تاثیر تیمارهای حرارتی روی تلفات مراحل مختلف رشدی شپشه آرد (Tribolium castaneum Herbst. (Col., Tenebrionidae
الموضوعات :ریحانه حبیبی 1 , رضا وفایی شوشتری 2 , عارف معروف 3 , حسین فرازمند 4 , سعیده لونی 5
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک
2 - گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک
3 - بخش حشره شناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، تهران
4 - بخش حشره شناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، تهران
5 - دانش آموخته کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک
الکلمات المفتاحية: شپشه آرد, تیمارهای حرارتی, مراحل رشدی, Tribolium castaneum, Red flour beetle, Heat treatments, Development stage,
ملخص المقالة :
شپشه آرد Tribolium castaneum Herbst. یکی از آفات مهم صنایع غذایی در سراسر جهان است. استفاده از درجه حرارت های بالا یا تیمارهای شوک حرارتی در مدیریت آفات انباری روش بسیار موثری است. در این تحقیق جهت ارزیابی مرگ و میر این حشره به وسیله حرارت های بالا، اثر 5 تیمار حرارتی شامل 35، 45، 50، 55 و 60 درجه سلسیوس در زمان های 5، 10، 15، 20 و 30 دقیقه روی مراحل مختلف رشدی این آفت (لارو جوان 5 روزه، لارو مسن 15 روزه، شفیره و حشره کامل) مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها پس از حرارت دهی در شرایط دمایی °1±28 سلسیوس و رطوبت نسبی 5±65 درصد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که حساس ترین و مقاوم ترین مرحله رشدی حشره به ترتیب مراحل لارو 15 روزه و شفیرگی آفت می باشد. همچنین مشخص شد که حداقل دمای کنترل کننده برای لارو 5 روزه دمای °C 55، برای لارو 15 روزه دمای °C50 و برای مرحله شفیرگی و حشرات کامل به ترتیب دمای °C55 و °C50 می باشد. لذا با توجه به امکان وجود تمام مراحل رشدی آفت در یک توده آلوده، دمای °C55 در زمان 15 دقیقه برای کنترل همه مراحل رشدی آفت موثر خواهد بود.