کارایی عصاره بادیان رومی (Pimpinella anisum)روی فعالیت زیستی Tribolium castaneum و بررسی عملکرد آنتی اکسیدانی آن
الموضوعات :شهلا امینی 1 , پریسا جنوبی 2 , عارف معروف 3 , احمد مجد 4
1 -
2 -
3 -
4 -
الکلمات المفتاحية: Antioxidant, شپشه آرد, Tribolium castaneum, Pimpinella anisum, آفات انباری, Biological activity, stored product pests, Apiaceae, بادیان رومی, فعالیت زیستی, تیره چتریان, آنتیاکسیدان,
ملخص المقالة :
شپشه آرد Tribolium castaneumیکی ازآفات مهم محصولات انباری میباشد، برای کنترل این آفات عصارههای گیاهی جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی قلمداد میشوند. از سوی دیگر گیاهان دارویی به عنوان منابع طبیعی که دارای خاصیت آنتیاکسیدانی هستند، مورد توجه محققین برای استفاده در سامانههای غذایی و بیولوژیک قرار گرفتهاند. این تحقیق به منظور بررسی کارایی عصاره بادیان رومی (Pimpinella anisum)روی فعالیت زیستی شپشه آرد و همچنین بررسی عملکرد آنتیاکسیدانی این گیاه میباشد. در این پژوهش اثر عصاره بذر بادیان رومی روی شاخصهای تغذیهای حشرات کامل شپشه آرد، درسه غلظت 50، 75 و 100 میکرولیتر و اثرات سمیت تنفسی عصاره نیز (با غلظتهای 50، 89، 158، 281 و 500 میکرولیتر بر لیتر هوا) در شرایط آزمایشگاهی (دمای 1±29 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±65 درصد) انجام شد. همچنین خواص آنتیاکسیدانی بادیان رومی با استفاده از دو روش مهار رادیکال پایدار 2و2 دی فنیل-1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) و قدرت احیاکنندگی آهن مورد بررسی قرار گرفت. بررسی شاخصهای تغذیهای نشان داد که بالاترین و پایین ترین غلظت عصاره به ترتیب 86/94 و 68/82 درصد، بازدارندگی تغذیهای داشت. همچنین بیشترین مقدار تلفات در غلظت 500 میکرولیتر بر لیتر هوا و در زمان 24 ساعت ثبت گردید. غلظت لازم برای مرگ و میر 50 درصد جمعیت (LC50) در زمان 24 ساعت پس از تیمار، 19/215 میکرولیتر بر لیتر هوا ثبت شد. در آزمون DPPH، عصاره برگی، غلظت مهار 50 درصد (IC50) بالاتری نسبت به بذر نشان داد، در آزمون احیاکنندگی آهن نیز نتیجه مشابهی بدست آمد.
منابع
Al-Jabr, A.M. 2006. Toxicity and repellency of seven plant essential oils Oryzaephilus surinamensis and Tribolium castaneum. Scientific Journal of King Faisal University, 7(1): 49-60.
Chatchawan, C., Soottawat, B., Jakul, H. & Nattiga, S. 2008. Antioxidant components and properties of five long grained rice bran extracts from commercial available cultivars in thailands. Journal of Food Chemistry, 111: 641-636.
Ebrahimzadeh, M.A., Hosseinimehr, S.J., Hamidinia, A. & Jafari, M. 2008. Antioxidant and free radical scavenging activity of Feijoa sallowiana fruits peel and leaves. Journal of Pharmacology online, 1: 7-14.
Farrar, R.R., Barbour, J.D. & Kennedy, G.G. 1989. Quantifying food consumption and growthin insects. Annals of the Entomological Society of America, 82: 593-598.
Gilligan, N.P. 2005. The palliation of nausea in hospice and palliative care patients with essential oils of Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare, Anthemis nobilis and Mentha piperita. The International Journal of Aromatherapy, 15: 163-167.
Golluce, M., Sahin, F., Sokmen, M., Ozer, H., Daferera, D. & Sokmen, A. 2007. Antimicrobial and antioxidant properties of the essential oils and methanol extract from Menta longifolia L. Journal of Food chemistry, 103: 1449-1456.
Hauang, Y. & Ho, S.H. 1998. Toxcicity and antifeedant activity of cinnam aldehide against the grain storage insects. Tribolium castaneum and Sitophilus zaemais. Journal of Stored Products Reserch, 34: 11-17.
Ho, Y., Huang, S., Deng, J., Lin, Y., Chang, Y. & Huang, G. 2012. In vitro antioxidant properties and total phenolic contents of wetlands medicinal plants in Tainwan. Journal of Botanical Study, 53: 55-56.
Jalili, A., Heydari, R., Sadeghzade, A. & Alipour, S. 2012. Reducing power and radical scavenging activities of phenolic extracts from Juglanregia hulls and shells. African Journal of Biotechnology, 11(37): 9040 – 9047.
Kamkar, A. 2009. The study of antioxidant activity of essential oil and extract of Iranian Anethum graveloens. Journal of Ofegh-e-Danesh, 15: 11-17.
Kotan, R., Kordali, S., Cakir, A., Kesdek, M., Kaya, Y. & Kilik, H. 2008. Antimicrobial and insecticidal activities of essential oil isolated from Turkish Salvia hydrangea DC. Journal of Biochemistry Systematic Ecollogical, 36: 360-368.
Liu, Z.L. & HO, S.H. 1999. Bioactivity of essential oil extracted from Evodia rutaecarpa Hook f.et Thomus against the grain storage insects, Sitophilus Zeamais Motsch. And Triboleum castaneum (Herbst). Journal of Stored Products Reserch, 35: 317-328.
Ogendo, J.O., Deng, A.L., Kostyukovsky, M., Ravid, U., Matasyoh, J.C., Omolo, E.O., Kariuki, S.T., Bett, P.K., & Kamau, E.A.W. 2010. Fumigant toxicity of five essential oil constituents against major stored-product insect pests of food grains. Journal of Research Application Summary, 25: 325-332.
Mahdavi Arab, N., Ebadi, R., Hatami, B. & Talebi Jahromy, Kh. 2007. Insecticidal effect of extracts of some plants in the laboratory and on beetles, cowpea leaf cream sugar beet in greenhouse. Journal of Tecnology of Agriculture and Natural Resources, 11(42): 221-234.
Moharramipour, S., Nazemirafieh, J., Morovvati, M., Talebi, A.A. & Fathipour, Y. 2003. Effectiveness of Extracts of Nerium oleander, Lavandula officinalis and Ferula assafoetida on Nutritional Indices of Tribolium castaneum Adults. Journal of Entomological Society of Iran, 23(1): 69-86.
Pitasawat, B., Champakaew, D., Choochote, W., Jitpakdi, A., Chaithong, U., Kanjanapothi, D., Rattanachanpichai, E., Tippawangkosol, P., Riyong, D., Tuetun, B. & Chaiyasit, D. 2007. Aromatic Plant-derived essential oil: An alternative larvicide for mosquito control. Photochemistry, 78: 205-210.
Rabertson, J.L & Preisler, H.K. 1992. Pesticide Bioassays with Arthropods. CRC Press, USA.
Rafiei-Karahroodi, Z., Moharramipour, S., Farazmand, H. & Karimzadeh-Esfahani, J. 2008. Effect of eighteen plant essential oils on nutritional indices of larvae Plodia interpunctella Hubner. Journal of Entomological Reserch Islamic Azad University, 1(3): 209-219.
Sarac, I. 1995. Toxicity of essential oil vapours to stored product insects. Journal of Plant Diseases and Protection, 102: 69-74.
Sahaf, B.Z. & Moharramipour, S. 2009. Comparative study on deterrency of Carum copticum C. B. Clarke and Vitex pseudo-negundo essential oils on feeding behavior of Tribolium castaneum. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 24(4): 385-395.
Senji, S. & Yuuya, I. 2008. Comparison of antioxidant properties of persimmon vinegar and some other commercial vinegar in radical-scavening assay and on lipid oxidation in tuna homogenates. Journal of Food Chemistry, 107(2): 744-739.
Shojaii, A. & Abdollahi Fard, M. 2012. Review and Pharmacolojical Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum. International Scholarly Reserch Network. 8p.
Souri, E., Amin, G., Farsam, H. & Barazandeh Tehrani, M. 2008. Screening of antioxidantactivity and phenolic content of 24 medicinal plants extracts. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, 186: 83-7.
Swetie, R., Raesh, Ch. & Arun, S. 2007. Antioxidant potential of mint (Mentha Spicata L.) inradiation processed lamb meat. Journal of Food Chemistry, 100: 451-458.
Tamaino, A., Cimino, F., Zimbalatti, V., Venuti, V., Salfaro, V., Pasquale, A.D. & Saija, A. 2005. Influence of heating on antioxidant activity and chemical composition of some spice essential oil. Journal of Food Chemistry, 89: 549-554.
Tapondjou, A.L., Adler, C., Fontem, D.A., Boud, H. & Reichmuth, C. 2005. Bioactivities of cymol and essential oils of Cupressus sempervirens and Eucalyptus saligna against Sitophilus zeamais and Tribolium confusum. Journal of Stored Products Research, 41: 91-102.
Tepe, B., Askin Akpulat, H., Sokmen, M., Daferera, D., Yumrutas, O., Aydin, E., Polissiou, M. & Sokmen, A. 2010. Screening of the antioxidative and antimicrobial properties of the essential oils of Pimpinella anisetum and Pimpinella flabellifolia from turkey. Journal of Food chemistry, 97: 719-724.
Wang, J., Li, Y. & Lei, C. 2005. The repellency and fumigant activity of Artemisia vulgaris essential oil to Musca domestica vicina. Chinese Bulletin of Entomology, 42: