اندازه گیری باقیمانده سموم کلرپیریفوس و دلتامترین در گوجه فرنگیهای گلخانهای کرج به روش استخراج با فاز جامد
الموضوعات :شهرزاد محمدی 1 , سهراب ایمانی 2
1 -
2 -
الکلمات المفتاحية: Chlorpyrifos, دلتامترین, استخراج فاز جامد, باقیمانده آفتکش, حداکثر حد مجاز, کلرپیریفوس, Insecticide residue, MRL, Solid phase extraction, Deltamethrine,
ملخص المقالة :
با توجه به کاربرد فراوان سموم کشاورزی، موضوع سموم و بررسی باقیمانده غیر مجاز آنها روی محصولات برداشت شده از اهمیت خاصی برخوردار است. به این منظور باید مطالعات گسترده و متعددی روی محصولات کشاورزی صورت گیرد تا از ورود نمونههای آلوده به چرخه مصرف جلوگیری شود. در این مطالعه از مجموع 29 میدان میوه و تره بار شهر کرج، 10 میدان میوه و تره بار در نقاط مختلف شهر انتخاب و 25 نمونه کاملاً تصادفی به وزن 2 کیلوگرم برای هر نمونه جمع آوری شد. نمونه ها در آزمایشگاه با روش فاز جامد Solid Phase Extraction (SPE) استخراج و به کمک جریان ازت تغلیظ گردیدند. اندازهگیری عصاره های نهایی برای میزان باقیمانده توسط دستگاه های High Performance Liquid Chromatograph (HPLC) ،Gas Chromatograph/NPD (GC/NPD) Gas/Mass Spectrometer (GC/MS) صورت گرفت. داده های بدست آمده با حداکثر میزان مجاز بقایای آفت کش Maximum Residue Limit (MRL)کدکس غذایی و ملی مقایسه گردیدند و نتایج نشان داد که 6 و20 مورد یعنی 24 و 80 درصد به ترتیب براساس کدکس غذایی و ملی برای کلرپیریفوس و 14 مورد یعنی 56 درصد نمونه ها براساس کدکس غذایی برای دلتامترین دارای آلودگی بیش از حد مجاز بودند.
Abbassy, M. S. 1997. Pesticide residues in selected vegetables and fruits in Alexandria city, Egypt. Department of Enviromental studies, Institute of Graduate studies and research, University of Alexandria, Egypt.
Ahmed, M. T., Loutfy, N & Yousef, Y. 2000. Contamination of Medicinal Herbs with organ phosphorus insecticides, plant protection department, Ismailia, Egypt.
Aysal, P., Tiryaki, O & Tuncbilek, A. S. 2004. 14C-Dimethoate Residue in tomatoes and Tomato Products. Journal of Environmental contamination and Toxicology, 73:351-357.
Dejonckheere, W., Steurbaut.T., Drieghe.s., Verstraeten,R. & ,Braeckman, H., 1996. Monitoring of pesticide residues in fresh vegetables,fruits and other selected food items in Belgium,1991-1993, Journal of the Association of Official Agricultural Chemists ,79:97-110.
FAO & WHO. 2010. Codex Alimentarius Commission.Available from URL: http:// www.codexalimentarius.net/mrls/pestdes.
Ipcs/Environmental health criteria. 1988; 134-136.
Krol, W., Arsenault, T., Pylypiw, H. & Mattina, M. 2000. Reduction of pesticide residue on produce by rinsing. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48: 4666-4670.
Mohammadi, Sh. & Imani, S. 2013. Investigation on residue of Deltamethrin and Chlorpyrifos on greenhouse tomatoes. Journal of Entomological Research, 4(2): 181-187.
Motamedzadegan, A., Mortazavi, A., Moghsoodloo, B. & Esmailzadeh Kenari, R. 2006. Evaluation of pesticide residues in melons sprayed three times diazinon in Khorasan Razavi province. Journal of Agricultural Science and Technology, 2:13-19.
Rafiei, B. 2008. Deltamethrin and Permethrin residue determination on greenhouse cucumber samples of Arak area. M.Sc. Thesis, Islamic Azad University, Arak
Sadlo, S. 2000. Quantitative relationship of application rate and pesticide residues in greenhouse tomatoes. Journal of Association of Official Analytical, 83:214-219.
Shokrzade, M., Vahedi, H. & Shaabankhani, B. 2005. Benomil and Mankozeb residue determination on cucumber in Mazandaran . Journal of Food, Drug and Animal, 13:65-70.
Thapar, S., Bhusham, R. & Mathur, R. P. 1995 Degradation of organophosphaus and carbamate pesticides in soils help determination. Jounal of Tan-fed, 9(1):18-22.
Torres, C.M., Pico, Y. & Manes, J. 1996. Determination of pesticide residues in fruit and vegetables. Journal of Chromatographic Science, 6:301–331.
Wong S, 2004. A study of pesticide residue in agricultural produce. Journal of Food, Drug and Animal, 10:127-134.