تأثیر سرمایه اجتماعی دولتهای جمهوری اسلامی ایران بر وندالیسم اجتماعی
الموضوعات : سیاست پژوهی ایرانی (سپهر سیاست سابق)محمدحسن الهی منش 1 , علیرضا میرزانیا 2
1 - استادیار، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران
2 - علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی قم واحد پردیسان
الکلمات المفتاحية: ", احساس تبعیض", , ", سرمایه اجتماعی", , ", وندالیسم", , ", کاهش ارتباط دولت ملت", ,
ملخص المقالة :
وندالیسم یکى از مشکلات جوامـع شـهرى بهویژه در حاشیه آنهاست که همگام با رشد و توسعه شتابزده شهر و درونی نشدن فرهنگ شهرنشـینى در بـین جوامع به وجود آمده است. خرابکاریهای شـهرى ازجمله انحرافـات یـا آشفتگیهای اجتماعى هستند که در آن افراد سعى دارند نیازها، هیجانات و احساسات درونى خود را به شیوهای بروز دهند و با در دسترس نبودن روش مناسـب بـه رفتارهـاى نابهنجـار روى میآورند. درواقع،وندالیسم نوعی انحراف رفتارى است که با انتظارات جامعه منطبق و سازگار نیست و عموماً زمـانى رخ میدهد که فرد یا گروهى معیارهاى جامعه را رعایت نکنند. بر این اساس فرضیه تحقیق به این شکل طرح میشود: با بررسی عملکرد دولتهای جمهوری اسلامی ایران درمییابیم که در جمهوری اسلامی اعتمادسازی شهروندان، افزایش مشارکت سیاسی و همچنین اعتماد فزاینده آحاد مختلف جامعه موجب تضعیف وندالیسم اجتماعی گردیده و متقابلاً با کاهش اعتماد، فرسایش مشارکت سیاسی و عدم انسجام اجتماعی کموبیش بسترهای لازم برای تخریب اموال عمومی فراهم شده است. روش تجزیهوتحلیل اطلاعات این پژوهش روش توصیفی- تحلیلی است که ضمن ارائه و ارزیابی ادبیات موجود در باب سرمایه اجتماعی و وندالیسم اجتماعی، کاهش ارتباط دولت و ملت و احساس تبعیض، به تحلیل چگونگی وجود ارتباط بین این مفاهیم پرداخته و ارتباط منطقی بین سرمایه اجتماعی، کاهش ارتباط دولت ملت و احساس تبعیض بهعنوان متغیر مستقل و وندالیسم بهعنوان متغیر وابسته از طریق آزمون فرضیه مطرحشده مورد تجزیهوتحلیل قرار خواهد گرفت. نوآوری پژوهش حاصل تعامل بین این عنصر در تبیین علل وندالیسم خواهد بود.
- احمدی، ح، 1377، نظریههای انحرافات اجتماعی، شیراز، انتشارات زر.
- بشیریه، حسین، قاضیان، حسین 1380، بررسی تحلیلی مفهـوم شکافهای اجتمـاعی، انتشارات باز.
- بشیریه، حسین، نقش نیروهای اجتماعی در زندگی سیاسـی در جامعهشناسی سیاسی، تهران: نشر نی.
- پژوهشنامه علوم انسانی، شماره 30، ص 74-39.
- جان حسنی، ع (1386). بررسی رابطه عوامل مؤثر درونسازمانی بر جلوگیری از تخریب گرایی (وندالیسم) توسط دانش آموزان متوسطه استان مازندران در سال 85-86. پژوهش و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی مازندران.
- حیدری، اسلام و مهربان پارسامهر (1391) بررسی عوامل جامعهشناختی مؤثر بر وندالیسم (موردمطالعه: دانش آموزان دبیرستانی شهر اهواز) فصلنامه جامعهشناسی کاربردی، شماره 47، صص 207-229.
- روزنامه شرق، 1390، گفتگو با محمدعلی همایون کاتوزیان، دولت و ملت ایران غالباً در تضاد.
- سلیمی، ع و داوری، م، 1380، جامعهشناسی کجروی، انتشارات پژوهشکده حوزه و دانشگاه.
- صدیق سروستانی، ر، 1386، آسیبشناسی اجتماعی، انتشارات سمت، تهران.
- فصلنامه مطالعات جامعهشناختی جوانان، سال سوم، شماره نهم، 92، ص 23-46.
- قاسمی و وحید ذوالاکتاف، نورعلی وند، ع، (1388) توصیف جامعهشناختی عوامل مؤثر بر وندالیسم و اوباشگری در ورزش فوتبال، فصلنامه المپیک، شماره 45، صص 69-79.
- کاتوزیان، محمدعلی همایون، طیّب، علیرضا، تضاد دولت و ملت: نظریه تاریخ و سیاست در ایران،1380، نشر نی.
- محسنی تبریزی ع (1379) مبانی نظری و تجربی وندالیسم: مروری بر یافتههای یک تحقیق، نامه علوم اجتماعی پاییز و زمستان 1379; 8 (پیاپی 16):193-227.
- محسنی تبریزی، ع، 1383. وندالیسم؛ مبانی روانشناسی اجتماعی، جامعهشناسی و روانشناسی رفتار وندالیستی در مباحث آسیبشناسی و کژ رفتاری اجتماعی، تهران، انتشارات آن.
- ممتاز، فریده،1381، انحرافات اجتماعی (نظریهها و دیدگاهها)، تهران، شرکت سهامی انتشار.
- میرفردی ا، احمدی، س، نیکخواه ز (1391). بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر گرایش به وندالیسم (خرابکاری) در بین دانش آموزان دبیرستانی شهر یاسوج. جامعهشناسی کاربردی، 23(473): 185-206.
- نادری، آرزو (1389) مطالعه علل رفتارهای وندالیستی در همدان. همدان: بوعلی سینا.
_||_