تهیه کیتوزان با کیتین های تولیدی از میگو با استفاده از دو اسید متفاوت و تعیین درجه استیلاسیون با استفاده از طیف ftir
الموضوعات :
1 - دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی کشاورزی، گروه علوم و زیستفناوری گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
2 - استادیار گروه علوم سلولی و مولکولی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران. *(مسوول مکاتبات)
الکلمات المفتاحية: کیتین, ftir, درجه استیلاسیون, کیتوسان,
ملخص المقالة :
کیتین بعد از سلولز فراوان ترین پلی ساکارید یافت شده در طبیعت است که در پوسته سخت پوستان، اسکلت خارجی حشرات، نماتد ها، جلبک ها و دیواره سلولی قارچ ها به صورت کمپلکس با سایر پلی ساکارید ها و پروتئین ها یافت می شود. پلیمر خطی کیتوزان با زمینه کاربرد فوق العاده بالا از پزشکی گرفته تا کشاورزی، از مشتقات کیتین است که از طریق داستیلاسیون کیتین تولید می شود. در این مطالعه کیتین با درصد های متفاوتی از دو اسید صنعتی از پوسته میگو تهیه شد و خصوصیات عملکردی کیتوزان تهیه شده از این نمونه ها توسط طیف سنج های تبدیل فوریه (FTIR1)مطالعه شد. الگوی FTIR نمونه ها تقریبا با نمونه های استاندارد مطابقت داشتند. همچنین تهیه فیلم کیتوزان و بررسی طیف IR آن نشان داد که کیتوزان به دست آمده دارای درجه استیلاسیون بین 22-18 می باشد. نظر به وفور میگو در بخش های جنوبی و شمالی کشور، راه اندازی خط تولید این ماده بسیار پربها امکان پذیر می باشد که در رشد اقتصادی و، با جایگزینی این ماده با مواد شیمیایی ناسازگار با محیط زیست، در حل مشکلات زیست محیطی جوامع انسانی موثر می باشد.
- Dutta, P.K., Dutta, J., Tripathi, V., 2004. Chitin and chitosan: chemistry, properties and applications. Journal of Scientific & Industrial Research, Vol. 63, pp.20-31.
- Ilium, L., 1998. Chitosan and its use as a pharmaceutical excipient. Pharmaceutical Research, Vol. 15, pp.1326–1331.
- Chien, P.J., Sheu, F., Yang, F.H., 2007. Effects of edible chitosan coating on quality and shelf life of sliced mango fruit. Journal of Food Engineering, Vol. 78, pp.225–229.
- Ramnani, S.P., Sabharwal, S., 2006. Adsorption behavior of Cr(VI) onto radiation cross linked chitosan and its possible application for the treatment of wastewater containing Cr(VI). Reactive and Functional Polymers, Vol. 66, pp.902–909.
- Mao, H.Q., Roy, K., Troung-Le, V.L., Janes, K.A., Line, K.Y., Wang, Y., 2002. Chitosan-DNA nanoparticles as gene carriers: Synthesis, characterization and transfection efficiency. Journal of Controlled Release, Vol. 70, pp.399–421.
- Alder, E., 1997. Chitin natural macromolecules. Chem. of Macromolecules. Internet. Pdf. http://www.seaborne.com/chitinguide.htm. p.10.
- Pagel, D., 1999. Chitin Production from Lobster and Crab in: NatlAcdemy Press, Island., pp. 61-68.
- Takiguchi, Y., 1991. Chitosan-Jikken Manual, Advances in chitin science, Proceedings from the Asia-Pacific. In: Chen R.H. and Chen H. C. (ed) Physical properties of chitinous material Chitin, Gihodou Shupan Kabushki Kaisha, Japan, pp.1-7.
- Chang, K.L., Tsai, G., 1997. Response surface optimization and kinetics of isolating chitin from pink shrimp (Solenocera melantho) shell waste. J. Agric. Food Chemistry, Vol. 45, pp.1900-1904.
- Brugnerotto, J., lizard, J., Goycoolea, F.M., Monal, W.A., Desbrieres, J., Rinaudo, M., 2001. An infrared investigation in relation with chitin and chitosan characterization. Polymer, Vol. 42, pp. 3569-3580.
- Garcia Alonos, I., Peniche-Covas, C., Nieto, J.M., 1983. Determination of The Degree of Acetylation of Chitin and Chitosan by Thermal analysis. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, Vol. 28, pp.189-193.
- Heu, M.S., Kim, J.S., Shahidi, F., 2003. Components and nutritional quality of shrimp processing by products. Food Chemistry, Vol. 82, pp.235-242.
- Beaney, P., Mendoza, J.L., Healy, M., 2005. Comparison of chitins produced by chemical and bioprocessing methods. Journal of Chemical Technology & Biotechnology, Vol. 80, pp.145-150.
_||_
- Dutta, P.K., Dutta, J., Tripathi, V., 2004. Chitin and chitosan: chemistry, properties and applications. Journal of Scientific & Industrial Research, Vol. 63, pp.20-31.
- Ilium, L., 1998. Chitosan and its use as a pharmaceutical excipient. Pharmaceutical Research, Vol. 15, pp.1326–1331.
- Chien, P.J., Sheu, F., Yang, F.H., 2007. Effects of edible chitosan coating on quality and shelf life of sliced mango fruit. Journal of Food Engineering, Vol. 78, pp.225–229.
- Ramnani, S.P., Sabharwal, S., 2006. Adsorption behavior of Cr(VI) onto radiation cross linked chitosan and its possible application for the treatment of wastewater containing Cr(VI). Reactive and Functional Polymers, Vol. 66, pp.902–909.
- Mao, H.Q., Roy, K., Troung-Le, V.L., Janes, K.A., Line, K.Y., Wang, Y., 2002. Chitosan-DNA nanoparticles as gene carriers: Synthesis, characterization and transfection efficiency. Journal of Controlled Release, Vol. 70, pp.399–421.
- Alder, E., 1997. Chitin natural macromolecules. Chem. of Macromolecules. Internet. Pdf. http://www.seaborne.com/chitinguide.htm. p.10.
- Pagel, D., 1999. Chitin Production from Lobster and Crab in: NatlAcdemy Press, Island., pp. 61-68.
- Takiguchi, Y., 1991. Chitosan-Jikken Manual, Advances in chitin science, Proceedings from the Asia-Pacific. In: Chen R.H. and Chen H. C. (ed) Physical properties of chitinous material Chitin, Gihodou Shupan Kabushki Kaisha, Japan, pp.1-7.
- Chang, K.L., Tsai, G., 1997. Response surface optimization and kinetics of isolating chitin from pink shrimp (Solenocera melantho) shell waste. J. Agric. Food Chemistry, Vol. 45, pp.1900-1904.
- Brugnerotto, J., lizard, J., Goycoolea, F.M., Monal, W.A., Desbrieres, J., Rinaudo, M., 2001. An infrared investigation in relation with chitin and chitosan characterization. Polymer, Vol. 42, pp. 3569-3580.
- Garcia Alonos, I., Peniche-Covas, C., Nieto, J.M., 1983. Determination of The Degree of Acetylation of Chitin and Chitosan by Thermal analysis. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, Vol. 28, pp.189-193.
- Heu, M.S., Kim, J.S., Shahidi, F., 2003. Components and nutritional quality of shrimp processing by products. Food Chemistry, Vol. 82, pp.235-242.
- Beaney, P., Mendoza, J.L., Healy, M., 2005. Comparison of chitins produced by chemical and bioprocessing methods. Journal of Chemical Technology & Biotechnology, Vol. 80, pp.145-150.