بافت شناسی غدد ضمیمه دستگاه گوارش در لارو تازه تفریخ یافته ماهی سفید دریای خزر Rutilus frisii kutum
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستی
1 - گروه آموزشی زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول. ایران
الکلمات المفتاحية: لارو, هپاتو پانکراس, کیسه زرده, کبد, ماهی سفید,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف:دریای خزر اکوسیستم بسته ای است که گونه های ارزشمندی از آبزیان را در خود جای داده است. این دریا امروزه به شدت تحت تاثیر آلاینده ها و عوامل محیطی مختلفی است که حیات گونه های ساکن در آن را در خطر قرار داده اند. به منظور مطالعه ی ساختار و بافت شناسی غدد ضمیمه ی دستگاه گوارش در لارو تازه تفریخ یافته ی ماهی سفید دریای خزر، Rutilus frisii kutum، لاروهای تازه تفریخ یافته ی این ماهی مورد بررسی قرار گرفتند.روش کار:لاروها ابتدا در محلول بوئن فیکس شده و پس از طی مراحل متداول بافت شناسی از آن ها برش هایی به ضخامت 6 میکرومتر تهیه گردید، سپس با رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین رنگ آمیزی شده و در نهایت توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه و عکسبرداری قرار گرفتند.یافته ها:غدد ضمیمه ی دستگاه گوارش شامل: کبد، هپاتوپانکراس، کیسه صفرا و کیسه ی زرده بود. کیسه ی زرده ساختاری بزرگ در بخش تحتانی بدن متشکل از سلول های زرده ای بود. بافت کبد، متشکل از هپاتوسیت های چند وجهی بود که در اطراف سینوزوئیدهای کبدی قرار داشتند. مجاری صفراوی در بافت کبد شکل گرفته و به کیسه ی صفرا منتهی می شدند. در بخش انتهایی بافت کبد، ساختار هپاتوپانکراس قابل مشاهده بود که از سلول های ائوزینوفیل اگزوکرین شکل گرفته بود. نتیجه گیری:نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که غدد ضمیمه ی دستگاه گوارش در لارو تازه تفریخ یافته ی ماهی سفید بصورت کامل شکل گرفته و در نتیجه به مجرد باز شدن دهان می توانند وظایف ترشحی خود را به انجام برسانند.