بررسی اثر دوره های گرسنگی بر برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون بچه ماهی کپور
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیرویا عصاره 1 , مجید محمدنژاد شموشکی 2 , حمید فغانی لنگرودی 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، گروه شیلات، تنکابن. ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرگز، گروه شیلات، بندرگز. ایران.
3 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، گروه شیلات، تنکابن. ایران.
الکلمات المفتاحية: گرسنگی, بچه ماهی کپور, فاکتورهای خونی,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف:ماهیان ممکن است در طول دوره های قبل از صید و دوره های حمل و نقل گرسنگی را تجربه کنند. دوره های محرومیت غذایی میتواند طی مراحل اولیه تغذیه بر رویبرخی از پارامترهای خونی سرم خون ماهیان تاثیرگذار باشد.هدف از این پژوهش بررسی اثر دوره های گرسنگی بر روی فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون بچه ماهی کپوراست.روش کار: این آزمایش به مدت 6 هفته بر روی بچه ماهیان کپور(Cyprinus carpio)با وزن متوسط 132/0243/3 گرم انجام پذیرفت. بچه ماهیان در 2 تیمار غذادهی کامل و گرسنگی کامل و در 3تکرار در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی به مدت 6 هفته در شرایط یکسان پرورشی با یکدیگر مقایسه شدند. تیمار غذادهی در هر روز با توجه به وزن توده زنده در مقاطع زمانی مختلف با غذای تجاری به میزان 10% وزن بدن مورد تغذیه قرار گرفتند. برای آگاهی از تأثیر گرسنگی بر روی فاکتورهای خونی ماهی کپور، از هر تکرار، هر هفته یکبار تعداد 7-5 عدد بچه ماهی به طور تصادفی انتخاب و پس از بیهوش شدن توسط عصاره گل میخک با استفاده از قطع ورید ساقه دمی خون گیری شده و برای بررسی فاکتورهای خونی به آزمایشگاه فرستاده شدند.یافتههانتایجبهدستآمدهازاینتحقیقمشخصنمودکهبینتیمارهایموردبررسیازنظرفاکتورهای خونی نظیر کلسترول، گلوکز، کلسیم، تریگلیسرید، فسفر، آلبومین، پروتئین و آهن سرم خون و نیز درصد بازماندگی بچه ماهیاناختلاف معنیداریمشاهده می شود (.005p). به طوری که کم ترین مقداراین فاکتورها در تیمار گرسنگی و بیشترین مقدار در تیمار غذادهی در انتهای دوره مشاهده میگردد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد با افزایش طول دوره گرسنگی فاکتورهای خونی مورد مطالعه سیر نزولی به خود خواهند گرفت.