بررسی خاصیت ضد میکروبی گیاهان دارویی خرزهره، گوآ، مرزه و خردل سفید بر روی سالمونلا تیفی موریوم
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییبتول حیدری صادق 1 , رضا روحانی 2 , نرجس دهمرده 3 , فرشته جوادیان 4
1 - استادیار طب اورژانس، بیمارستان امیرالمومنین زابل، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران
2 - استادیار، گروه جراحی مغز و اعصاب، بیمارستان امیرالمومنین زابل، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران
3 - استادیار آناتومی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران
4 - دانشجوی دکتری، گروه زیست شناسی تکوینی سلولی، دانشگاه ملی اراک، اراک، ایران
الکلمات المفتاحية: سالمونلا تیفی موریوم, فعالیت ضد میکروبی, طیور, گیاهان دارویی,
ملخص المقالة :
سالمونلوز یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام در سراسر جهان اسـت کـه در انسـان سـبب مسمومیت غذایی، گاستروآنتریت، تب روده ای و باکتریمی میشود. هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد میکروبی گیاهان دارویی خرزهره، گوآ، مرزه و خردل سفید بر روی سالمونلا تیفی موریوم است.مواد و روش کار:نمونه های سالمونلا تیفی موریوم از مدفوع طیور جداسازی گردید، عصاره گیاهان خرزهره، گوا، مرزه و خردل سفید با استفاده از دستگاه روتاری تهیه گردید و حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی با روش میکرودایلوشن تعیین گردید و همچنین قطر هاله مهاری با روش چاهک به دست آمد.نتایج:نتایج حاصل از بررسی قطر هاله مهاری عصاره های گیاهی نشان داد که بیشترین و کمترین قطر هاله مهاری عصاره گیاه گوا برابر با 8 و 1 میلی متر بوده است و بیشترین و کمترین قطر هاله مهاری عصاره گل خرزهره 15 و 1 میلی متر بوده است. بیشترین و کمترین قطر هاله مهاری عصاره خردل سفید بر روی سالمونلا تیفی موریوم برابر با 12 و 1 میلی متر بوده و همچنین کمترین و بیشترین قطر هاله مهاری عصاره مرزه بر روی سالمونلا تیفی موریوم برابر با 1 و 4 میلی متر بوده است و نتایج نشان داد که کمترین قطر هاله مهاری مربوط به عصاره مرزه بوده است. بحث:نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که گیاهان دارویی اثرات مهار خوبی بر روی سالمونلا تیفی موریوم از خود نشان داده اند.
1-Katzung BG. Basic and Clinical Pharma-cology. 8th ed., MacGraw, Hill. 2001; 775.
2-Pérez Gutiérrez RM, Mitchell S, Vargas Solis R. Psidium guajava: A review of its traditional uses, phytochemistry and phar-macology. Journal of Ethnopharmacology. 2008;117(1):1-27.
3-Ansford AJ, Morris H. Fatal oleander poisoning. Med J Aust 1981;1:1-360.
4-Osterloh J, Herold S, Pond S. Oleander interference in the digoxin radioimmunoa-ssay in a fatal ingestion. JAMA 1982; 247: 7-1596.
5-Sabira Begum, Bina S. Siddiqui, Razia Sultana, Atiya Zia and Amin Suria. Phyto-chemistry. 1999; 50(3):435-438.
6-Kirtikar KR, Bassu BD. Indian medicinal plants. International book distributors, De-hradun, India.1999.
7-Chopra RN, Nayar SL, Chopra IC. Glos-sary of Indian Medicinal Plants. Council of Scientific and Industrial Research, New Delhi. 1986.
8-Wang XM, Plomley JB, Newman RA, Cisneros A. LC/MS/MS analyses of an ole-ander extract for cancer treatment. Anal. Chem. 2000; 72(15): 3547-3552.
9-Valnet J. Oleandro, Fitoterapia-cura del-le malattie con le piante (in Italian). (Olea-nder, phytotherapy-diseases cure with pla-nts). Aldo Martello-Giunti, Firenze, Italy. 1976; 332-333.
10-Katepa-Mupondwa F, Gugel RK, Ran-ey JP. Genetic diversity for agronomic, morphological and seed quality traits in Sinapis alba L. Can. J. Plant Sci. 2005; 86:1015-1025. doi: 10.4141/p05-185.
11-Falasca LS, Ulberich A. “Argentina’s semiarid lands aptitude to cultivate non-traditional species for biodiesel produc-tion”, in Biodiesel: Blends, Properties and Applications, eds J. M. Marchetti, and Z. Fang (New York, NY: Nova Science Pub-lishers, Inc), 2011; 123-150.
12-Monsalve RI, Gonzalez De La Pena MA, Menéndez-Arias L, Lopez-Otin´ C, Villalba M, Rodriguez R. Characterization of a new orientalmustard (Brassica juncea) allergen, Bra j IE: detection of an allerg-enic epitope. Biochem. J. 1993; 293:625-632. doi: 10.1042/bj2930625.
13-Kos B, Grèman H, Leštan D. Phytoex-traction of lead, zinc and cadmium from soil by selected plants. Plant Soil Environ. 2003; 49: 548-553.
doi: 10.17221/4192-pse.
14-Rahman M, Amina Khatun A, Liu L, Barkla BJ. Brassicaceae mustards: tradit-ional and agronomic uses in Australia and New Zealand. Molecules. 2018; 23: 231. doi: 10.3390/molecules23010231.
15-Balke DT, Diosady LL. Rapid aqueous extraction of mucilage from whole white mustard seed. Food Res. Int. 2000; 33: 347-356.
doi: 10.1016/s0963- 9969(00)00055-7.
16-Khalid KA. Essential oil constituents of summer savory plants propagated and ada-pted under Egyptian climate. J Appl Sci 2016; 16: 54-57.
17-Wahba NM, Ahmed AS, Ebraheim ZZ, “Antimicrobial efects of pepper, parsley, and dill and their roles in the microbiolo-gical quality enhancement of traditional Egyptian Kareish cheese”, Foodborne Pa-thogens and Disease. 2010; 7(4): 411-418.
18-Boskovic M, Zdravkovic N, Ivanovic J et al. “Antimicrobial Activity of Tyme (Tymus vulgaris) and Oregano (Origanum vulgare) Essential Oils against Some Food-borne Microorganisms”, Procedia Food Science. 2015; 5: 18-21.
19-Mihajilov-Krstev T, Radnovi D, Kiti D, Zlatkovi B, Risti M, Brankovi S. “Chemical composition and antimicrobial activity of Satureja hortensis L. essential oil”, Central European Journal of Biology. 2009; 4(3): 411-416.
20-Mahboubi M, Kazempour N. “Chemi-cal composition and antimicrobial activity of Satureja hortensis and Trachyspermum copticum essential oil”, Iranian Journal of Microbiology. 2011; 3(4):194-200.
21-Aminuddin M, Partadiredja G, Sari DC. The effects of black garlic (Allium sativum L.) ethanol extract on the estimated total number of Purkinje cells and motor coordi-nation of male adolescent Wistar rats treat-ed with monosodium glutamate. Anat Sci Int. 2015; 90(2): 75-81.
http://doi. org/10.1007/s12565-014-0233-2.
22-Maghsoudi A, Saeidi S, Mousavi SR. Antimicrobial effects of aqueous extract, ethanol extract and essential oil of Golpar on Salmonella typhimurium isolated from poultry. Veterinary Researches & Biologi-cal Products. 2018; 31(1): 65-73.
23-Bauer A, Kirby W, Sherris J, Turck M. Antibiotic susceptibility testing by a stand-ardized single disk method. Am J Clin Pa-thol. 1996; 45(4): 493-496.
24-Yoon JI, Bajpai VK, Kang SC. Synerg-istic effect of nisin and cone essential oil of Metasequoia glyptostroboides Miki ex Hu against Listeria monocytogenes in milk sa-mples. Food and Chem Toxicology. 2011; 49(1): 109-114.
25-Bajpai VK, Baek KH, Kang SK. Con-trol of Salmonella in foods by using esse-ntial oils: A review. Food Res Int. 2012; 45: 722-734.
26-Mattson TE, Johny AK, Amalaradjou MAR, More K, Schreiber DT, Patel J, et al. Inactivation of Salmonella spp. on tomato-es by plant molecules. Int J of Food Micro-biology. 2011; 144: 464-468.
27-Azizpour A. Investigating the prevale-nce of Salmonella enteritidis and Salmon-ella typhimurium serotypes in broiler flo-cks of Ardabil province and determining their antibiotic resistance to five common antibiotics in Iran's medical field. Health and Health Magazine. 9th year, 2nd issue, special issue of Spring 2017.
28-Limawongpranee S, Hayashidani H, Pkatani AT, Ono K, Hirota C, Kaneko K, Ogava M. Prevalence and persistence of Salmonella in broiler chicken ocks. Journal of Veterinary Medical Science. 1999; 61: 255-259.
29-Pasmans F, Immerseel FV, Hermans K, Heyndrickx M, Collard JM, Ducatelle R, Haesebrouck F. Assessment of virulence of pigeon isolates of Salmponella enterica su-bsp. enterica serovar Typhimurium variant Copenhagen for human. Journal of Clinical Microbiology. 2004; 52(3): 2000-2002.
30-Capita R, Alonso-Calleja C, Prieto M. Prevalence of Salmonella enterica serovars and genovars from chicken carcasses in sl-aughter houses in Spain. Journal of App-lied Microbiology. 2007; 103(5): 1366-1375.
31-Mihaiu L, Lapusan A, Tanasuica R, Sobola R, Mihain R, Oniga O, Mihaiu M. First study of salmonella in meat in Roma-nia. Journal of Infection in Developing Countries. 2014; 8(1):50-8.
32-Jalali M, Abedi D, pourbakhsh SD. Pre-valence of Salmonella spp in raw and co-oked foods in Isfahan Iran. Journal of food safety. 2008; 28: 442-452.
33-Ranjbar R, Naghoni A, Izadi M, Joneidi Jafari N, Panahi Y. Isolation and antibio-tics resistance pattern determination of Sal-monella typhimurium. J Mil Med 2009; 11 (2): 115-118.
34-Hamoonnavard S, Bahrami AM, Razmjo M, Asadi-Samani M, Hatami-Lak M. Evalu-ation of Nerium oleander aqueous extract effect on Staphylococcus aureus and Staphy-lococcus epidermis. J Shahre-kord Univ Med Sci. 2013; 15(1):46-56.
35-Iranpoor A, Bayani M, Arjomandzade-gan M, Nakhostin A. Antibacterial Activity and Antibiofilm Properties of Satureja Ess-ential Oil Against Periodontal Pathogens. J Arak Uni Med Sci 2019; 22(4): 16-27.
36-Farahani M, shahidi F, tabatabaee F. Eva-luation of Antimicrobial Activites of Satur-eja hortensis L. Essential oil Against Some Food Born Pathogenic and Spoilage Microo-rganism. FSCT 2019; 15(85): 393-405.
37-Racha Khatib, Kinan Al-Makky. Anti-oxidant and antibacterical activity of sinapis albal (leaves, flowers and Fruits) grown in Syria. Bull. Pharm. Sci., Assiut University. 2021; 44(2): 339-343.
_||_