ارزیابی تاثیر اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی بر عمر پس از برداشت گل شاخه بریده مریم (Polianthes tuberosa)
الموضوعات :
حمیده حسینی
1
(مرکز آموزش تحقیقات زاهدان.)
محمدرضا حسندخت
2
(دانشیار دانشگاه تهران)
محمد امیر مهری
3
(دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد زاهدان)
الهام شهرکی
4
(دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد زاهدان)
الکلمات المفتاحية: درصد پژمردگی, اسانس, قطر گلچه, طول عمر,
ملخص المقالة :
افزایش عمر گل در گل های شاخه بریده که محصولاتی فسادپذیر و دارای عمر کوتاهی هستند، بسیار اهمیت دارد. با استفاده از ترکیبات و مواد مختلف می توان طول عمر گل های شاخه بریده را افزایش داد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار شامل 64 گلدان در مشهد اجرا شد. اسانس نعناع فلفلی عامل اول در چهار سطح (0، 100، 200 و 300 پی پی ام) و اسید سیتریک عامل دوم در چهار سطح (0، 100، 200 و 300 پی پی ام) بود. برای ارزیابی ماندگاری گل های بریده بر اساس روز فاصله زمانی از هنگام برداشت تا زمانی که تعداد گلچه های پژمرده بیشتر از گلچه های باز شده بودند به عنوان پایان عمر گلجایی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد اسانس نعناع فلفلی بر طول عمر گل معنی دار بود. اثر اسید سیتریک نیز بر تعداد گلچه های بازشده، ریزش گلچه ها، قطر گلچه، درصد پژمردگی، وزن تر ساقه و طول عمر گل معنی دار بود. بالاترین میزان تعداد گلچه های بازشده، قطر گلچه، وزن تر، طول عمر گل مربوط به تیمار 300 پی پی ام اسانس نعناع فلفلی و200 پی پی ام اسید سیتریک بود. در مجموع استفاده از اسانس نعناع فلفلی و اسید سیتریک در غلظت های مختلف نسبت به شاهد باعث افزایش طول عمر گل، وزن تر، تعداد گلچه های باز شده و قطر گلچه ها همچنین کاهش ریزش گلچه ها و درصد پژمردگی گل مریم شد.
Waithaka, K., Dodge, L.L. and M.S, Raid. 2001. Cold storage and flower keeping quality of cut tuberose (Polianthes tuberose L.). Hort. Sci. Biotechnol, 76(3):