الکلمات المفتاحية: آلودگی صدا, مشاغل صدا ساز, GIS, SPL, Leq,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: در شهرهای بزرگ (کلان شهرها) مهم ترین عوامل ایجاد آلودگی صوتی سیستم حمل و نقل، کاربری های شهری از جمله صنایع سنگین، کارگاه ها و مشاغل صدا ساز می باشد. در شهر تهران وجود کارگاه های پراکنده صنعتی در سطح شهر نظیر نجاری، تراش کاری، صاف کاری و آهن گری در مجاورت مناطق مسکونی، آموزشی و بهداشتی - درمانی می تواند بر میزان آلودگی صدا تاثیر گذاشته و آن را افزایش دهد. روش بررسی: برای آگاهی از وضعیت فعالیت های صنایع و مشاغلی که به نحوی در فرآیند کارشان آلودگی صدا وجود داشته و آلودگی صدای محیط را در تهران افزایش می دهند، مطالعات و تحقیقات گسترده ای انجام پذیرفت و سپس فهرست کلیه مشاغل در اختیار قرار گرفت و کلیه فعالیت هایی که در محدوده ناحیه 3 منطقه 12 شهرداری تهران قراردارند شناسایی گردید . در گروه بندی آلودگی صوتی مشاغل و حرفه ها در منطقه 12 از نوع گروه A , B می باشد. بر اساس بررسی های انجام شده مشاغل و صدا ساز تفکیک گردیده است که تعداد آن ها حدود 1845 باب می باشد. هم چنین بیش ترین تعداد واحدهای تولیدی کفش ، قالب سازی و نازک سازی و کم ترین تعداد واحدها مس گری می باشد. بحث و نتیجهگیری: با ارائه نمودار های SPL و Leq ، هم چنین تهیه نقشه های GIS میزان SPL و Leq ناشی از این کارگاه ها در منطقه که بیش ترین مقدار SPL در واحدهای حلبی سازی و مسگری و بیش ترین مقدار Leq در واحدهای خم اری و مسگری می باشد و در نهایت در واحد تراش کاری با وجود پایین بودن میزان SPL ، میزان بالای زمان تداوم و مساحت مورد استفاده نسبت به بقیه کارگاه ها از نظر تولید سرو صدا غالب تر بوده و بعد از آن کارگاه خم کاری با میزان بالای SPL و دامنه محیطی در درجه دوم قرار می گیرد و به همین ترتیب نسبت به بقیه کارگاه ها نیز می توان نتیجه گیری نمود.
1- ساماندهی بازار محدوده حلقه داخلی بازار، 1388، شرکت مطالعات حمل و نقل و ترافیک تهران، گزارش شماره:599 ب.
2- دانا. تورج، 1376، بررسی آلودگی های زیست محیطی (صوت) بازار تهران و تدوین طرح مدیریت به سازی آن، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات.
3- نصیری. پروین، 1378، مبانی آکوستیک در ساختمان ، مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن.
4- مرکز تحقیقات مطالعات محیط زیست دانشگاه علوم و تحقیقات، 1386، مشاغل و صنایع صدا ساز در شهر تهران، سازمان حفاظت محیط زیست.
5- مرکز آمار ایران ، 1381 ، آمار سرشماری کارگاه های منطقه 12 ، انتشارات مرکز آمار ایران.
6- Edelson, Jane; Neitzel,Richard; Meischke, Hendrika; Daniell, William; Sheppard, Lianne; 2009; Predictors of hearing protection use in construction workers; Ann occup hyg ; volume53; issue6; pp.605-615;
7- 7-Neitzel, Richard; S.Seixas, Noah; Camp,Janice; 1999; An assessment of occupational noise exposures in four construction trades; American industrial hygiene association journal; pp:807-817;
8- NIOSH; 1998; Occupational noise exposure revised criteria; us; no.98-126
9- 9-O Keeffe, B; 2006; Minister of state at the department of the environment,vol.628; no; 3; pp:285;
10- Tempest, W.(Ed.); 1983; The Noise Handbook ; Academic Press, London.