ارزیابی مقاومت ارقام مختلف شلیل به قارچ عامل بیماری سفیدک پودری هلو Podosphaera pannosa
الموضوعات :
حسین کربلایی خیاوی
1
(استادیار پژوهش، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و)
سیدیعقوب سید معصومی
2
(بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران)
عادل پیرایش
3
(بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران)
حسین خباز جلفایی
4
(موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران)
الکلمات المفتاحية: Genetic resistance, مقاومت ژنتیکی, آلودگی مصنوعی, آلودگی طبیعی, درخت شلیل, Artificial infection, Natural infection, Nectarine trees,
ملخص المقالة :
بیماری سفیدک پودری هلو Podosphaera pannosa یکی از بیماری های بسیار مهم و شایع در باغات شلیل بوده و در ایران در اکثر مناطق کشت شلیل وجود دارد. به منظور ارزیابی واکنش رقم های مختلف شلیل در مقابل این بیماری آزمایشی براساس طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و به مدت دو سال (1396 و 1397) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشگین شهر در شرایط آلودگی طبیعی و مایه زنی مصنوعی انجام گرفت. رقم ها شامل ایندپندنس، استارگلد، سانگلد، سانکینگ، گیوتا، شبرنگ کرج، قرمزه پائیزه کرج، وگا، اوریون، جینوا و وینبرگر بود. واکنش رقم های مختلف شلیل نسبت به قارچ عامل بیماری روی برگ ها به صورت 0: مصون، 1: خیلی مقاوم، 2: مقاوم، 3: متوسط مقاوم، 4: حساس و 5: خیلی حساس گروه بندی شد. تجزیه واریانس مرکب نشان داد که بین رقم ها اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت. مقایسه میانگین رقم ها نشان داد رقم وینبرگر در گروه مقاوم و ارقام ایندپندنس، استارگلد، سانکینگ، گیوتا، شبرنگ کرج، قرمز پاییزه کرج، وگا، اوریون و جینوا در گروه متوسط مقاوم به بیماری سفیدک پودری هلو قرار گرفتند. نتایج این مطالعه می تواند در مدیریت بیماری سفیدک پودری شلیل مورد استفاده قرار گیرد.
_||_