اثر سطوح مختلف عصاره درمنه دشتی (Artemisia sieberi) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی
الموضوعات :
ساحل دلفانی
1
,
حسین رضا شهبازی
2
,
فروغ محمدی
3
1 - کارشناسیارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
2 - استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
3 - استادیار، گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
تاريخ الإرسال : 14 الإثنين , شعبان, 1444
تاريخ التأكيد : 03 السبت , صفر, 1445
تاريخ الإصدار : 21 الأربعاء , صفر, 1445
الکلمات المفتاحية:
جوجه گوشتی,
فراسنجه های خونی,
درمنه دشتی,
خصوصیات لاشه,
ملخص المقالة :
تحقیق حاضر به منظور تعیین اثرات عصاره درمنه دشتی (Artemisia sieberi) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی جوجههای گوشتی انجام شد. در این ازمایش از تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه کاب 500 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار (15 قطعه جوجه در هر تکرار) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی به ترتیب شامل شاهد با جیره پایه (فاقد افزودنی)، جیره شاهد + 100 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی، جیره شاهد + 200 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی و جیره شاهد + 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی، بودند. در کل دوره پرورش جوجه های دریافت کننده 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه نسبت به شاهد و سایر تیمارها افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل کمتری داشتند (05/0>p). استفاده از 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه سبب افزایش درصد سینه و کبد جوجههای گوشتی نسبت به شاهد شد. با افزایش سطح عصاره درمنه در جیره، تعداد گلبول قرمز و مقدار هموگلوبین خون افزایش پیدا کرد. جوجههای دریافت کننده جیره حاوی 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه به ترتیب بیشترین و کمترین غلظت HDL و LDL خون را داشتند. بر اساس نتایج بدست آمده، میتوان از سطح 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره درمنه دشتی در جیره جوجههای گوشتی جهت بهبود عملکرد رشد و فراسنجه های خون استفاده کرد.
المصادر:
تیموریزاده، ز و. ش، رحیمی. 1387. مقایسه اثر افزودن سه عصاره گیاهی بر سیستم ایمنی جوجههای گوشتی. سومین کنگره علوم دامی ایران، مشهد.
عبدالهی زاوه، م. حسن ابادی، ا و. ا، گلیان. 1392. اثر افزودن ریشه گیاه باریجه (Ferula gummosa) به جیره غذایی بر عملکرد، میکروبیولوژی روده و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی در جوجههای گوشتی. نشریه پژوهش های علوم دامی ایران، 5(2): 118-112.
ناصرمنش، ح. 1396. تأثیر پروبیوتیک (لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس) و اسانس آرتمیزیا بر عملکرد، ایمنی، قابلیت هضم مواد مغذی، مورفولوژی و جمعیت باکتریهای ایلئوم بلدرچینهای تخمگذار ژاپنی. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه ایلام.
Alitaneh, S., Afzali, N., Sarir, H. and H, Naeimi Pour. 2016. Screening for effects of different levels of ajowan (Carum copticum) and coriander (Coriandrum sativum) seeds on performance and carcass characteristics of Ross broiler chickens. Research on Animal Production, 7(14): 32-21.
AL-Kassie, G.A.M. 2009. Influence of two plant extracts derived from thyme and common sage on broiler performance. Pakistan Veterinary, 29(4): 169-173.
Arab, H.A., Rahbari, S., Rassouli, A., Moslemi, M.H. and F, Khosravirad. 2006. Determination of artemisinin in Artemisia sieberi and anticoccdial effects of the plant extract in broiler chickens. Tropical Animal Health and Production, 38: 497-503.
Biricik, H., Yesilbag, D., Gezen, S.S. and T, Bulbul. Effect of dietary myrtle (Myrtus communis) supplementation on growth performance, meat oxidative stability, meat quality and erythrocyte parameters in quails. Revue de Médecine Vétérinaire, 163(3): 131-138.
Brisibe, E.A., Umoren, U.E., Brisibe, F., Magalhaes, P.M., Ferreira, J.F.S., Luthria, D. and R. L, Prior. 2009. Nutritional characterization and antioxidant capacity of different tissues of Artemisia annua L. Food Chemistry, 115: 1240-1246.
Brisibe, E.A., Umoren, U.E., Owail, P.U. and F, Brisibe. 2008. Dietary inclusion of dried Artemisia annua leaves for management of coccidiosis and growth enhancement in chickens. Biotechnology, 7: 4083-4092.
Dauqan, E. and A, Abdullah. 2017. Medicinal and functional values of thyme (Thymus vulgaris) herb. Journal of Applied Biology and Biotechnology, 5(02): 17-22.
Fuki, I., Bouaziz, M., Sahnoun, Z. and S, Sayadi. 2005. Hypocholesterolemic effects of phenolic-rich extracts of Chemlali olive cultivar in rats fed a cholesterol-rich diet. Bioorganic and Medicinal Chemistry, 13: 5362-5370.
Gautam, G., Shrestha, N. and S, Bhandari. 2017. Effect of Allium sativum on immune status against newcastle disease virus and productive performance of broiler chicken. International Journal of Poultry Science, 16(12): 515-521.
Giannenas, I., Florou-paneri, P., Papazahariadou, M., Botsoglou, N., Christaki, E. and A. B, Spaisn. 2003. Effect of dietary supplementation with oregano essential oil on performance of broilers after experimental infection with Eimeria tenella. Archives in Animal Nutrition, 57: 99-106.
Hosseini, S.J., Kermanshahi, H., Nassirimoghaddam, H., Nabipour, A., Mirakzeh, M.T., Saleh, H. and M, Kazemifard. 2016. Effects of 1.25-dihydroxycholecalciferol and hydroalcoholic extract of Withania coagulans fruit on bone mineralization and mechanical and histological properties of male broiler chickens. Brazilian Journal of Poultry Science, 18(1): 73-86.
Kim, T.H., Kim, H.J., Lee, S.H. and S.Y, Kim. 2012. Potent inhibitory effect of Foeniculum vulgare Miller extract on osteoclast differentiation and ovariectomy-induced bone loss. International Journal of Molecular Medicine, 29(6): 1053-1059.
Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Yeom, K.H. and A.C, Beynen. 2003. Dietary carvacrol lowers body weight gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Applied Poultry Research, 12: 394-399.
Mirzaei, Z., Hozhabri, F. and D, Alipour. 2016. Thymus kotschyanus essential oil components and their effects on in vitro rumen fermentation, protozoal population and acidosis parameters. Iranian Journal of Applied Animal Science, 6(1): 77-85.
Mohammadi, Z., Ghazanfari, S. and M, Adibmoradi. 2013. Effects of clove essential oil on growth performance, carcass characteristics and immune system in broiler chicken. Veterinary Journal (Pajouhesh & Sazandegi), 102: 67-76. In Persian.
Poorghasemi, M., Chamani, M., Mirhosseini, S.Z., Sadeghi, A.A. and A, Seidavi. 2017. Effect of Lactofeed probiotic and different sources of fat on performance, carcass characteristics and lipid parameters in broiler chickens. Journal Livestock Scienceو 8: 1-7.
Ragab, M.S., Namra, Aly, M.M.M. and M.A, Fathi. 2013. Impact of inclusion fennel seeds and thyme dried leaves in broiler diets on some productive and physiological performance during summer season. Egyptian Poultry Science Journal, 33(1): 197-219.
Rahnama Falavarjani, S., Asadzadeh, A. and F, Heidarian Naini. 2019. Bioinformatic studies of the effect of thymus vulgaris on alphaglucosidase enzyme inhibition for treating diabetes. Iranian Journal of Diabetes and Metabolism, 18(1): 19-28.
Sadek, K.M., Ahmed, H.A., Ayoub, M. and M, Elsabagh. 2014. Evaluation of digestarom and thyme as phytogenic feed additives for broiler chickens. European Poultry Science, 78: 1-12.
Sadjadian, M., Danesh Mesgaran, M. and A.R, Vakili. 2017. The effects of various essential oils of medical plant seeds and spices on digestion characteristics and population changes of ruminal anaerobic fungi in in vitro condition. Iranian Journal of Applied Animal Science, 7(2): 211-220.
Sayyah, M., Kamalinejad, M., Hidage, R.B. and A, Rustaiyan. 2001. Antiepileptic potential and composition of the fruit essential oil of Ferula gummosa Boiss. Iran Biomed, 5: 15-16.
Vase-Khavari, K., Mortezavi, S.H., Rasouli, B., Khusro, A., Salem, A.Z.M. and A.R, Seidavi. 2019. The effect of three tropical medicinal plants and superzist probiotic on growth performance, carcass characteristics, blood constitutes, immune response, and gut microflora of broiler. Tropical Animal Health and Production, 51(1): 33-42.
Windisch, W., Schedle, K., Plitzner, C. and A, Kroismary. 2008. Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of Animal Science, 86: 140-148.