سببشناسی بیماری لکه تاولی و نکروز برگی خیار و خربزه در استان مازندران
الموضوعات :مینوچهر ارسلانی 1 , ابوالقاسم قاسمی 2 , مژده ملکی 3
1 - گروه بیماریشناسی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، ایران
2 - عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی، تهران، ایران
3 - گروه بیماریشناسی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، ایران
الکلمات المفتاحية: خیار, خربزه, لکه تاولی, نکروز برگی,
ملخص المقالة :
خیار و خربزه به ترتیب با سطح زیر کشت 630 و80 هزار هکتار به ترتیب از تولیـدات مهم در کشت های مزرعـه و گلخانه هـای محسوب می شـود ولی عـوامل مهـم بیماری زا به ویـژه باکتـری Pseudomonas syringae با ایجـاد نکـروز در قسمت هـای هوائـی سبب خسارت بـه گیـاه می شـود. تاکنـون وجـود باکتری های P. syringae pv. lachrymans و P. viridiflava از کدوییان در ایران گزارش شده است ولی عامل لکه تاولی و نکروز صیفی جات از ایران گزارش نشده است، در این تحقیق عامل بیماری لکه تاولی و نکروز برگی خیار و خربزه روی محیط آگار غذایی با روش شاد و همکاران جداسازی و با استفاده از روش های مورفولوژیکی و مولکولی شناسایی شد. بر اساس نتایج آزمون های مولکولی، توالی قطعه به دست آمده از ژن rpoB و شباهت 99 درصدی با توالی این ژن در باکتری P. straminea با شماره دسترسی FN554758 در پایگاه اطلاعاتی NCBI داشته و بر اساس این نتایج باکتری عامل لکه تاولی و نکروز صیفی جات به این گونه تعلق دارند.
_||_