بررسی تأثیر سبک حکایات سنایی بر حکایات مولانا
الموضوعات :کتایون مرادی 1 , علی محمد موذنی(نویسنده مسئول) 2
1 - زبان و ادبیات فارسی، ادبیات، آزاد اسلامی واحد تویسرکان، تویسرکان، ایران
2 - استاد تمام گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: حکایت, مولوی, سنایی, سبکشناسی,
ملخص المقالة :
چکیدهمطالعۀ تأثیرپذیری شعرا از یکدیگر، یکی از مباحثی است که میتواند در فهم بیشتر آثار ادبی، یاریگر پژوهشگران باشد. ما در این جستار برآنیم که با روش تحلیلی- توصیفی و با ذکر شواهد شعری، به بررسی تأثیرات سبک حکایتپردازی سنایی بر مولوی بپردازیم. برآیند تحقیق اثبات میکند که مولوی با همه عظمت و بزرگی، عمیقاً متأثّر از اندیشه و آثار شاعر غزنه است و ذهن او – خودآگاه یا ناخودآگاه- به آثار سنایی توجّه دارد. تأثیرپذیری مولانا از سنایی، در زمینۀ ذهن، زبان، تصاویر و حکایات بسیار مشخّص و غیرقابل انکار میباشد. با این حال، سنایی برای مولانا، همانند راهنمایی است که مسیر را به او میآموزد؛ زیرا افکار، حکایات و دیدگاههای سنایی در آثار مولانا، پختهتر، فخیمتر و عمیقتر میشوند. ایماژهای شعری، افکار عرفانی، پروردن حکایات و کلام در اشعار مولوی، بسیار متعالیتر از اشعار سنایی است و به عبارتی بهتر، در راه خلق حکایات عرفانی، سنایی پیشگام است و مولانا با تأثیرپذیری از او، شعر عرفانی را به اوج خود میرساند. کلیدواژهها: سنایی، مولوی، سبکشناسی، حکایت.
منابع
_||_
References
1- Persian Literary Dictionary, Anousheh, Hassan, 1376, Tehran, Ministry of Culture and Islamic Guidance.
2- Descriptive culture of literary criticism, Kohnmoui, Jhaleh and others, 1381, Tehran, University of Tehran.
3- Bahr in Koze, Zarin Koob, Abdul Hossein, 1366, Tehran, scientific and cultural.
4- Sarreni, Zarinkoob, Abdul Hossein, 1364, Tehran, scientific and cultural.
5- The whips of Seluk, Shafi'i Kodkani, Mohammad Reza, 2015, Tehran, Agha.
6- Divan of Poems, Sanai Ghaznavi, Abol Majdod Majdod bin Adam, 1364, corrected by Modares Razavi, Tehran, University of Tehran.
7- Hadiqa al-Haqiqah and Shariah al-Tariqah, Sana'i Ghaznavi, Abul Majdod Majdod bin Adam, 1377, edited by Modares Razavi, Tehran, University of Tehran.
8- Masnavi Manavi, Molavi, Jalaluddin Mohammad, 1373, edited by Reynolds Nicholson, by Nasrullah Pourjavadi, Tehran, Amir Kabir.
9- Kimia Saadat, Ghazali, Imam Muhammad, vol. 1, 1361, Tehran: University of Tehran.