اثرات اسانس معمول و کپسوله آویشن بههمراه چربی بر فراسنجههای خونی و ایمنی جوجههای گوشتی با جیرههای فرمولهشده با سطوح پروتئین خام معمول و پایین
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیمحسن عیوض زاده 1 , علی نوبخت 2 , علیرضا صفا مهر 3 , یوسف مهمان نواز 4 , علی زنبوری 5
1 - گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
3 - گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران.
4 - گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران.
5 - گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران.
الکلمات المفتاحية: آویشن, چربی, جوجه گوشتی, ایمنی, فراسنجههای خونی,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: ترکیبات فنولئیک موجود در آویشن به دلیل بروز خاصیت ضدمیکروبی و ضدقارچی پراهمیت میباشند. آویشن از جمله مهمترین گیاهان دارویی خانواده نعناعیان است که دارای خواص مشابهی از قبیل ضدعفونیکنندگی، ضدانگلی و تقویت کنندۀ معده میباشد. در آزمایش حاضر اثرات اسانس معمول و کپسوله شده آویشن به همراه چربیهای اشباع و غیراشباع بر فراسنجههای خونی و ایمنی جوجه های گوشتی با جیرههای معمول و کم پروتئین مورد ارزیابی قرارگرفت.مواد و روش ها : در این آزمایش تعداد 384 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×2×2 با 8 تیمار شامل (صفر و اسانس آویشن معمول و کپسوله شده)، (پیه گاوی و روغن کلزا) و پروتئین خام معمول و 5 درصد کمتر از توصیه سویه در 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار در 42 روز و در سه دوره آزمایشی آغازین (1 تا 10 روزگی)، رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی)، برای بررسی فراسنجههای خونی و ایمنی جوجههای گوشتی به ترتیب به روش الایزا و به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر و استفاده از کیتهای تجاری زیست شیمی، در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد آزمایش قرارگرفتندنتایج : دربارۀ اثرات تیمارهای آزمایشی بر فراسنجههای بیوشیمیایی خون جوجهها، استفاده از پیه گاوی، اسانس معمول آویشن و سطح پروتئین معمول و روغن کلزا به همراه اسانس آویشن و پروتئین پائین جیرهها، سطح LDL جوجهها را کاهش داد (0.05>p). استفاده از اسانس کپسوله شدۀ آویشن و پیه موجب افزایش درصد لنفوسیتهای خون شد (0.05>p).نتیجه گیری : نتایج این تحقیق نشان میدهد در جوجههای گوشتی سویۀ راس 308 استفاده از چربی غیراشباع، به همراه اسانس کپسوله شدۀ آویشن و سطح پروتئین خام توصیه شده برای سویه، موجب بهبود فراسنجههای خون در سطح LDL خون و ایمنی جوجهها براساس درصد لنفوسیتها میگردد. به نظرمیرسد ترکیب این مواد، دارای اثرات همافزایی بوده و میتوانند اثرات زیستی یکدیگر را تقویت کنند.
_||_