کاربرد پلاسمای سرد اتمسفری و تاثیر آن بر قارچهای بیماریزای گیاهی
الموضوعات :سپیده سادات آقازاده نایینی 1 , سمیه فراهانی 2 , عباس ناصحی 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین-پیشوا، دانشکده کشاورزی، گروه بیماریشناسی گیاهی، ورامین، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین-پیشوا، دانشکده کشاورزی، گروه بیماریشناسی گیاهی، ورامین، ایران
3 - فوق دکتری بیماریشناسی گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
الکلمات المفتاحية: پلاسمای سـرد اتمسفـری, گونههای فعـال اکسیـژن, رادیکـالهای آزاد, کنتـرل, قارچهای بیماریزای گیاهی,
ملخص المقالة :
بیمارگر های گیاهی سالانه مسئول بروز خسارات اقتصادی شدید در کشاورزی و محیط زیست در سراسر دنیا هستند. به کارگیـری روش های کنتـرلی منـاسب، مقـرون به صرفـه و عاری از آلودگـی های زیست محیطـی در بیماری های گیاهی به طور مداوم در حال توسعه است. در سال های اخیر استریل کردن عوامل بیماری زای گیاهی توسط پلاسمای سرد یکی از مهم ترین موضوعات پژوهشی در دنیا محسوب می گردد. پلاسما به گاز یونیزه شده ای اطلاق می شود که همه یا بخش قابل توجهی از اتم های آن یک یا چند الکترون از دست داده و به یون های مثبت تبدیل شده است، نظیر گونه های فعال اکسیژن، رادیکال های آزاد OH و ... ، که با نابود سازی اسید های چرب غیر اشباع و مولکول های پروتئین در غشای سلولی بیمارگر های قارچی منجر به مرگ قارچ و در نتیجه تیمار گیاهان آلوده می گردد. در این مقاله مروری، به تأثیرات پلاسمای سرد اتمسفری بر قارچ های بیماری زای گیاهی و چگونگی عملکرد آن به عنوان یک ابزار کنترلی موثر به منظور جلوگیری از گسترش آلودگی های ناشی از آن پرداخته می شود
_||_