بررسی نقض اصول گرایس در کامنتهای کاربران ایرانی در صفحات شخصی افراد مشهور خارجی
الموضوعات :
1 - عضو گروه زبان و ادبیات انگلیسی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
الکلمات المفتاحية: گفتمان, اخبار جنجالی, ماکسیم های گرایس, اصول همیاری,
ملخص المقالة :
چکیده: گفتمان شناسی شاخه ی جدیدی از زبان شناسی است که به بررسی تعاملات می پردازد . یکی از مباحثی که در گفتمان شناسی مطرح می شود اصول چهار گانه ی گرایس است که لازم است در تعاملات مورد نظر قرار گیرند . نقض این اصول می تواند به منظور خاصی و برای بیان مطلب دیگری به کار رود . این تحقیق براساس چهارچوب نظری گرایس می باشد . در این تحقیق به بررسی تعاملاتی که پیرامون رویدادهای مهم جنجالی در فضای مجازی اینستاگرام توسط کاربران ایرانی ایجاد شده اند پرداخته می شود .هدف آن بود تا مشخص شود از اصول چهارگانه گرایس کدام یک بیشتر نقض گردیده و نقض این اصول چه کمکی به تعبیر نظرات کاربران میکند. بررسی توصیفی تحلیلی داده ها نشان داد که با نقض اصول کمیت و ارتباط ا بالاترین بسامد در صفحات اینستاگرام افراد معروف خارجی کاربران ایرانی قصد داشتند مفهومی را بیان کنند . نقض این اصول عمدتا برای تخریب یا بی احترامی به افراد بوده است .
منابع
حسینی، سید محمد (1388). ادب و قدرت: نشانگرهای زبانی مخالفت در جلسات دفاع از پایان نامه. مجله پژوهش های زبان شناسی. سال اول، شماره اول، صص 80-100.
خیر آبادی، رضا (1392). نقش تخطی از اصول گرایس در ایجاد نسل جدید لطیفه های ایرانی. فصلنامه جستارهای زبانی. د4، ش 3، صص 53-39.
دهقان ، علیرضا ؛ مولایی، محمد مهدی (1395). تقابل های اخلاقی در تعاملات کاربران ایرانی رسانه های اجتماعی: مطالعه موردی تعاملات پیرامون شش رویداد در یو تیوب، فیس بوک و اینستاگرام. مطالعات فرهنگ-ارتباطات. سال هفدهم، شماره سی چهارم ، صص 208-231.
طیب، سید محمد تقی زاده (1381). ریشه های گفتمان شناسی در ادب پارسی. سال چهارم ،شماره 13، صص 50-67.
محمودی بختیاری، بهروز ؛ آدی بیگ، آرزو (1388). تلفن همراه به عنوان رسانه مکتوب: مطالعه گفتمانی متون طنز پیام کوتاه فارسی. فصلنامه پزوهش زبان و ادبیات فارسی، شماره 5 ، صص 175-198.
Pishghadam, Reza; Navari, Safoora (2012). A study into politeness strategies and politeness markers in advertisements as persuasive tools. Meditranian Journal of Social Science. 3(2), 161-171.
Bakhtiari, Behrooz; Adibeyk, Arezoo (2009).Mobile phone as a textual media: discursive study of satiric texts of Persian SMS. Journal of Persian Language and literature researchers, 5, 175-198 (in Persian).
Khosravizadeh, Parvaneh; Sadehvandi, Nikan (2011). Some instances of violations and flouting of the maxim of quantity by the main characters in Dinner for Schmucks. International conference on language, literature and linguistics (IACSIT), Singapor.
Yule, Joerge (2000). Pragmatics. Oxford: Oxford University Press.
فصلنامه علمی پژوهشی زبان و ادب فارسی - دانشکده علوم انسانی |
دانشگاه آزاد اسلامي واحد سنندج –سال شانزدهم / شماره58/ بهار1403
بررسی نقض اصول گرایس در کامنتهای کاربران ایرانی در صفحات شخصی افراد مشهور خارجی
آزاده نعمتی1
عضو گروه زبان و ادبیات انگلیسی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
تاريخ دريافت: 11/3/1402 تاريخ پذيرش: 16/9/1402
چکیده
گفتمان شناسی شاخه ی جدیدی از زبان شناسی است که به بررسی تعاملات می پردازد . یکی از مباحثی که در گفتمان شناسی مطرح می شود اصول چهار گانه ی گرایس است که لازم است در تعاملات مورد نظر قرار گیرند . نقض این اصول می تواند به منظور خاصی و برای بیان مطلب دیگری به کار رود . این تحقیق براساس چهارچوب نظری گرایس می باشد . به بررسی تعاملاتی که پیرامون رویدادهای مهم جنجالی در فضای مجازی اینستاگرام توسط کاربران ایرانی ایجاد شده اند پرداخته می شود . بررسی توصیفی تحلیلی داده ها نشان داد که با نقض اصول کمیت و ارتباط در صفحات اینستاگرام افراد معروف خارجی کاربران ایرانی قصد داشتند مفهومی را بیان کنند . نقض این اصول عمدتا برای تخریب یا بی احترامی به افراد بوده است .
کلمات کلیدی: گفتمان، اخبار جنجالی، ماکسیم های گرایس
1.مقدمه
رشد قابل توجه رسانه های جدید که در آنها نقش تعاملی کاربران برجسته شده است مطالعات رسانه ای را ضروری کرده است ( دهقان و مولایی 1395 ). امروزه رسانه های مختلفی مانند وایبر تلگرام واتساپ و اینستاگرام ایجاد شده اند که در آن امکان مشارکت گسترده ی کاربران و بررسی تعاملات آنها وجود دارد. از لحاظ زبان شناسی و منظور شناختی مکان زمان و شخص مکالمه می تواند دارای معانی ضمنی مختلفی باشد . این نوع پردازشها بیشتر به جامعه شناسی زبان مربوط است و تجزیه و تحلیل تعاملات انجام شده می تواند نشان دهنده ی مسایل زیادی در جامعه باشد .
در این مقاله هدف آن است که دریابیم چگونه نقض اصول گرایس و تخطی از آنها می تواند معنا و مفهوم کلام را تغییر دهد و معنای دیگری داشته باشد . در تحقیق حاضر با در نظر گرفتن نظریه ی تعامل مکالمه ای و اصل همیاری گرایس به بررسی رویدادهای جنجالی اخیر و حمله به اینستاگرام افراد مشهور و معروف خارجی پرداخته میشود.
1-1.چارچوب نظری تحقیق
اصول همیاری گرایس
چارچوب نظری این پژوهش بر اساس اصول همیاری مکالمه ای گرایس پدر علم منظور شناختی بوده است . از نظر گرایس در مکالمات عادی قوانینی وجود دارد که انتظار میرود گوینده و شنونده آنها را رعایت کنند . این اصول برای اولین بار در سال 1967 در مقاله ی منطق و مکالمه در دانشگاه هاروارد بیان شد . ( خیرآبادی، 1391 )
وی اصول همیاری مکالمه ای را اینگونه تبیین میکند :
اصل کمیت : به اندازه ی مورد نیاز اطلاع بدهید نه بیشتر
اصل کیفیت : آنچه ناصحیح است یا برای اثبات آن شواهد کافی ندارید را نگویید
اصل ارتباط : مرتبط صحبت کنید
اصل روش : واضح و بدور از ابهام صحبت کنید
البته خود گرایس هم آرمانی فکر نکرده است . مسلما تمام مکالمات از این اصول چهارگانه پیروی نمی کنند . نقض هرکدام از این اصول تلویح مکالمه ای نام دارد ( خیرآبادی، 1391 ) با تخطی از هرکدام از این اصول چهارگانه شخص منظور خاصی دارد . مثلا در مکالمه ی زیر :
-شام چی داریم ؟
-بیلی از پله افتاده است .
در ظاهر هیچ ارتباطی بین بیلی و شام وجود ندارد . اما در واقع می توان نتیجه گرفت که چون بیلی از پله افتاده است شامی در کار نیست ( یول، 2000 ) .بنابراین تا زمانی که گفتگوگر هدف خاصی برای نقض این اصول نداشته باشد آنها را رعایت می کند در غیر این صورت نقض این اصول به صورت عمدی یا غیرعمدی هدف کلامی خاصی دارد ( طیب ،1381 ) .از این لحاظ اصل همیاری گرایس با نقض آنها از بین نمی رود .
2-1.پیشینه ی تحقیق
مطالعه و بررسی تعاملات از جنبه ی زبان شناسی و منظور شناسی می تواند رابطه ی غیرمستقیم بین گفتار و مفهوم را مشخص کند . راهکارهای محاوره ای گرایس راهکارهای ادبی لیچ و راهبردهای حفظ حیثیت براون و لوسیتون همگی بیان کننده ی این رابطه ی غیر مستقیم هستند .
با استفاده از اصول گرایس تحقیقاتی انجام گرفته است : محمودی بختیاری و آدی بیگ ( 1388 ) به مطالعه ی گفتمانی طنز در پیام های کوتاه فارسی پرداختند و نشان دادند که در بسیاری از پیامک های موجود نقض اصول همیاری مکالمه ای به ایجاد طنز منجر شده است . خیرآبادی ( 1391 ) نیز به نقض اصول همیاری مکالمه ای گرایس و نقض آنها در تولید لطیفه های موسوم به (پ ن پ )که در فضای اینترنتی و بین گویشوران رواج پیدا کرده است پرداخته است . خسروی زاده و ساده وندی ( 2011 ) نمونه هایی از نقض ماکسیم اصول کمیت گرایس را در بخشهای اصلی یک فیلم آمریکایی ارایه داده اند .
طیب ( 1381 ) در مقاله ی خود درصدد آن بود که بیان کند اصول همیاری گرایس ریشه در فرهنگ و ادب پربار فارسی دارد . وی با مثالهایی که از ادبیات کهن مانند سعدی حافظ و ... آورد نشان داد که کمتر موردی از اصول و شرایط گفتگو در گفتمان شناسی جدید دیده می شود که در ادب فارسی مسبوق به سابقه نباشد . به عقیده ی وی سعدی گوی سبقت را از لحاظ ژرف نگری و دقت نظر از دیگران ربوده است .
دهقان و مولایی ( 1395 ) رویدادهای رسانه های اجتماعی را از جنبه ی اخلاقی مورد بررسی قرار داده اند . آنها در مقاله ی خود به بحث بررسی اخلاق در رسانه های اجتماعی پرداخته اند . پیشقدم و نواری ( 2012 ) نیز به مطالعه ی راهکارهای ادب لیچ در تلقیات پرداخته اند . حسینی ( 1388 ) نشانگرهای زبانی ادب را در 8 جلسه دفاع از پایان نامه ی کارشناسی ارشد به زبان فارسی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد . پس از مطالعه پیشینه تحقیق آنچه مسلم است این است که تیوری های زبانی در تعاملات فضای مجازی بررسی نشده اند . بنابراین تحقیق حاضر به بررسی کامنت های موجود در صفحات شخصی افراد مشهور خارجی براساس اصول همکاری گرایس و از لحاظ زبان شناسی می پردازد .
3-1.روش شناسایی داده های تحقیق
در این پژوهش که با رویکرد کیفی-تحلیلی انجام شده است تعاملات موجود به صورت هدفمند انتخاب شده اند . نمونه های انتخاب شده به صورت هدفمند از میان رویدادهای جنجالی که در فضای مجازی و رسانه های اجتماعی این روزها بسیار مورد توجه قرار دارد انتخاب شده اند . این رویدادها و هجوم سایبری به ترتیب زمانی از سایت باشگاه خبرنگاران جوان انتخاب شده اند و شامل کامنت هایی می باشد که در اینستاگرام افراد خارجی مهم و معروف از طرف کاربران ایرانی گذاشته شده است . نظرات کاربران ایرانی که در فضای مجازی کامنت گفته می شود گردآوری شده است .
رویداد جنجالی رویدادی است که تعداد قابل توجهی از کاربران شبکه در مقابل آن واکنش نشان بدهند . ( دهقان و مولایی 1395 ) ودر این تحقیق واکنش و رویداد جنجالی حمله به صفحات اینستاگرام می باشد که در رسانه ها به صورت جریان اصلی بدان توجه شده و در مورد آن مطالبی نوشته شده است . عناوین مطالبی که به صورت داده های این پژوهش می باشد به شرح زیر است :
1- حمله به صفحه ی امینم و فحاشی کاربران ایرانی در صفحه ی اینستاگرام او
کد خبر http://janjalinews.com 12 فروردین
2- حمله ی کاربران ایرانی به اینستاگرام پایت
کد خبر 5685869 21تیر
3- هجوم کاربران ایرانی به ایرینا شایک نامزد سابق رونالدو
کد خبر 5688871 22تیر 1395
4- حمله به صفحه ی اینستاگرام اوباما
کد خبر 5688865 22 تیر
5- حمله به صفحه ی اینستاگرام دختر اوباما مالیا
کد خبر 5690081 23تیر
6- هجوم کاربران ایرانی به اینستاگرام اردوغان
کد خبر 606283 26تیر
7- هجوم کاربران ایرانی به صفحه اینستاگرام خواننده زن ترکیه ای
کد خبر ۵۶۹۲۶۳۸ 26تیر
8- حمله ی کاربران ایرانی به بازیکنان لهستان
کد خبر 5730001 20مرداد
بررسی زبان شناختی داده ها
پس از بررسی کامنت ها از لحاظ زبان شناسی نتایج زیر بدست آمده که به ترتیب بسامد نشان داده شده است.
نوع خطا | مثال | بسامد |
مخفف کردن کلمات | مث – بزا – ب نفع – ک چیزی عوض نمی شه - ایرانیاس | 34 |
سر هم نوشتن کلمات | دلدرد – میگم – برمیگرده | 27 |
استفاده از کلمات انگلیسی | پیج – واتساپ – پی ام | 8 |
اضافه کردن ی تحقیر | باراکی – رجبی | 5 |
تکرار حروف برای تاکید
| اییییییییییییول | 4 |
استفاده از نام آواها در نوشتار
| خخخخخخ | 3 |
استفاده از استیکر و اشکال بجای کلمات برای بیان احساسات |
| 3 |
جدول 1: نتایج برسی زبان شناختی کامنت ها
2. یافته ها
در این تحقیق کامنتهای صفحه ی اینستاگرام افراد ذکر شده جمع آوری شد و به شیوه ی توصیفی-تحلیلی از لحاظ نقض اصول گرایس و همچنین از لحاظ زبان شناختی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند .رویدادها که به ترتیب زمانی اتفاق افتاده بود مورد بررسی قرار گرفت و نتایج آن به شرح زیر است :
1-2.رویداد اول : حمله به صفحه ی امینم و فحاشی کاربران ایرانی در صفحه ی اینستاگرام او
در تمامی رویدادهایی دیگر که بررسی خواهد شد کاربران ایرانی از سر مخالفت با فرد معروف و مشهوری به صفحه ی او حمله کردند . حال اینکه این رویداد کاربران فارسی برای حمایت از امینم آهنگساز هنرپیشه و خواننده ی رپ می باشد . در این سوژه خیلی از ایرانیان با بی خبری از موضوع دوباره شروع به فحاشی کردند . گفته می شود بیش از 55 هزار کامنت در این صفحه وجود دارد که اکثر آنها از سوی ایرانیان و به زبان فارسی است . این بار ایرانیان برای حمایت از این خواننده با توهین و کلمات رکیک گروه ایلومیناتی را تهدید کرده اند . نمونه ی نقض اصول گرایس به صورت زیر است :
"مهدی برنا واتساپ پی ام میخونی جواب بده "
"اینا گیلان آب داره ما رو میده خاک بر سرت پی ام سی "
در تمامی مثالهای ذکر شده اصول کیفیت و ارتباط نقض شده است. در این جملات با نقض اصول ارتباط گوینده در نظر دارد پیام دیگری را برساند.
2-2.رویداد دوم : حمله ی کاربران ایرانی به اینستاگرام پایت
پس از مصدومیت رونالدو توسط پایت کاربران ایرانی به صفحه ی این بازیکن فرانسوی در اینستاگرام حمله کردند . در آن بازی رونالدو 25 دقیقه بازی کرد و در نهایت جای خود را به ریکاردو کوارشما داد . به دنبال مصدومیت رونالدو کاربران ایرانی به صفحه ی اینستاگرام پایت حمله و به او توهین کردند . نمونه ی نقض اصول ارتباط در این داده ها یافت شد . یکی از کاربران ایرانی نوشته است :
" این آقا بچه ی جنوب طهران هس ؟ "
در این جمله با نقض اصول ارتباط گوینده در نظر دارد مفهوم دیگری را برساند . پیام این حرف این است که از طبقه ی پایین اجتماع است و رفتارش مناسب نیست .
3-2.رویداد سوم : هجوم کاربران ایرانی به ایرینا شایک نامزد سابق رونالدو
این رویداد که در 22 تیر 1395 رخ داد مربوط به حواشی بازی فینال یورو 2016 است . در این رویداد کاربران ایرانی به صفحه ی ایرینا شایک نامزد سابق رونالدو هجوم بردند و آخرین پست او را پر از کامنت های فارسی کردند . علت این بود که نامزد سابق رونالدو روز برگزاری فینال جام ملتهای اروپا و چند ساعت پیش از آغاز بازی همراه بردلی کوپر مشغول تماشای تنیس بود که به مذاق طرفداران رونالدو خوش نیامد . پس از هجوم کاربران ایرانی به صفحه ی پایت این بار نیز رسانه های اروپایی نسبت به اقدام ناپسند برخی از کاربران ایرانی واکنش نشان دادند .
در این رویداد نیز نمونه هایی از نقض اصل ارتباط گرایس مشاهده شده است مانند :
"ترک اعتیاد 10 جلسه تضمینی"
"آقا کنکور ریاضی پنشنبه یا جمعه ؟"
"داخل کارتت نوشته "
تمامی جملات بالا به اصل ماجرا ارتباطی ندارد اما نشان دهنده ی مفاهیم دیگری است . به عبارت دیگر همه ی جملات با نقض اصل ارتباط می خواهند نادیده گرفتن طرف مقابل و بی احترامی به او را نشان دهند .
4-2.رویداد چهارم : حمله به صفحه ی اینستاگرام دختر اوباما مالیا
این رویداد مربوط به حمله ی کاربران ایرانی به صفحه ی اینستاگرام دختر اوباما بود که باعث شد مالیا دختر اوباما که از هجوم کاربران ایرانی متعجب شده بود صفحه اش را شخصی کند . پس از آن بسیاری از ایرانیان برای معذرت خواهی در اینستاگرام او مطالبی را ارسال کردند که در زیر آورده شده است .
جدول 2: معذرت خواهی ایرانیان از دختر اوباما
مالیا در جواب یکی از کسانی که عذر خواهی کرده بود گفت : شما می توانید فردی را هیچ وقت نبخشید بسیاری از مردم در این جها فقیرند چون تنها چیزی که دارند پول است. من فهمیدم که ایرانیان افراد بسیار خوبی هستند چون از من عذر خواهی کردند و من پذیرفتم .
کامنت یکی از کاربران که به انگلیسی دست و پا شکسته بود نیز از لحاظ زبانی جالب ولی از لحاظ وجهه ی اجتماعی ناراحت کننده بود . در کامنت زیر که به صورت انگلیسی نئشته شده بود کلمات "خوشحال، میخونی ، میخوام " فارسی میباشد که به صورت انگلیسی نوشته شده اند. از لحاض دستوری و نگارشی نیز بسیار ضعیف است.
جدول 3: کامنت یکی از کاربران برای دختر اوباما
پیام یک پسر ایرانی در صفحه ی شخصی دختر اوباما این بود : "خبری نشد. بابات قرار بود برای ما کار پیدا کنه . "
در این جمله اصل کیفیت گرایس نقض شده است . بر اساس این اصل باید حقایق گفته شود و آنچه ناصحیح است یا برای اثبات آن شواهد کافی نداریم نباید گفته شود . با نقض این اصل گوینده قصد توهین داشته است.
5-2.رویداد پنجم: حمله به صفحه ی اینستاگرام اوباما
پس از حمله به دختر اوباما کاربران به اینستاگرام اوباما حمله کردند . با نقض اصول ارتباط و کیفیت گرایس کاربران درخواستهای خود را مطرح کردند . نمونه های زیر می تواند روشن کننده ی موضوع باشد :
"باراک تو مسلمان نیستی"
"باراک مسواکم گم شده بذار جاش . این یکی رو دیگه بی خیال شو . "
"اوباما سرتو مثل تتلو بزن "
"دلدرد گرفتم بسکه خندیدم "
"پنجاه هزار دلار داری دستی بدی ثواب داره به خدا . اون دنیا حلالت می کنم "
"باراک تو آدمی نبودی که پول ماها رو بخوری داداش بریز به کارتمون"
"اوباما دمت گرم باعث خنده ی ما شدی "
"باراک جون اگه یه وقت اومدی ایران قربونه دستت سر راهت دو تا نون خشخاشی واسه م بخر پولشم بهت میدم "
"ورنا 84 فروشی "
"پیکان گوجه ای مدل 68 کف خواب بسیار تمیز فروشی قیمت توافقی "
در تمامی مثالهای ذکر شده اصول کیفیت و ارتباط نقض شده است . مثلا در جمله ی باراک مسواکم گم شده ...... گوینده با نقض اصل کیفیت و ارتباط می خواهد بیان کند که از کوچکترین چیزهای اوباما نیز نمیگذرد مثل مسواک . بعضی از مثالها نیز اصل ارتباط را نقض کرده اند مانند ورنا 84 و پیکان گوجه ای .
6-2.رویدادششم : هجوم کاربران ایرانی به اینستاگرام اردوغان
این رویداد پس از شنیدن خبر حضور نظامیان در خیابانهای ترکیه اتفاق افتاد که کاربران ایرانی صفحه ی اینستاگرام اردوغان را کامنت باران کردند و به توهین یا نکوهش او اقدام نمودند .
نمونه های نقض اصول کیفیت و ارتباط به صورت زیر است :
"رجب کجایی ؟ دقیقا کجایی ؟ "
"ایول طارمی برمی گرده "
" جم رفت رو هوا "
"آقا ما دعا می کنیم اوضاع کشورت بهتر بشه ما راضی ب جنگ نیستیم ولی حواست به مهدی طارمی ما باشه "
"رفتم جلو سفارت ترکیه شمع روشن کردم سفیر ترکیه با پیژامه افتاده دنبالم "
در کامنت های مطرح شده به رفتن بازیکن ایرانی فوتبال مهدی طارمی نیز اشاره شده است . مانند موارد قبل نقض اصول کیفیت و ارتباط گرایس بیان گر ارتباط شبکه ی تلوزیونی جم با ترکیه و رفتن بازیکن فوتبال ایران به این کشور می باشد . نظیر این موارد هدف بی احترامی و پست کردن اردوغان را دارد .
7-2.رویداد هفتم : هجوم کاربران ایرانی به صفحه اینستاگرام خواننده زن ترکیه ای
به گزارش خبرنگار اخبار داغ گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ فقط چند ساعت از انتشار خبر کودتای شب گذشته ترکیه گذشته بود که کاربران ایرانی به اینستاگرام خواننده معروف ترکیه اِبرو گوندش رفتند و زیر پست های این خواننده را به زبان فارسی احوالپرسی کردند. پیش از این هم پست های شخصیت های شناخته شده جهانی با کامنت های ایرانی ها رو به رو شده بود. نمونه ای از کامنت ها که در آن اصول گرایس نفض شده اند شامل موارد زیر است:
"ابرو گفتم بر نگرد ترکیه دیدی حس 8تم داشتم"
"ساندویچ تخم مرغ 2 تومن سوسیس بندری 2 تومن ساندویچ ماکارونی 2 تومن نوشابه 1000 تومن"
"سلام عاجی کودتا چی شد"
"عه اینجا هم هستی"
"خداحافظ ایبرو خدا حافظظظظظظظظظظ"
"داعش منهدمت نکنه"
"اقا تموم شد کودتا برید بخوابید"
در تمامی مثالهای ذکر شده اصول کیفیت و ارتباط نقض شده است چرا که مثلا فروش ساندیچ به موضوع ربطی ندارد و همانطور که در خبرها امده بود کاربران همیشه در صحنه حاضر ایرانی این بار هم با هجوم به اینستاگرام خواننده معروف ترکیه ای ابرو گوندش صحنه را خالی نگذاشتند. کاربران ایرانی که مدتی است عادت کرده اند خشم خود را از هر موضوعی با هجوم به اینستاگرام فرد مورد نظر تسکین دهند با شنیدن خبر کودتا در ترکیه خشم خود را در اینستاگرام خواننده معروف نشان دادند.
8-2.رویداد هشتم : حمله ی کاربران ایرانی به بازیکنان لهستان
پس از درگیری آخرین بازی میشل کوبیاک والیبالیست لهستانی با والیبالیستهای ایرانی کاربران ایرانی به صفحه ی اینستاگرام او حمله کردند . این ماجرا پس از فریاد کشیدن میشل کوبیاک در پایان مسابقات والیبال ایران و لهستان در یورو 2016 رو به بازیکنان ایرانی بوده است . البته گفته می شود این صفحه متعلق به بازیکن لهستانی نبوده و ادمین آن یک ایرانی بوده است . نمونه ای از کامنت ها شامل موارد زیر است :
"خوک های کثیف لهستانی کوبیاک بیاد ایران خودم می کشمش . عقده ای خودت را به ایران نسبت نده "
"براش کری بخونید"
"کوبیاک یه کف گرگی میزنم صدای .... بدی "
مانند رویدادهای قبلی نقض اصول کیفیت و ارتباط بیان گر نظرات و احساسات نویسندگان پیام ها می باشد .
3. نتیجه گیری
هدف اصلی تعاملات اجتماعی رد و بدل کردن موثر اطلاعات است . پیام می تواند هم صریح و هم ضمنی بیان شود . ارایه ی پیام ضمنی که موثر نیز باشد و اهداف خاص گوینده یا نویسنده را تامین کند تابع ساز و کارهایی است که با نقض راهکارهای گرایس حاصل می شود ( یارمحمدی 1391 ). در این تحقیق با بررسی کامنت هایی که در مورد 8 رویداد جنجالی نوشته شده اند نشان داده شد که اصول کیفیت و ارتباط در این کامنت ها نقض شده اند که هدف خاصی در آنها نهفته بوده است .
جدای از بحث زبان شناختی موضوع اخلاق در رسانه های اجتماعی می تواند مطرح شود که باعث می شود بحث از اخلاق یا بی اخلاقی ایرانیان مطرح شود که خارج از بحث این مقاله است . هرچند که از طریق دستورالعمل یا ابلاغیه نمی توان اخلاق را در رسانه های اجتماعی گسترش داد . اما با رعایت برخی نکات می توان آبروی ایران و ایرانی بودن را در دنیا حفظ کرد . هجوم سایبری و مواردی از این قبیل که غیر اخلاقی تلقی می شوند مانند بی احترامی ، فحاشی و حتک حرمت به منزله ی آفت های برآمده از فضای مجازی می توانند تاثیرات معکوسی در سطح کلان داشته باشند . از این رو لازم است هرگونه قانون گذاری و سیاست گذاری در قالب تدوین قوانین و آیین نامه ها برای فضای مجازی و رسانه های اجتماعی صورت گیرد . ( دهقان و مولایی 1395 )
منابع
حسینی، سید محمد (1388). ادب و قدرت: نشانگرهای زبانی مخالفت در جلسات دفاع از پایان نامه. مجله پژوهش های زبان شناسی. سال اول، شماره اول، صص 80-100.
خیر آبادی، رضا (1392). نقش تخطی از اصول گرایس در ایجاد نسل جدید لطیفه های ایرانی. فصلنامه جستارهای زبانی. د4، ش 3، صص 53-39.
دهقان ، علیرضا ؛ مولایی، محمد مهدی (1395). تقابل های اخلاقی در تعاملات کاربران ایرانی رسانه های اجتماعی: مطالعه موردی تعاملات پیرامون شش رویداد در یو تیوب، فیس بوک و اینستاگرام. مطالعات فرهنگ-ارتباطات. سال هفدهم، شماره سی چهارم ، صص 208-231.
طیب، سید محمد تقی زاده (1381). ریشه های گفتمان شناسی در ادب پارسی. سال چهارم ،شماره 13، صص 50-67.
محمودی بختیاری، بهروز ؛ آدی بیگ، آرزو (1388). تلفن همراه به عنوان رسانه مکتوب: مطالعه گفتمانی متون طنز پیام کوتاه فارسی. فصلنامه پزوهش زبان و ادبیات فارسی، شماره 5 ، صص 175-198.
Pishghadam, Reza; Navari, Safoora (2012). A study into politeness strategies and politeness markers in advertisements as persuasive tools. Meditranian Journal of Social Science. 3(2), 161-171.
Bakhtiari, Behrooz; Adibeyk, Arezoo (2009).Mobile phone as a textual media: discursive study of satiric texts of Persian SMS. Journal of Persian Language and literature researchers, 5, 175-198 (in Persian).
Khosravizadeh, Parvaneh; Sadehvandi, Nikan (2011). Some instances of violations and flouting of the maxim of quantity by the main characters in Dinner for Schmucks. International conference on language, literature and linguistics (IACSIT), Singapor.
Yule, Joerge (2000). Pragmatics. Oxford: Oxford University Press.
The study of violating Grice's Maxims in comments of celebrities' web pages
Azadeh Nemati
Member of the Department of English Language and Literature, Jahrom Branch, Islamic Azad University, Jahrom, Iran
Abstract
Discourse analysis is a new, and quite interesting, branch of linguistics that deals mainly with the analysis of language interactions. Among different topics discussed in discourse analysis, Grice’s four maxims form an important topic especially when it comes to analyzing linguistic interactions of various types. Each maxim (quality, quantity, relation and manner) has its own meaning. An important point is that violation of these maxims can lead at times to a change in meaning or intention of the user. Using the Grice’s maxims theory, the present study intends to study interactions that occurred among Iranian users of a social network on latest celebrity news. The analysis of the data revealed that violation of the maxim of quantity in this social media by social media users on celebrities’ web pages was intentional. In other words, the users violated this maxim especially when they wanted to degrade , disgrace and dishonor the celebrities.
Key words: discourse, controversial news, Grice's maxims.
[1] azadehnematiar@yahoo.com.