شناسایی عوامل موثر بر یادگیری الکترونیک با روش سنتز پژوهی بر گرفته از پایگاه های اطلاعاتی در بازه زمانی( 1389تا 1402ش)و(2010تا 2023م)
الموضوعات :علی مظلومی 1 , حسین مومنی مهموئی 2
1 - کارشناسی ارشد ، رشته مدیریت آموزشی ،گروه علوم تربیتی ، واحد تربت حیدریه ، دانشگاه آزاد اسلامی ،تربت حیدریه ، ایران
2 - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی تربت حیدریه
الکلمات المفتاحية: سنتز پژوهی , یادگیری الکترونیک , فناوری محوری , انگیزش محوری , محتوا محوری .,
ملخص المقالة :
هدف پژوهش برسی عوامل موثر بر یادگیری الکترونیک است ؛ روش این پژوهش به صورت کیفی و از نوع سنتز پژوهی است جامعه آماری ، پژوهش های متعددی که در مقاله های داخلی و خارجی انجام شده می باشد و پایگاه اطلاعات در بازه زمانی (1389-1402ش) و (2010-2023م) به تعداد 162مقاله بود . تمامی مقالات دریافت شده طی واکاوی محتوایی ، دسته بندی و غلبالگری شدند و تعداد 73 مقاله (23منبع خارجی و 50منبع داخلی) که واجد شرایط مد نظر پژوهش بودند مورد برسی قرار گرفتند و در نهایت مقاله ها برای خواندن مجدد ، کد گذاری شاخص ها و مفاهیم شان استخراج شد و با نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب و مورد برسی قرار گرفت . به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از چک لیست محقق ساخته جهت گزارش و ثبت اطلاعات پژوهش اولیه که از طریق جستجو با واژگان کلیدی متفاوت و مرتبط با هدف پژوهش ها گرد آوری شدند ، استفاده شد . جهت تحلیل یافته شده از الگوی 6 مرحله ای سنتز پژوهی روبرتس استفاده شد و در بررسی اعتماد داده چارچوب ارائه شده ، از 4 معیار ؛ باورپذیری ، انتقال پذیری ، اطمینان پذیری و تایید پذیری استفاده گردید و حاصل تحلیل محتوای استقرایی و ترکیبی مقولات ، استخراج چهارچوب مفهومی در حوزه ی فناوری محوری ، انگیزش محوری ، محتوا محوری ، سازمان محوری ، خدمات محوری ، طراحی محوری ، اجتماع محوری می باشد .
شناسایی عوامل موثر بر یادگیری الکترونیک با روش سنتز پژوهی
بر گرفته از پایگاه های اطلاعاتی در بازه زمانی( 1389تا 1402ش)و(2010تا 2023م)
هدف پژوهش برسی عوامل موثر بر یادگیری الکترونیک است ؛ روش این پژوهش به صورت کیفی و از نوع سنتز پژوهی است جامعه آماری ، پژوهش های متعددی که در مقاله های داخلی و خارجی انجام شده می باشد و پایگاه اطلاعات در بازه زمانی (1389-1402ش) و (2010-2023م) به تعداد 162مقاله بود . تمامی مقالات دریافت شده طی واکاوی محتوایی ، دسته بندی و غلبالگری شدند و تعداد 73 مقاله (23منبع خارجی و 50منبع داخلی) که واجد شرایط مد نظر پژوهش بودند مورد برسی قرار گرفتند و در نهایت مقاله ها برای خواندن مجدد ، کد گذاری شاخص ها و مفاهیم شان استخراج شد و با نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب و مورد برسی قرار گرفتند . به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از چک لیست محقق ساخته جهت گزارش و ثبت اطلاعات پژوهش اولیه که از طریق جستجو با واژگان کلیدی متفاوت و مرتبط با هدف پژوهش ها گرد آوری شدند ، استفاده شد . جهت تحلیل یافته شده از الگوی 6 مرحله ای سنتز پژوهی روبرتس استفاده شد و در بررسی اعتماد داده از چارچوب ارائه شده ، از 4 معیار ؛ باورپذیری ، انتقال پذیری ، اطمینان پذیری و تایید پذیری استفاده گردید و حاصل تحلیل محتوای استقرایی و ترکیبی مقولات ، استخراج چهارچوب مفهومی در حوزه ی فناوری محوری ، انگیزش محوری ، محتوا محوری ، سازمان محوری ، خدمات محوری ، طراحی محوری ، اجتماع محوری می باشد .
کلید واژه ها
سنتز پژوهی ،یادگیری الکترونیک ، فناوری محوری ، انگیزش محوری ، محتوا محوری .
مقدمه
امروزه همه افراد نیاز به تحصیل و در نتیجه پیشرفت می باشند و این مهم را جزء نیاز های اساسی خود می داند ؛ به همین جهت تعداد افراد یادگیرنده تصاعدی شده است و کیفیت آن نیز دستخوش تغییرات شده و متفاوت شده است که با توسعه سریع در فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی این امکان فراهم شده تا جوامع از سنتی به الکترونیک حرکت کنند و این تغییر و تحول باعث تاثیر در فرایند آموزش شده است . در سال های اخیر با رشد و توسعه فناوری اطلاعات و ادغام با آموزش و توسعه دانش ، آموزش مجازی امکان پذیر شده است (ماسلنو، سابانی ، هدی ، جاسمی ، بسیرون1، 2018). هولمز و گاردنر ، یادگیری الکترونیکی را فرایند استفاده از فناوری های اطلاعاتی در جهت بهبود وضعیت آموزش و بهبود کیفیت یادگیری تعریف می نمایند (هولمز و گاردنر2،2006) ؛ که بر طبق این تعریف می توانیم بیان کنیم که ، آموزش الکترونیک در بر دارنده ی هر نوع از یادگیری است که در آن از اینترنت و فناوری استفاده می شود .
همزمان با تغییرات سریع فنون و مهارت ها و بهبود پدیده های نوین در فناوری اطلاعات وجود طیف وسیعی از شبکه های ارتباطی مانند اینترنت ، ابزار ها و امکانات آموزشی پیشرفته ، روش های آموزشی متحول شده و این امکان فراهم شده که جویندگان علم در سراسر نقاط جهان و از فاصله های دور تحت پوشش شبکه آموزشی از راه دور دربیایند و آموزش ببینند (سونگ و همکاران 3، 2016) .
یادگیری الکترونیکی به عنوان وسیله ای قدرتمند جهت دستیابی به منابع یادگیری ، گسترش پیدا کرده است که تاثیراتی بر روی تدریس داشته است (الفریهات و همکاران 4، 2020) ؛ که به موجب آن تغییراتی در رویکرد های آموزش و یادگیری و به طبع ان سبب تغییر در روش ها ی تدریس شده است (لوکا،2018) . مهارت معلم درآموزش ، سبب تلفیق فناوری با فرایند یادهی – یادگیری شده و موجب تشویق دانش آموزان در جهت درگیر شدن فعال در یادگیری می شود(فاروق ، بند 5،2019) .
از مولفه های مهم در ارزشیابی یادگیری الکترونیک ، کیفیت مدرس است (قنبری و همکاران 6،2019) . معلمان درفرایند یادگیری الکترونیک ، نقش فعال ایفا می کنند و مشارکت یادگیرندگان را ترغیب می نمایند (بولنز و همکاران 7، 2018) . محققان عرصه یادگیری به مطالعه نقش آموزش دهنده در موفقیت و اثر بخشی یادگیری الکترونیک پرداخته اند (الفریحات و همکاران8 ، 2020) . به گونه ای که (کیم و همکاران 9،2012) ؛ بر این عقیده پایبند هستند که ، آموزش دهنده مهم ترین عامل موفقیت در یادگیری می باشد (لیو و همکاران 10،2007) . به دلیل اینکه آموزش دهنده ابتدا یک دوره را در محیط یادگیری مجازی ایجاد و سپس با یادگیرندگان ارتباط برقرار می کند (آسودار و همکاران ،2016) .
مهم ترین هدف نظام آموزش ارتقا کیفیت یادگیری و پیشرفت تحصیلی می باشد (اسماعیلی ، رحمانی ، کاظمی ، علی احمدی ، 1395) . هدف از ادغام فناوری در زمینه های آموزشی ، با استفاده از فناوری (گونی ، انریکز، تیگروس 11، 2018) ، در جهت هدف از ادغام در جهت تقویت روند یادگیری است . بستر های آموزش مجازی مرتبط با محتوای مورد آموزش است و سعی شده است که با وجو موانع پیش روی در محیط یادگیری (والی ، باربور 12، 2020) ، رابطه بین محتوا ونحوه دسترسی به آن را در جامعه ارتقا دهد .
از جمله نقاط قوت در فرایند یادگیری الکترونیک این است که ، بر طبق تعریف دراکر که آموزش الکترونیکی را آموزش در لحظه و با سرعت بیان می دارد که بدون محدودیت در مکان و زمان می باشد از نقاط قوت در توسعه جوامع دانشی است (دراکر13،2006) . سیستم ها به عنوان بستری مهم در جهت سهولت و یادگیری عمل می نمایند (اولیائی ، رمضانی اسفدن ، جهان تیغی ، شیرزادی ، 1393) .
تحقیقات نشان داده است که فناوری باعث بهبود فراگیران در مناطق کمتر توسعه یافته شده است (هلیر14 ، 2018) . یادگیری الکترونیک توانسته است با کمرنگ کردن محدودیت زمانی و مکانی فرایند آموزش را کمرنگ سازد(وبستر و هاکلی15 ، 2017)(الحبیب ، راولی 16،2018) . یادگیری الکترونیک با ایفای نقش تسهیل گرایانه ، به ایجاد انگیزه در یادگیرنده و هدایت او کمک می کند که در نتیجه مهم ترین چالش های پیش روی نسل ها که اضطراب رایانه و میزان ترک تحصیل یادگیرندگان است را کاهش می دهد (چودوری و پاتنیک 17،2020) . یادگیری الکترونیک در درک رضایت وسودمندی سیستم تاثیر قابل توجهی دارد (الفریات و همکاران 18،2020). همچنین با ایجاد بستر های یادگیری الکترونیک و تبدیل آنها به مکمل های با کیفیت در فرایند های آموزش و ادغام آن به صورت علمی سبب تشویق یادگیرندگان به جهت دستیابی به دستاورد های قابل توجه و افزایش میزان نوآوری می شود (والنسیا ، انریکز، تیگروس19، 2018) . این شکل از یادگیری با توجه به فوایدی که برای آن ذکر شد ، توانسته است جایگاه مهم و ویژه ای در آموزش پیدا کند (گوهری ، حبیبی ، گلیان 20، 2018) .
البته باید این نکته را نیز ذکر کرد که یادگیری الکترونیک دارای مضراتی نیز می باشد که در ، موسسات آموزشی میزان بالای ترک تحصیل بیانگر این مطلب است که ، برنامه های آنلاینشان مناسب و مفید واقع نشده است و دارای کیفیت کمتری می باشد (ویلینگ و جانسون 21، 2009) . همچنین یادگیرندگان که در محیط های یادگیری سنتی به تحصیل می پردازند مشکلات بسیاری در سازگار کردن خود با یادگیری تحت وب دارند و در پذیرش آن مشکلات زیادی دارند (مایر و همکاران 22، 2018). همچنین از جمله چالش هایی که پیش روی سازمان ها است این است ؛ گسترش یادگیری الکترونیک را در نبود تعاملات عاطفی و آموزشی بین معلم و یادگیرنده می داند(رضایی و همکاران 23، 2017).
نتایج پژوهش های فینگر24 ، تسای25 ، سون یه 26، چن27 (2008) ، عوامل یادگیرنده ، آموزش دهنده ، تکنولوژی را مورد تاکید قرار دادند و به این نتیجه رسیدند که عدم موفقیت در کسب رضایت یادگیرنده منجر به شکست یادگیری می گردد.
اگر قصد بر این امر باشد که یادگیری الکترونیک گسترش یابد ، لذا ضرورت دارد که عوامل موثر بر یادگیری الکترونیک شناسایی و در صورت لزوم رفع و یا مورد تشویق قرار گیرد ، لذا با توجه به نقش یادگیری الکترونیک در جوامع امروزی پرداختن به این موضوع ضرورت دارد و توجه مسئولان را می طلبد از اینرو هدف از انجام این پژوهش پاسخ به این سوال اصلی است که عوامل اصلی موثر بر یادگیری الکترونیک کدام اند ؟
مبانی نظری و چهارچوب تحقیق
هورتون اشاره به وجود تعاریف پیجیده تعریف سادهای را بر میگزیند بدان معنا که ، یادگیری الکترونیک عبارت از کار با فناوریهای ارتباطی جهت خلق تجربه یادگیری میباشد (هورتون28 ، 2016) . همچنین الیوت میسی 29یادگیری الکترونیکی را عبارت از استفاده از فناوری شبکه جهت تحول و طراحی و توسعه یادگیری میداند (کروس30 ، 2004) .
سیمپسون یادگیری الکترونیکی را اصطلاحی میداند که مجموعه وسیعی از کاربردها و فرایندها که از جمله آنها میتوانیم یادگیری مبتنی بر وب و همکاری دیجیتالی را اشاره مینماید (سیمپسون31 ، 2009 ) .
روش شناسی
روش این پژوهش به صورت کیفی و از نوع سنتز پژوهی می باشد که گاهی معادل فراتحلیل کیفی نیز نامیده میشود و این دانسته های مقالات مختلف می تواند با نیازهای خاص جامعه عمل بپوشاند ، گردآوری می شود در وهلهی بعد این دانستهها با یکدیگر پیوند میخورند و کل مجموعه دانش حاصله در قالبی متناسب با نیاز های کنونی مورد ارزشیابی ،سازماندهی مجدد مورد تفسیر قرار می گیرند ؛ بنابراین ترکیب یافته های گوناگون در چهارچوبی مشخص از روابط جدیدی را که در پی دارد مورد تایید است و جهت جمع آوری اطلاعات پژوهش حاضر از چک لیست تنظیم شده ، توسط محقق برای گزارش و ثبت اطلاعات پژوهش اولیه استفاده میشود . اطلاعات در چک لیست شامل عنوان پژوهش ، نام پژوهشگران ، تاریخ چاپ پژوهش بودند که در بخش یافتهها به ثبت موارد مرتبط با هدف تحقیق پرداخته شد ؛ در این پژوهش از الگوی 6 مرحله ی سنتز پژوهی روبرتس استفاده شده است که مراحل آن به شرح زیر است .
1.شناسایی نیاز ، اجرای جستجوی مقدماتی و شفاف سازی نیاز
2.اجرای پژوهش به منظور بازیابی مطالعات
3.گزینش ، پالایش و سازماندهی مطالعات
4.چهار چوب ادراکی و متناسب سازی آن با اطلاعات حاصل از تحلیل
5.پردازش ، ترکیب و تفسیر در قالب فراورده های ملموس
6.ارائه نتایج .
با توجه به الگوی شش مرحله ای روبرتس به شرح زیر اقدامات انجام شده است .
1.شناسایی نیاز ، که شامل جستجوی مقدماتی و شناسایی نیاز می باشد : روند انجام پژوهش و تحقیقات در زمینه ی شایستگی نیاز ، در کشور ما ایران ، شکل صعود ی به خود گرفته است ؛ زیرا مطالعات حاکی از آن است که یادگیری الکترونیک ، نقش بسزایی در میزان کارایی دارد ، تاکید مسئولین ارشد نظام جمهوری اسلامی بر بهره گیری از یادگیری الکترونیک در سازمان ها جهت افزایش میزان کارایی افراد در رویکرد های مدیریتی ، ضرورت تحقق بخشی به اهداف مورد انتظار از اتخاذ رویکرد های مدیریت است .
2.اجرای پژوهش به منظور بازیابی اطلاعات در این مرحله در جستجوی منابع مرتبط با نیاز اصلی این پژوهش که یادگیری الکترونیک است می پردازیم ؛ به همین خاطر ابتدا مقالات علمی معتبر را از طریق جستجوی واژه ی کلیدی ، یادگیری الکترونیک ، از طریق تحقیقات انجام شده به صورت کمی یا کیفی برگرفته از پایگاه های اطلاعاتی منتخب و مطالعات فرهنگی 32، پرتال جامع علوم انسانی، پایگاه مجلات تخصصی نور 33، سامانه نشریات کشور 34، مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری 35و سامانه نشریات کشور 36، الزیور37 ، امرلند38 می باشد . این پژوهشها در بازه زمانی (1389تا 1402ش) و (2010تا 2023م) به تعداد 162 مقاله به عنوان جامعه آماری شناسایی شده است ؛ انتخاب این نوع مقالات به این دلیل بود که ، مقالات علمی پژوهشی فرایند برسی تخصصی را زیر نظر داوران متخصص طی می کنند که حاکی از اعتبار این مقالات است .
3.گزینش ، پالایش و سازماندهی مطالعات ، این مرحله به داوری درباره ی تعیین مطالعات مرتبط با نیاز های دانشی اختصاص دارد ؛ بنابراین نیازمند ملاک هایی برای گزینش و دسته بندی مطالعات هستیم . معیار اصلی ورود در این پژوهش شامل موارد ذیل می باشد :
1.پژوهش های انجام شده در حوزه یادگیری الکترونیک در بازه زمانی (1389تا 1402ش) و (2010تا 2023م)
2.پژوهش هایی که بررسی تخصصی را طی کرده اند و به صورت مقاله چاپ شده اند
3.پژوهش هایی که اطلاعات کافی را درباره ی اهداف پژوهش ، گزارش کرده اند . با توجه به جستجوی مقدماتی ،162 مطالعه در راستای ورود به این پژوهشش یافته شد که تعدادی از این مطالعات برای ورود و تحلیل نهایی مناسب نبودند به همین جهت از این پژوهش خارج شدن که روند بررسی آن به این شرح می باشد .
1.برسی تمام پژوهش مرتبط با واژگان به تعداد 162 مورد
2.حذف پس از برسی عناوین به تعداد44 مورد
3.حذف پژوهش های نا مرتبط پس از برسی چکیده 20مورد
4.حذف پس از برسی متن کامل به تعداد 25 مورد
تمامی مقالات دریافت شده طی واکاوی محتوایی ، دسته بندی و غلبارگری شدند و تعداد 73 مورد در بازه زمانی ذکر شده به صورت نمونه گیری هدفمند ، به عنوان نمونه آماری پژوهش حاضر شناسایی شدند ، درنهایت ، تعداد 73 مورد پژوهش به شرح جدول شماره 1 مورد پژوهش قرار گرفت .
5.پردازش ، که ترکیب و تفسیر در قالب فراورده های ملموس : در این مرحله ، با توجه به نتایج حاصل از تحقیقات مرتبط با هدف پژوهش ابتدا ،تمام مفاهیم از طریق فرایند شماره گذاری ،با توجه به اعداد ردیف جدول شماره (1) به عنوان کد استخراج شدند و در ادامه مفاهیم مشترک درمقوله معین دسته بندی شدند . در برسی اعتماد داده از 4 معیار باور پذیری ،انتقال پذیری ،اطمینان پذیری و تایید پذیری استفاده گردید (علی پور و همکاران ، 1397) . جهت دستیابی به معیار باور پذیری ، روش توصیف توسط همتایان مورد استفاده قرار گرفته است . هدف دستیابی به معیار انتقال پذیری ، روش نمونه گیری هدفمند مورد استفاده قرار گرفت ؛ به این صورت که ابتدا با توجه به موضوع اصلی یادگیری الکترونیک ، مقالاتی انتخاب شدند که از طریق آنها ، سایر مقالات بررسی و انتخاب شدند . جهت دستیابی به مهارت اطمینان پذیری از مشورت با اساتید در مورد روند انجام پژوهش و کسب بازخورد ها به جهت بهبود کار استفاده شد . جهت دستیابی به معیار باور پذیری از روش یادداشت برداری در حین روند انجام کار برای استفاده در مراحل تدوین مقاله و به کارگیری نکات مفید و سودمند استفاده گردید .
6.ارائه نتایج ترکیب : در این مرحله با توجه به فرایند و نتایج حاصل از سنتز پژوهی ، ابعاد کلیدی یادگیری الکترونیک شناسایی شدند و مورد بررسی قرار گرفت بدین شکل ابتدا ابعاد کلیدی یادگیری الکترونیک شناسایی شده و سپس ،ترکیب تمام یافته ها ی علمی در یک موضوع واحد و رسیدن به آن صورت پذیرفت .
شکل(1): نمودار مراحل گزینش، پالایش و سازماندهی مطالعات |
جدول شماره (1) پژوهش منتخب در حوزه یادگیری الکترونیک در بازه زمانی(1389تا 1402ش) و (2010تا 2023م)
ردیف | نام پژوهشگران | سال | عنوان | واژگان کلیدی |
تحقیقات داخلی | ||||
1 | کازرونی و همکاران | 1402 | الگوی شایسته گرایی مدیران با رویکرد آموزش الکترونیک (مجازی ) | آموزش مجازی ، یادگیری الکترونیک ، شایستگی مدیران |
2 | کریمی و همکاران | 1402 | بررسی تاثیر فناوری های نوین بر تکنولوژی آموزشی. مجله پیشرفت های نوین در روانشناسی | تکنولوژی آموزشی ، آموزش مجازی ، یادگیری الکترونیک |
3 | اربابی ، فائزه | 1401 | بررسی اثر گذاری بکارگیری راهبرد ها سنجش تکوینی در یادگیری الکترونیکی در دوران کویید 19، رویکردی نو در علوم تربیتی | آموزش مجازی ، سنجش تکوینی ، کویید 19، یادگیری الکترونیکی ، سنجش فراگیران |
4 | رحیمی و همکاران | 1401 | رهیافتی پدیدار شناختی بر تجارب زیسته معلمان ابتدایی از آموزش مجازی دانش آموزان در شرایط کرونا | یادگیری الکترونیکی ، دانش آموزان ، آموزش مجازی ، تجارب زیسته ، کرونا (COVID-19). |
5 | فقیه ، سید محمد علی | 1401 | عوامل موفقیت نظام یاددهی یادگیری در محیط الکترونیکی بر اساس مطالعه فراترکیب | یادگیری الکترونیکی ، عوامل موفقیت در یادگیری الکترونیکی ، یاددهی – یادگیری الکترونیکی |
6 | نارنجی ثانی و همکاران | 1400 | شناسایی مولفه های ارزشیابی نظام یادگیری الکترونیکی در دانشگاه تهران | یادگیری الکترونیکی ، ارزشیابی – نظام یادگیری الکترونیکی |
7 | علی پور و همکاران | 1400 | طراحی الگوی مولفه های موثر بر کیفیت محیط های یادگیری الکترونیک | محیط یادگیری الکترونیک ، محیط یادگیری مجازی ،طراحی الگوی محیط یادگیری |
8 | فضل الهی و همکاران | 1400 | راهکار های افزایش انگیزش یادگیری در آموزش مجازی (الکترونیک ) در پی بحران ویروس کرونا | یادگیری الکترونیکی ، آموزش الکترونیکی ، آموزش مجازی ، انگیزش یادگیری ، کرونا ویروس |
9 | فلاح نژاد و همکاران | 1400 | بررسی مدل های خدمات پشتیبانی آموزشی با تاکید بر آموزش از راه دور | آموزش و پرورش ، آموزش مجازی ، یادگیری الکترونیکی ، پشتیبانی آموزشی ، یادگیرنده محور |
10 | رحمانی و حسینی بهشتی | 1399 | طراحی سیستم یادگیری الکترونیک مبتنی بر هستی شناسی | هستی شناسی،یادگیری الکترونیک،آموزش مجازی،وب معنایی |
11 | قاسمی واجارگاه ؛ فضلی | 1399 | برسی تاثیر ویژگی ثبات قدم دانشجویان در موفقیت سیستم های یادگیری الکترونیک با استفاده از مدل مکلین و دلون (مورد مطالعه :مراکز آموزش های الکترونیک دانشگاه گیلان ) | ثبات قدم دانشجویان ، موفیت سیستم یادگیری الکترونیک ، یادگیری الکترونیک ، مدل مکنین و دلون |
12 | پور توکلی و همکاران | 1399 | طراحی الگوی تدریس محتوای الکترونیکی بر اساس عوامل موثر رضایتمندی از یادگیری الکترونیکی | طراحی الگو ، محتوای الکترونیکی ، عوامل رضایتمندی ، یادگیری الکترونیکی |
13 | منتظر و گشول دره سیبی | 1399 | یادگیری الکترونیکی : روایت دگر دیسی فناورانه در عرصه آموزش | یادگیری الکترونیکی ، آموزش از دور ، نسل بندی ، فناوری اطلاعات ، یادگیرنده محور |
14 | طوفان نژاد و بنی هاشم | 1399 | استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی در محیط یادگیری الکترونیک | تحلیل شبکه اجتماعی ، واکاوی یادگیری ، یادگیری الکترونیک ، شبکه یادگیری |
15 | زارعی سارو کلائی و همکاران | 1399 | تعیین کنندگی اثر بخشی یادگیری الکترونیک | مدرس ، اثر بخشی یادگیری الکترونیکی ، یادگیری الکترونیکی |
16 | جمشیدی کیا و همکاران | 1399 | ارزیابی سیستم مدیریت یادگیری مرکز آموزش های الکترونیکی دانشگاه تهران | سیستم مدیریت یادگیری ، یادگیری الکترونیکی ، آموزش از راه دور ، دانشگاه مجازی |
17 | فراکیش و منتظر | 1399 | ارزیابی میزان آمادگی ادراکی دانشجویان برای یادگیری الکترونیکی در دانشگاه های ایران | یادگیری الکترونیکی ، ارزیابی آمادگی الکترونیکی ، آمادگی ادراکی دانشجویان ، آموزش عالی ، دانشگاه های ایران |
18 | سربلند ، خیر اله | 1398 | ارائه مدل یادگیری الکترونیک بر رضایتمندی اساتید از یادگیری در واحد های دانشگاه آزاد اسلام یاستان اردبیل | یادگیری الکترونیک،رضایت مندی،اعضای هیئت علمی،سیستم آموزشی،واحد دانشگاه آزاد اسلامی |
19 | براری و همکاران | 1398 | استاندارد های آموزشی طراحی بازخورد در محیط های یادگیری الکترونیک بر اساس طبقه بندی بلوم اندرسون | استاندارد های آموزشی ، بازخورد ، یادگیری الکترونیک ،طبقه بندی بلوم اندرسون |
20 | براری و همکاران | 1398 | دست یابی به اهداف سطوح عالی یادگیری الکترونیک با بازخورد آموزشی جامع (استاندارد ها و شاخص ها) | سطوح عالی ، یادگیری الکترونیک، بازخورد آموزشی جامع |
21 | رجبی و سلطانی | 1398 | اولویت بندی عوامل کلیدی موفقیت یادگیری الکترونیک با رویکرد AHP-CFA در دانشکده آموزش های الکترونیکی دانشگاه شیراز | عوامل کلیدی موفقیت ، تحلیل عاملی تاییدی ، فرایند تحلیل سلسله مراتبی |
22 | زارعی و همکاران | 1398 | شناسایی عوامل موثر و موانع کاربرد یادگیری الکترونیک در جهت افزایش سلامت روان دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان کرج (یک مطالعه کیفی) | سلامت روان ،موانع،مدارس ابتدایی ،یادگیری الکترونیک ، عوامل موثر |
23 | عباسی کسائی | 1398 | ابزار های ارزشیابی یادگیرندگان در محیط یادگیری الکترونیکی | فراترکیب ، یادگیرندگان ، یادیگیری الکترونیکی ، ارتباطات همزمان ، ارتباط ناهمزمان |
24 | جزینی ، علیرضا | 1397 | تاثیر دوره های آموزش مجازی دانشگاه ها و موسسات غیر انتفاعی بر توسعه دانش | یادگیری الکترونیک ، آموزش الکترونیک ، فناوری اطلاعات ، توسعه دانش |
25 | بدیهی ، فاطمه | 1397 | تصویر e-learning (یادگیری الکترونیک ) | فناوری اطلاعات و ارتباطات ، یادگیری الکترونیکی ، تصویر |
26 | صالحی نجف آبادی ، نعمت اله | 1397 | اعتبار یابی الگوی مفهومی کیفیت بخشی یادگیری الکترونیک | اعتبار یابی الگو ، کیفیت بخشی ، یادگیری الکترونیکی |
27 | روحانی و قلی زاده | 1397 | برسی تاثیرات رایانش ابری بر یادگیری الکترونیک | رایانش ابری ، وب 2 ، یادگیری الکترونیک ، سیستم مدیریت ، یادگیری الکترونیک |
28 | ابیلی و همکاران | 1397 | شناسایی شایستگی های دستیاران آموزشی در فرایند یاددهی – یادگیری الکترونیکی : پژوهش کیفی | دستیار آموزشی ، آموزش عالی ، فرایند یاددهی یادگیری الکترونیکی ، شایستگی ، پژوهش کیفی |
29 | جباری و همکاران | 1396 | مقایسه تاثیر آموزش الکترونیکی به روش سنتی بر یادگیری مهارت های زبان انگلیسی دانش آموزان | یادگیری سنتی ، یادگیری الکترونیک ، مهارت زبان انگلیسی |
30 | اوجاقی میر کوهی و همکاران | 1396 | شناسایی و تحلیل مولفه های تاثیر گذار بر ابعاد دانشجو در محیط یادگیری الکترونیک | یادگیری الکترونیک ، شناسایی و تحلیل ، ابقا دانشجو |
31 | ساعدی و سعدی پور | 1396 | تاثیر یادگیری الکترونیکی بر مهارت های ارتباطی دانشجویان | یادگیری الکترونیک ، ابراز وجود ، سازگاری اجتماعی ، دانشجویان |
32 | ابراهیم زاده و معصومی فرد | 1396 | بررسی انواع تعامل در محیط های یادگیری الکترونیکی با کیفیت یادگیری در پردیس های مجازی | پردیس مجازی ، تعامل کیفیت ، یادگیری الکترونیک |
33 | کاردان و تقوی | 1396 | راهکاری برای افزایش مشارکت در یادگیری الکترونیکی مبتنی بر بازی گونه سازی | یادگیری ،یادگیری الکترونیک ، یادگیری مبتنی بر وب ، بازی گونه سازی ، عناصر باز گونه سازی ، جدول برتر ها |
34 | محمدی و علی مردانی | 1395 | یادگیری الکترونیک یا یادگیری سنتی | یادگیری الکترونیک ، یادگیری سنتی ، تفاوت ها |
35 | قلی پور و همکاران | 1395 | نقش یادگیری الکترونیکی در سازمان | یادگیری الکترونیکی، مدلهای یادگیری الکترونیکی |
36 | قریشی و همکاران | 1395 | اثر بخشی مدل بومی یادگیری الکترونیکی برخود راهبری در یادگیری دانشجویان | مدل بومی یادگیری الکترونیک ، نرم افزار های آموزشی ، خود راهبری در یادگیری |
37 | رودی علی آبادی و همکاران | 1395 | نقش آموزش الکترونیکی در توسعه صلاحیت های یادگیری مادام العمر | آموزش الکترونیکی ، توسعه صلاحیت ها ، یادگیری مادام العمر |
38 | اسماعیلی و همکاران | 1395 | ارزیابی وضعیت یادگیری الکترونیکی واحد آموزش مجازی دانشگاه سیستان و بلوچستان | یادگیری الکترونیک ، آموزش الکترونیک ، آموزش مجازی ، ارزیابی |
39 | شادکوهی و همکاران | 1394 | روشی جدید برای بهبود هوشمند یادگیری الکترونیک | یادگیری الکترونیکی ، هوشمند سازی آموزش ، شبکه بیزی ، شبکه عصبی مصنوعی |
40 | مومنی راد و همکاران | 1394 | برسی عناصر تشکیل دهنده اجتماع یادگیری در آموزش الکترونیکی | مشارکت ، آموزش الکترونیکی ، اجتماع یادگیری ، تحلیل محتوای کیفی |
41 | محمودی و همکاران | 1394 | تحلیل رابطه یادگیری مشارکتی و ماندگاری دانشجویان در آموزش الکترونیکی | مشارکت ، آموزش از راه دور ، ابزار های ارتباطی ، ماندگاری |
42 | خوش نشین و خوشنودی فر | 1393 | ضرورت نیاز سنجی آموزش حرفه ای کارکنان برای یادگیری در محیط الکترونیکی | آموزش حرفه ای ، سنجش ، دوره الکترونیکی ، یادگیری از راه دور |
43 | علی نژاد، مهر انگیز | 1393 | باز آفرینی ، یادگیری الکترونیک : فرصت یا تهدیدی برای تربیت دینی | تربیت دینی ، فرصتها ، تهدید ها ، یادگیری الکترونیک |
44 | شاهی زنجانی و همکاران | 1393 | کاربرد نرم افزار های اجتماعی در مدیریت و فرایند یادگیری الکترونیک | یادگیری الکترونیکی ، نرم افزار های اجتماعی ، وب ، یادگیری الکترونیکی |
45 | نارنجی ثانی و همکاران | 1393 | شناسایی نیازهای یادگیری اعضای هیات علمی در آموزش عالی الکترونیکی | نیاز های یادگیری ، اعضای هیات علمی ، یادگیری الکترونیک ، آموزش عالی |
46 | امین خندقی و کاظمی قرچه | 1392 | تاثیر نگرش دانشجویان نسبت به یادگیری الکترونیک بر مشارکت آنان در محیط آموزش الکترونیکی | نگرش ، یادگیری الکترونیکی ، مشارکت ، محیط آموزش الکترونیک |
47 | زمانی و منافی شرف آباد | 1392 | یادگیری الکترونیکی ، رویکرد تحولگرا در تعلیم و تربیت جهان | یادگیری ، تحول ، تعلیم و تربیت |
48 | مهرمنش و همکاران | 1390 | برسی عوامل تاثیر گذار بر عملکرد کارکنان با تاکید بر نقش یادگیری الکترونیک | یادگیری الکترونیکی ، عملکرد ، تصمیم گیری چند معیاره |
49 | صمدی ، وحید | 1389 | عوامل موثر بر کیفیت یادگیری دانشجویان | آموزش عالی ، یادگیری الکترونیک ، کیفیت یادگیری ، مدیریت فناوری اطلاعات |
50 | داراب و منتظر | 1389 | ارزیابی میزان آمادگی یادگیری الکترونیک در دانشگاه های ایران | یادگیری الکترونیک ، آمادگی الکترونیکی |
تحقیقات خارجی | ||||
ردیف | نام پژوهشگران | سال | عنوان | واژگان کلیدی |
51 | الفریهات و همکاران39 | 2020 | ارزیابی موفقیت سیستم های یادگیری الکترونیک :یک مطالعه تجربی | الکترونیکی ، موفقیت یادگیری الکترونیکی ، ارزیابی یادگیری الکترونیکی ، سیستم های اطلاعاتی |
52 | فریر و همکاران 40 | 2018 | استقبال از انگیزه به یادگیری الکترونیکی: دیدگاه های فرد و متغیر در مورد خطرات طولی و حمایت | انگیزه ، یادگیری الکترونیک ، دیدگاه های فرد ، خطرات طولی ، حمایت |
53 | هونگ لو 41و همکاران | 2018 | نقش منابع آموزشی یادگیری در یادگیری الکترونیک یک مطالعه تاکسونومی | منابع یادگیری کتاب درسی ، یادگیری الکترونیکی، طبقه بندی بلوم ، آنالیز خوشه ای ، چارچوب |
54 | بولا کریستالین 42و همکاران | 2018 | یک رویکرد تکاملی برای شخصی سازی تحویل محتوا در سیستم های یادگیری الکترونیکی مبتنی بر رفتار یادگیرنده ، سازگاری مواد آموزشی را باعث می شود | سیستم آموزش هوشمند ، الگوریتم ژنتیک ، یادگیری انسان محور مسائل آموزشی |
55 | وینلبرگ 43و همکاران | 2018 | تسهیل یادگیری از طریق همکاری مجازی بین المللی : مطالعه موردی | یادگیری ترانسفورماتیک ، همکاری بین المللی ، بین المللی شدن ،جوامع یادگیرنده ،تمرینات مجازی |
56 | وایزر44 | 2018 | چگونه طبیعت محیطی ،تعاملات آموزشی و یادگیری شخصیتی دانشجویان ، مشارکت در آموزش الکترونیک همزمان را تحت تاثیر قرار می دهد | تعاملات آموزشی ، یادگیری شخصیتی ، آموزش الکترونیک ، مشارکت |
57 | ناوز سامسودین 45و همکاران | 2018 | قصد دانشجویان دانشگاه برای استفاده از سیستم های یادگیری الکترونیکی ، مطالعه موسسات آموزش عالی در سریلانکا | مدل سازی معادله ساختاری UTAAUT2،سیستم های یادگیری الکترونیکی ، تجربه اینترنت ، کیفیت زندگی کار |
58 | شان شان 46و همکاران | 2018 | یک رویکرد پیشنهادی یادگیری الکترونیکی مبتنی بر خود سازماندهی منابع یادگیری | سیستم پیشنهاد شخصی ، یادگیری الکترونیکی ، خود سازمانی ، تنوع ،سازگاری |
59 | سافر47 و همکاران | 2017 | ارزیابی الکترونیکی دوره های آموزشی دانشگاهی از طریق فعالیت ها و ادراکات دانشجویان | ارزیابی دانشجویی ، استفاده ارزیابی ، روشهای ارزیابی ، یادگیری آنلاین ، داده های آموزشی ، ارزیابی الکترونیک |
60 | پاسکواله48 و همکاران | 2017 | ترکیب اعتماد و ارزیابی مهارت ها به منظور ایجاد کلاس های یادگیری الکترونیکی در شبکه های اجتماعی آنلاین | آموزش الکترونیکی ، تشکیل کلاس ، شبکه های اجتماعی آنلاین ، مهارت اعتماد |
61 | براداک49 و همکاران | 2017 | یک سیستم جامع برای یادگیری الکترونیکی زبان های خارجی | سیستم آموزش هوشمند ، کارشناس ، منطق بازی، سیستم سازگار ، یادگیری الکترونیکی ، آموزش شخصی انگلیسی به عنوان زبان دوم |
62 | نوان50 و همکاران | 2017 | بررسی نقش آمادگی یادگیری الکترونیک در رضایت و انگیزه دانش آموزان در کلاس درس | محیط یادگیری تعاملی ، ارتباطات با واسطه کامپیوتر، جوامع یادگیرنده ، استراتژی های آموزشی یادگیری |
63 | الاکبری51 و همکاران | 2017 | طبقه بندی جامع در روشهای همکاری دریادگیری الکترونیکی | یادگیری مشارکتی ، چارچوب طبقه بندی، رسانه ها ی اجتماعی |
64 | کوون52 و همکاران | 2017 | اجرای برنامه یادگیری الکترونیکی جادویی اقتباس شده در برنامه اموزش معلمان تربیت بدنی | تربیت بدنی، برنامه آموزش معلم تربیت بدنی، برنامه یادگیری الکترونیکی |
65 | فرناندز جیمینز 53و همکاران | 2017 | نقش ها و توابع مدرس در آموزش آنلاین . مطالعه کیفی در حوزه آموزش کارکنان | یادگیری الکترونیکی ، آموزش الکترونیکی ، آموزش ، تحقیق کیفی |
66 | هیون54 و همکاران | 2016 | رابطه بین معلم و دانش آموز در کلاس های آنلاین ، نقش معلم خود افشای | یادگیری الکترونیکی ،کلاس آنلاین ، افشای خود ، رابطه معلم با دانش آموز |
67 | لین جو 55و همکاران | 2016 | فراتر از شناسایی مسائل مربوط به حریم خصوصی در تنظیمات یادگیری الکترونیکی | آموزش (یادگیری)الکترونیک ،حریم شخصی ، حفاظت داده ها ،طراحی آموزشی |
68 | نجمل56 و همکاران | 2016 | کاربرد سیستم یادگیری الکترونیک و نتایج آن : نقش تعدیل کننده ی سازگاری درک شده | عملکرد تحصیلی ، آموزش الکترونیکی ، سیستم های مدیریت یادگیری ، کمک های یادگیری ادراک شده |
69 | ویتدیما 57و همکاران | 2015 | مدل دسترسی الکترونیکی در یادگیری الکترونیکی ترکیبی | گنجاندن الکترونیکی ، آموزش الکترونیکی ، فراگیری ماشین |
70 | هورتون اوا 58و همکاران | 2015 | عوامل موثر بر پذیرش آموزش الکترونیکی توسط معلمان در جمهوری چک | یادگیری الکترونیک ، پذیرش ،معلم ، آموزش معلمان
|
71 | پارکس59 و همکاران | 2015 | آمادگی دانشجویان برای محیط های یادگیر ی الکترونیک دانشگاه | آموزش(یادگیری) الکترونیک ،سیستم مدیریت یادگیری |
72 | دامینیکی60 و همکاران | 2013 | نحوه ساخت یک محصول یادگیری الکترونیکی : عواملی برای رضایت دانشجویان (مشتریان) | رضایت دانشجویان(مشتری)،مدل کائو ، توسعه محصول جدید، آموزش الکتورنیکی، رضایت دانشجو، طراحی دوره
|
73 | هوی61 و همکاران | 2012 | آموزش الکترونیک و تدریس زبان انگلیسی | آموزش الکترونیکی، زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم ، آموزش زبان انگلیسی ، استراتژی آموزشی ، بازده یادگیری زبان انگلیسی
|
یافته ها
یافته های حاصل از مطالعه و برسی منابع متفاوت در فرا ترکیب مبانی نظری و پژوهشی پژوهش های برسی شده در ارتباط با یادگیری الکترونیک است و درجدول شماره (2) ارائه شد ؛ از این رو الگوی مفهومی عوامل موثر در یادگیری الکترونیک در شکل شماره (1) قابل مشاهده می باشد .
جدول شماره (2) حاصل مطالعه و برسی منابع متفاوت در فرا ترکیب مبانی نظری پژوهشی پژوهش ها برسی شده در ارتباط با یادگیری الکترونیک می باشد . بیشترین مولفه ی اصلی استخراج شده از پیشینه ها ، بعد فناوری محوری می باشد که بیانگر نقش موثر آن در یادگیری الکترونیک می باشد . با توجه به فراترکیب مبانی نظری و پژوهشی ، الگوی مفهومی ابعاد یادگیری الکترونیک در آموزش به شکل شماره (1) قابل مشاهده است .
جدول شماره (2) : فرا ترکیب مبانی نظری وپژوهشی در ارتباط با یادگیری الکترونیک
مقوله اصلی | زیر مقوله ها | مفاهیم | کد گذاری | |
| فناوری محوری | تکنولوژی آموزشی | 67،2، 18،35،45 | |
محتوای الکترونیکی | 55،12،25،53،63 | |||
فناوری اطلاعات | 23،24،25،49،51 | |||
نرم افزار آموزشی | 60،14،36،44 | |||
هوشمند سازی | 14،29،54،61،39 | |||
رایانش ابری | 27 | |||
وب معنایی | 10،27،33،44 | |||
آمادگی الکترونیک | 17،50 | |||
انگیزش محوری | عوامل رضایتمندی | 11،12،18،62،70،72 | ||
عوامل موفقیت | 21،51 | |||
موفقیت سیستم | 11،57 | |||
سلامت روان | 19،22،43 | |||
تحلیل فرایند سلسله مراتبی | 21 | |||
یاددهی-یادگیری | 28،5 | |||
انگیزش یادگیری | 46،8،52،62،68 | |||
محتوا محوری | یادگیرنده محور | 1،13،54،47،58 | ||
استاندارد های آموزشی | 19،20 | |||
اثر بخشی | 48،36،15،29،30،31 | |||
تعامل کیفیت | 57،11،76،32،49،56 | |||
سنجش و بازخورد فراگیر | 68،20،3،42،73 | |||
سازمان محوری | آموزش مجازی | 60،1،2،10،28،45،69،70،65،41،9،13،38،16،24،42،70 | ||
ارزیابی نظام یادگیری الکترونیک | 6،51،59 | |||
یادگیری سنتی | 29،34 | |||
یادگیری مادام العمر | 37 | |||
خدمات محوری | محیط یادگیری الکترونیک | 56،46،7،11،22،30،32،62،64،71 | ||
طراحی الگوی یادگیری مجازی | 7 | |||
پشتیبانی آموزشی | 9 | |||
طراحی محوری | توسعه دانش | 24 | ||
شایستگی مدیران | 1 | |||
تجارب زیسته | 4 | |||
اجتماع محوری | هستی شناسی | 10 | ||
اجتماع یادگیری | 62،44،31،40،55،63 |
مدل تحقیق
شکل2 : الگوی مفهومی ابعاد یادگیری الکترونیک |
بر اساس الگوی مفهومی مذکور ، بعد فناوری محوری می باشد که به عنوان یکی از مقوله های اصلی درابعاد یادگیری الکترونیک است که دارای 8 مقوله فرعی می باشد و این بعد دارای « تکنولوژی آموزشی ، محتوای الکترونیکی ،فناوری اطلاعات ، نرم افزار آموزشی ، هوشمند سازی ، رایانش ابری ، وب معنایی ، آمادگی الکترونیک »است .
بر اساس الگوی مفهومی مذکور ، بعد انگیزش محوری به عنوان دومین مقوله های اصلی یادگیری الکترونیک می باشد و دارای 7 مقوله فرعی می باشد و این بعد دارای« عوامل رضایتمندی ، عوامل موفقیت ، موفقیت سیستم ، سلامت روان ، تحلیل فرایند سلسله مراتبی ، یاددهی -یادگیری ، انگیزش یادگیری » است.
بر اساس الگوی مفهومی مذکور ، بعد محتوا محوری به عنوان سومین مقوله های اصلی درابعاد یادگیری الکترونیک که هر کدام دارای 5 مقوله فرعی می باشد و این بعد دارای « یادگیرنده محور ، استاندارد های آموزشی ، اثر بخشی ، تعامل کیفیت ، سنجش و بازخورد فراگیر » است.
بر اساس الگوی مفهومی مذکور ، بعد سازمان محوری می باشد که به عنوان چهارمین مقوله های اصلی در ابعاد یادگیری الکترونیک است که دارای 4 مقوله فرعی می باشد و این بعد دارای «آموزش مجازی ، ارزشیابی نظام یادگیری الکترونیک ، یادگیری سنتی ، یادگیری مادام العمر »است .
بر اساس الگوی مفهومی مذکور ، بعد خدمات محوری به عنوان پنجمین مقوله های اصلی یادگیری الکترونیک می باشد و دارای 3 مقوله فرعی می باشد و این بعد دارای«محیط یادگیری الکترونیک ، طراحی الگوی یادگیری مجازی ، پشتیبانی آموزشی» است.
بر اساس الگوی مفهومی مذکور ، بعد اجتماع محوری به عنوان هفتمین مقوله های اصلی درابعاد یادگیری الکترونیک که هر کدام دارای 2 مقوله فرعی می باشد و این بعد دارای «هستی شناسی ، اجتماع یادگیری » است.
نتیجه گیری
در این تحقیق به دنبال مولفه های تاثیر گذار بر یادگیری الکترونیک بودیم . یادگیری الکترونیکی یکی از مباحث مهم در حوزه ی یادگیری می باشد و با توجه به توسعه و پیشرفت فناوری این امکان فراهم شده است تا جوامع به سمت الکترونیکی شدن سوق یابند . میل به یادگیری الکترونیکی در جوامع امروزی با توجه به فوایدی از جمله در لحظه بودن یادگیری و سرعت بالا و همچنین بدون محدودیت زمان و مکان بودن در جهت بهبود وضعیت در آموزش در بهبود کیفیت جوامع گام بردارند . هدف از یادگیری الکترونیکی ارتقاء در کیفیت و پیشرفت در یادگیری می باشد ( اسماعیلی ، رحمانی ، علی احمدی ، 1395) و هدف از ادغام فناوری در یادگیری تقویت امر یادگیری می باشد . به همین جهت این پژوهش می تواند در انتخاب و ارتقاء یادگیری الکترونیک مورد استفاده قرار گیرد.
آنچه که از نتایج پژوهش حاضر استنباط می شود ، این است که یادگیری الکترونیک پدیده ای است که تحت عوامل متعددی چون فناوری محوری ، انگیزش محوری ، محتوا محوری ، سازمان محوری ، خدمات محوری ، طراحی محوری ، اجتماع محوری می باشد .
بیشترین مولفه ی استخراج شده از پیشینه ها در بعد فناوری قرار دارد به طوری که این مقوله دارای 8 مقوله فرعی می باشد . همین امر بیانگر نقش موثر آن در ابعاد یادگیری الکترونیک می باشد . بعد فناوری محوری در پژوهش حاضر با نتایج پژوهش های ، فریر و همکاران 62(2018) ، پور توکلی و همکاران (1399) همسو می باشد و همچنین با نتایج پژوهش های کریمی و همکاران (1402) ، جزینی (1397) ، بدیهی (1397) همخوانی دارد . این بعد زمانی به سمت یادگیری الکترونیک گام بر می دارد که ، فناوری در جهت تعامل بین یادگیرنده و آموزش دهنده و ارائه آموزش اثر بخش بپردازد ؛ در واقع یادگیرندگان باید از تکنولوژی ، محتوا و فناوری اطلاعات و نرم افزار های آموزشی بپردازند و از مزایای آن بهره ببرند و مهارت هایی را بدست بیاورند تا در یادگیری الکترونیکی اثر گذار باشد (طبسی63 ،2011) .
بعد انگیزش محوری در پژوهش حاضر با نتایج پژوهش های فقیه (1401) ، فضل الهی و همکاران (1400) ، رحمانی و حسینی بهشتی (1399) ، قاسمی واجارگاه و قضلی (1399) ، پور توکلی و همکاران (1399) ، الفریهات64 (2020) ، هونگ لو و همکاران 65(2018) و همچنین با نتایج پژوهش فضل الهی و همکاران(1400) همخوانی دارد ؛ این بعد زمانی در جهت یادگیری الکترونیک گام بر می دارد که ، انگیزش که فرایندی درونی می باشد رفتار را در طول زمان فعال سازد و آن را هدایت و حفظ نماید . از جمله عوامل انگیزشی رضایتمندی می باشد به همین جهت دانش و بینش لازم را به جهت رویارویی و حل مشکلات را دارا باشند و به این عامل حساس مجهز گردند (خدادادی ،1396) . انگیزه سبب تعامل شناختی به استفاده از یادگیری الکترونیک می باشد و بدون ایجاد انگیزش ، دوره های یادگیری الکترونیک نمی توتند موفق عمل نماید (قاسم تبار 66، 2016) .
بعد محتوا محوری در پژوهش حاضر با نتایج پژوهش های کازرونی و همکاران (1402) ، اربابی (1401) ، براری و همکاران (1398) همسو می باشد و همچنین با نتایج پژوهش های مومنی راد (1394) ، بولا کریستالین 67(2018) همخوانی دارد . زمانی این بعد در مسیر یادگیری الکترونیک حرکت می نماید که ، اقسام مربوط به یادگیرنده محور و استاندارد های آموزشی سبب رضایت در یادگیرنده شود و اشتیاق وی به مولفه های یادگیری الکترونیک شود در این بعد منظور از محتوا رفتار انسانی است که سازمان را تشکیل می دهد (صفر زاده و همکاران 68، 2010) .
بعد سازمان محوری در پژوهش حاضر با نتایج پژوهش های علی پور و همکاران (1400) ، نارنجی ثانی و همکاران (1400) ، منتظر و گول دره سیبی (1399) ، وینلبرگ69 و همکاران (2018) همسو می باشد و همچنین با نتایج پژوهش قلی پور و همکاران (1395) همخوانی دارد . این بعد زمانی در مسیر یادگیری الکترونیک حرکت می نماید که ، انواع آموزش مجازی و یادگیری سنتی به گونه ای ، عمل نماید که در نوع یادگیری دانش آموزان و استفاده از این نوع یادگیری تاثیر گذار باشد .
بعد خدمات محوری در پژوهش حاضر با نتایج پژوهش های رحیمی و سلطانی (1398) ، اوجاق میر کوهی همکاران (1396) ، وایرز70 (2018) همسو می باشد و همچنین با نتایج پژوهش های فلاح نژاد و همکاران (1400) ، آقاجانی وهمکاران (1389) همخوانی دارد این بعد زمانی در مسیر یادگیری الکترونیک حرکت می نماید که ، محیط یادگیری الکترونیک و پشتیبانی آموزشی فرایند یادگیری را تسهیل نمایند . محیط یادگیری الکترونیک فضایی ایجاد می نماید که ، فرصت های یادگیری را به طریقه های مختلف افزایش می دهد و آموزش دهنده را جهت تسهیل یادگیری و تعامل با دانش آموزان را دارا می باشد و مطالعات نشان می دهد که محیط یادگیری غنی شده ، انگیزش و تعامل را افزایش می دهد (واسیلوشی و همکاران 71، 2020).
بعد طراحی محوری در پژوهش حاضر با نتایج پژوهش های رحیمی و همکاران (1401) ، (جزینی ، 1397) همسو می باشد و همچین با نتایج پژوهش های علی پور و همکاران (1400) و رحمانی و حسینی بهشتی (1392) همخوانی دارد زمانی طراحی محوری به سوی یادگیری الکترونیک گام بر می دارد که ، شایستگی مدیران بر عملکرد و استعداد و بهبود و ارتقا عملکرد اهیت بسیاری دارد این نوع از رویکرد مبتی بر استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات سبب افزایش خدمات و کارکنان می گردد (یانگ72 ، 2017) . مدیر می تواند فضای حمایتی و همه جانبه ایجاد نماید و موفقیت یادگیرندکان را فراهم آورد (سیوا سونزا 73و همکاران ، 2019) .
بعد اجتماع محوری در پژوهش حاضر با نتایج پژوهش علی نزاد و مهرانگیز(1393) همسو می باشد و همچنین با نتایج پژوهش های مومنی راد و همکاران (1394) همخوانی دارد . این بعد زمانی در مسیر یادگیری الکترونیک حرکت می نماید که ، اجتماع یادگیری سبب سرعت بخشیدن به یادگیری عمیق شده و در هنگام برنامه ریزی فضاهای یادگیری مجازی مرد علاقه قرار گیرد و تحقیقات نشان دهنده ی آن است درگیری یادگیرندگان در اجتماع سبب یادگیری بیشتر می گردد (کوه کینزی 74، 2005) .
تغییرات سریع در فناوری اطلاعات سبب شده تا تغییراتی در یادگیری رخ دهد که از جمله انها می توانیم به یادگیری الکترونیک اشتاره نماییم . به همین جهت در این پژوهش به تحلیل و برسی عوامل موثر در یادگیری الکترونیک پرداختیم ؛ به این صورت که با تاکید و استفاده از این عوامل به یادگیری موثر تر در حوزه ی یادگیری الکترونیک به موفقیت در این حوزه دست پیدا نماییم .
راهکار ها و پیشنهادات
1.توجه و تاکید بر ابعاد موثر در افزایش میزان استفاده از عوامل موثر بر موفقیت یادگیری الکترونیک جهت افزایش بهبود آن در مراکز آموزشی
2.توجه مدیران و رهبران آموزشی در عواملی که سبب تسهیل در یادگیری الکترونیک می شود
3.هدایت مدیران و رهبران به استفاده و اجرای یادگیری الکترونیک
4.تسهیل و بهبود ، دستیابی به یادگیری الکترونیک در مراکز آموزشی
فهرست منابع
1. ابراهیم زاده ، عیسی ؛ معصومی فرد ، مرجان . (1396) . بررسی انواع تعامل در محیط های یادگیری الکترونیکی با کیفیت یادگیری در پردیس های مجازی ، نشریه پژوهش در برنامه ریزی درسی ، دانش و پژوهش در علوم تربیتی – برنامه ریزی درسی ، 25 ( 52 ) :47-62.
2. ابیلی ، خدایار ؛ مصطفوی ، زینب السادات ؛ نارنجی ثانی ، فاطمه . (1397) . شناسایی شایستگی های دستیاران آموزشی در فرایند یاددهی – یادگیری الکترونیکی : پژوهش کیفی ، آموزش و توسعه منابع انسانی ، 5(16) :1-20.
3. اربابی ، فائزه .(1401).بررسی اثر گذاری بکارگیری راهبرد ها سنجش تکوینی در یادگیری الکترونیکی در دوران کویید 19 . رویکردی نو در علوم تربیتی ، 13: 198-204.
4. اسماعیلی ، هادی ؛ رحمانی ، شاهپور؛ کاظمی ، احمد ؛ علی احمدی ، مصطفی . (1395) . ارزیابی وضعیت یادگیری الکترونیکی واحد آموزش مجازی دانشگاه سیستان و بلوچستان ، نشریه پژوهش های مدیریت عمومی ، 9 (34 ) : 223-243.
5. امین خندقی ، مقصود ؛کاظمی قرچه ، مهوش . (1392) . تاثیر نگرش دانشجویان نسبت به یادگیری الکترونیک بر مشارکت آنان در محیط آموزش الکترونیکی ، نشریه پژوهش در نظام های آموزشی ، 7 ( 21) : 133-154.
6. اوجاقی میر کوهی ، ناهید ؛ اسمعیلی ، زهره ؛ سرمدی ، محمد رضا ؛ سرمدی ، پور بهمن . (1396) . شناسایی و تحلیل مولفه های تاثیر گذار بر ابعاد دانشجو در محیط یادگیری الکترونیک . نشریه راهبرد های آموزش ، 10(3) :189-201.
7. آقاجانی ، طهمورث ؛ عزیزی ، غلامرضا ؛ صادقی ، جمال .(1389). طراحی فرصت های یادگیری در آموزش و پرورش ، پژوهشنامه تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد ، 7(24) : 1-15 .
8. بدیهی ، فاطمه . (1397) . تصویر e-learning (یادگیری الکترونیک ) . اولین کنفرانس ملی دستاورد های نوین جهان در تعلیم و تربیت ، روانشناسی ، حقوق ، مطالعات فرهنگی ، اجتماعی .
9. براری ، نوری ؛ خراسانی ، اباصلت ؛ رضایی زاده ، مرتضی ؛ اعلامی ، فرنوش . (1398) . استاندارد های آموزشی طراحی بازخورد در محیط های یادگیری الکترونیک بر اساس طبقه بندی بلوم اندرسون ، نشریه علوم تربیتی (مجله علوم تربیتی و روانشناسی) ، 6 (1) : 155-174.
10. براری ، نوری ؛ رضایی زاده ، مرتضی ؛ خراسانی ، اباصلت ؛ اعلامی ، فرنوش . (1398) . دست یابی به اهداف سطوح عالی یادگیری الکترونیک با بازخورد آموزشی جامع (استاندارد ها و شاخص ها ) ، فناوری آموزش(فناوری و آموزش) ، 14(1) : 85-96.
11. بنی هاشم ، سید کاظم ؛ فرخی تیرانداز ، سوسن ؛ شاهعلی زاده ، محمد ، مشهدی ، مولود . (1393) . برسی تاثیر یادگیری الکترونیکی بر خلاقیت دانشجویان ، مجله دانشگاهی یادگیری الکترونیکی ، 5 (4) : 62-72.
12. پور توکلی ، اسماء ؛ علی نژاد ، مهر انگیز ؛ دانشمند ، بدرالسادات . (1399) . طراحی الگوی تدریس محتوای الکترونیکی بر اساس عوامل موثر رضایتمندی از یادگیری الکترونیکی ، نشریه فناوری آموزش (فناوری و آموزش ) ، 15(1) : ص ص 119-138.
13. جباری ، کارمران ؛ ایمان زاده ، علی ؛ احمد زاده پور ناکی، رعنا ؛ همراه زاده ، ملیکا . (1396) . مقایسه تاثیر آموزش الکترونیکی به روش سنتی بر یادگیری مهارت های زبان انگلیسی دانش آموزان ، نشریه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی ، 7(3 ) : 127-143.
14. جزینی ، علیرضا . (1397) . تاثیر دوره های آموزش مجازی دانشگاه ها و موسسات غیر انتفاعی بر توسعه دانش ، نشریه آموزش و توسعه منابع انسانی ، 5 (16) : 133- 150 .
15. جمشیدی کیا ، سجاد ؛ فاضلیان ، پوراندخت ؛ خوش نشین ، زهره . (1399) . ارزیابی سیستم مدیریت یادگیری مرکز آموزش های الکترونیکی دانشگاه تهران ، نشریه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی ، 6 ( 1) : 19-35.
16. داراب ، بهناز ؛ منتظر ، غلامعلی . (1389) . ارزیابی میزان آمادگی یادگیری الکترونیک در دانشگاه های ایران ، نشریه فناوری آموزش (فناوری و آموزش) ، 4(3) : 181-190.
17. رجبی ، منیژه ؛ سلطانی ،حسن . (1398) . اولویت بندی عوامل کلیدی موفقیت یادگیری الکترونیک با رویکرد AHP-CFA در دانشکده آموزش های الکترونیکی دانشگاه شیراز ، نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی ، 10 (2) : 237-265.
18. رحمانی، مهدی؛حسینی بهشتی ، ملوک السادات . (1399) . طراحی سیستم یادگیری الکترونیک مبتنی بر هستی شناسی ، نشریه پردازش و مدیریت اطلاعات (علوم و فناوری اطلاعات) ، 36 (1) : 271- 294 .
19. رحیمی ، عبدالله ؛ احمدی ، هایده ؛ رستمی ، ادریس . (1401) . رهیافتی پدیدار شناختی بر تجارب زیسته معلمان ابتدایی از آموزش مجازی دانش آموزان در شرایط کرونا ، فصلنامه تدریس پژوهی ، 10(1) : 131-162.
20. روحانی ، سعید ؛ قلی زاده ، پریا . (1397) . برسی تاثیرات رایانش ابری بر یادگیری الکترونیک . نشریه پردازش و مدیریت اطلاعات (علوم و فناوری اطلاعات ) ، 33 (3 ) : 1267-1284.
21. رودی علی آبادی ، ثریا ؛ آیتی ، محسن ؛ رستمی نژاد ، محمد علی . (1395) . نقش آموزش الکترونیکی در توسعه صلاحیت های یادگیری مادام العمر ، هشتمین همایش ملی انجمن فلسفه تعلیم و تربیت ایران (فلسفه آموزش یادگیری مداوم ) .
22. زارعی ، اقبال ؛ جواهری دانشمند ، محمد ؛ شیخی فیضی ، علی اکبر . (1398) . شناسایی عوامل موثر و موانع کاربرد یادگیری الکترونیک در جهت افزایش سلامت روان دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان کرج (یک مطالعه کیفی) ، نشریه فناوری آموزش (فناوری و آموزش) ، 3(4) : 773-783.
23. زارعی سارو کلائی ، مائده ؛ شمس ، غلامرضا ، رضایی زاده ، مرتضی . (1399) . تعیین کنندگی اثر بخشی یادگیری الکترونیک ، مطالعه کیفی پرورش ، نشریه تدریس پژوهی ، 8 ( 2) : 79-55 .
24. زمانی ، الهام ؛ منافی شرف آباد ، کاظم . (1392) . یادگیری الکترونیکی ، رویکرد تحولگرا در تعلیم و تربیت جهان ، چهارمین همایش کنگره پیشگامان پیشرفت .
25. ساعدی ، نرگس ؛ سعدی پور ، اسماعیل . (1396) . تاثیر یادگیری الکترونیکی بر مهارت های ارتباطی دانشجویان ، فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی ، 7(4) : 111-129.
26. سربلند، خیر اله . (1398) . ارائه مدل یادگیری الکترونیک بر رضایتمندی اساتید از یادگیری در واحد های دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل ، نشریه فناوری آموزشی (فناوری و آموزش) ، 13 (3) : 603-614 .
27. شادکوهی ، حسین ؛ عباسی ، کریم ؛ راحتی ، امین . (1394) . روشی جدید برای بهبود هوشمند یادگیری الکترونیک ، فناوری آموزش (فناوری و آموزش) ، 9(3) : 181-192.
28. شاهی زنجانی ، مهدی ؛ روحانی ، سعید ؛ تقی نیا آهنگری ، زهرا . (1393) .کاربرد نرم افزار های اجتماعی در مدیریت و فرایند یادگیری الکترونیک ، نشریه آموزش و توسعه منابع انسانی ، 1(1) : 69-88.
29. صالحی نجف آبادی ، نعمت اله . (1397) . اعتبار یابی الگوی مفهومی کیفیت بخشی یادگیری الکترونیک ، نشریه پژوهش برنامه ریزی درسی (دانش و پژوهش در علوم تربیتی – برنامه ریزی درسی ) ، 15 (30) : 151-162.
30. صمدی ، وحید .(1389).عوامل موثر بر کیفیت یادگیری دانشجویان ، پنجمین همایش یادگیری الکترونیک .
31. طوفان نژاد ، احسان ؛ بنی هاشم ، کاظم . (1399) . استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی در محیط یادگیری الکترونیک ، ششمین کنفرانس بینالمللی وب پژوهی .
32. عباسی کسائی ، حامد ؛ شمس مورکانی ، غلامرضا ؛ سراجی ، فرهاد ؛ رضایی زاده مرتضی . (1398) . ابزار های ارزشیابی یادگیرندگان در محیط یادگیری الکترونیکی ، فصلنامه رشد فناوری ، 16(61) : 23-33 .
33. علی پور ، نسرین ؛ نوروزی ، داریوش ؛ نوریان ، محمد . (1400) . طراحی الگوی مولفه های موثر بر کیفیت محیط های یادگیری الکترونیک . فناوری آموزش (فناوری و آموزش) ، 15 (3) : 503-518 .
34. علی نژاد ، مهر انگیز .(1393) . باز آفرینی ، یادگیری الکترونیک : فرصت یا تهدیدی برای تربیت دینی . پنجمین همایش ملی انجمن تعلیم و تربیت ایران .
35. فراکیش ، مهدیه ؛ منتظر ، غلامعلی . (1399) . ارزیابی میزان آمادگی ادراکی دانشجویان برای یادگیری الکترونیکی در دانشگاه های ایران ، فناوری آموزش (فناوری و آموزش ) ، 15(1) : 101-117 .
36. فضل الهی ، نیره ؛ گوهری صدیقیانی ، فرزانه . (1400) . راهکار های افزایش انگیزش یادگیری در آموزش مجازی (الکترونیک ) در پی بحران ویروس کرونا ، مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی (موسسه عالی نگار) : 32 ، 1-25 .
37. فقیه ، سید محمد علی . (1401) . عوامل موفقیت نظام یاددهی یادگیری در محیط الکترونیکی بر اساس مطالعه فراترکیب ، چهارمین همایش ملی تحقیقات میان رشته ای در مدیریت و علوم انسانی .
38. فلاح نژاد ، مصطفی ؛ فرجی کلنواق ، جلیل . (1400) . بررسی مدل های خدمات پشتیبانی آموزشی با تاکید بر آموزش از راه دور ، مجله آفاق علوم تربیتی ، 57 : 15-27 .
39. قاسمی واجارگاه ، زینب ؛ فضلی ، صفر . (1399) . برسی تاثیر ویژگی ثبات قدم دانشجویان در موفقیت سیستم های یادگیری الکترونیک با استفاده از مدل مکلین و دلون (مورد مطالعه :مراکز آموزش های الکترونیک دانشگاه گیلان ) ، نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی ، شماره 3 (25) : 299-326.
40. قریشی ، منا ؛ منشئی ، غلامرضا ؛ نادری ، محمد علی ؛ سعیدیان ، نرگس . (1395) . اثر بخشی مدل بومی یادگیری الکترونیکی برخود راهبری در یادگیری دانشجویان ، نشریه روشها و مدلهای روان شناختی ، 7(24) : 55-69.
41. قلی پور ، مریم ؛ قلی پور ، نسرین ؛ قلی پور حسنعلی ؛ قلی پور ، حسینعلی . (1395) . نقش یادگیری الکترونیکی در سازمان . دهمین کنگره پیشگامان پیشرفت .
42. کاردان ، احمد آقا ؛ تقوی نمین ، مژده . (1396) . راهکاری برای افزایش مشارکت در یادگیری الکترونیکی مبتنی بر بازی گونه سازی . سومین کنفرانس بین المللی وب پژوهی .
43. کازرونی شامیری ، هادی ؛ سلیمی ، جمال؛ دشمن زیاری ، اسفندیار ؛ فقیه آرام ، بتول . (1402) . الگوی شایسته گرایی مدیران با رویکرد آموزش الکترونیک (مجازی ) ، مجله فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی : 53 ، 5-23.
44. کریمی ، رحیم ؛ محلوجی بیدگلی ، عباس . (1402) . بررسی تاثیر فناوری های نوین بر تکنولوژی آموزشی ، مجله پیشرفت های نوین در روانشناسی ، علوم تربیتی ، 59 ، 19-29.
45. محمدی ، اسماعیل ؛ علی مردانی ، عمران . (1395) . یادگیری الکترونیک یا یادگیری سنتی ، پنجمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و تکنولوژی .
46. محمودی ، مهدی ؛ ابراهیم زاده ، عیسی ؛ موسی کاظم ، مهدی ؛ فرج الهی ، مهران ؛ محمودی ، امیر حسین . (1394) . تحلیل رابطه یادگیری مشارکتی و ماندگاری دانشجویان در آموزش الکترونیکی ، مجله دانشگاهی یادگیری الکترونیکی ، 6(1) : 1-14 .
47. منتظر ، غلامعلی ؛ گشول دره سیبی ، طیبه . (1399) . یادگیری الکترونیکی : روایت دگر دیسی فناورانه در عرصه آموزش ، فصلنامه علمی پژوهشی سیاست علم و فناوری ، 12(1) : 15-36 .
48. مومنی راد ، اکبر ؛ پور جمشیدی ، مریم ؛ زنگنه ، حسین . (1394) . برسی عناصر تشکیل دهنده اجتماع یادگیری در آموزش الکترونیکی ، نشریه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی ، 6(2) : 133-159.
49. مهر منش ، حسن ؛ سعیدی ، لیلا ؛ سعیدی ، نیما . (1390) . برسی عوامل تاثیر گذار بر عملکرد کارکنان با تاکید بر نقش یادگیری الکترونیک ، هفتمین کنفرانس توسعه منابع انسانی.
50. نارنجی ثانی ، فاطمه ؛ پور کرمی ، جواد ؛ حجازی ، سمانه . (1400) . شناسایی مولفه های ارزشیابی نظام یادگیری الکترونیکی در دانشگاه تهران ، فناوری آموزش (فناوری و آموزش ) ، 15(2) : 321-337.
51. نارنجی ثانی ، فاطمه ؛ عبادی ، رحیم ؛ مصطفوی ، زینب السادات؛ یوز باشی ، علیرضا . (1393) . شناسایی نیازهای یادگیری اعضای هیات علمی در آموزش عالی الکترونیکی ، فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی ، 3 (10) : 29- 53.
52. Al-Akbari, Amal; Jamoussi, Vassine; Kraiem, Naufel; Al-Khanjari. (2017). Comprehensive classification of collabration approaches in e- learning .Telematics and Informatics, 34(6) , 878-893.
53. Bando, Rosangela; Gallego, Francisco; Gertler, Paul; Romero Fonseca, Dario. (2017). Books or laptops? The effect of shifting from printed to digital delivery of educational content on learning .Econimics of education Review, 61, 162-173.
54. Bradac, Viadimir; Walek, Bogdan. (2017). A comprehensive adaptive system for e-learning of foreign languages, Expert systems with Application , 90, 414-426.
55. C.Beulah christalin, Latha; E Kirubakaran, P.Renjit ; Jeha, Tangaiah. (2018). An evolutionary approach for personalization of content delivery in e-learning system based on learner behavior forcing compatibilify of learning matorials, Telematics and Informatics, 35(3) , 520-533.
56. Dimah , Al-Fraihat; Mike Joy, Ra'ed Masa'deh; Jane, Sinclair. (2020). Evaluating E-learning systems success: An empirical study, Computers in Human Behavior, 102, 67-86.
57. Dominici, Gandolfo; Palumbo, Federica. (2013). How to build an e-learning product : Factors for student, Jornal;Business hotizon, 56(1), 87-96.
58. Fernández Jiméneza , Miguel Ángel ; Mena Rodrígueza, Esther; Isabel Estrada Vidalb , Ligia .(2017). The tutor’s roles and functions in online education. Qualitative study within the context of worker training. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 237( 21) , 196-202
59. Heyeon , Song; Jihyan, Kim; Wen lou. (2016). Teacher relation in online classes:A role of teacher s-elf-disclosure, Computer in Human Behavior, 54, 436-443.
60. Hrtonˇ ová a , Nina ; Kohout b , Jirˇí; Rohlíková c,⇑, Lucie ; Zounek, Jirˇí. (2015). Factors influencing acceptance of e-learning by teacher in the Czech Republic , Computer in human behavior , 51, 873-879.
61. Huiwei, Cai .(2012). E-Learning and english teaching , Jornal:IERI procrdia , 2 , 841-846.
62. Hung lau , Kwok ; Lam, Tri ; Hon kam , Booi ; Nkhoma , Matews ; Richardson , Joan ;Tomas , susan . (2018). The role of text book learning resources in e-learning A taxonomic study , computer & Education, 118 , 10-24.
63. Kwon , Eun Hey ; E Block , Martin ; Implementing the adapted physical education e-learning program into physical education teacher education program . (2017). Reserch in Developmental Disabilities , 69, 18-29.
64. Lien chou , Hui ; Hsiu Chen. (2016). Beyond indetifying privacy issues in e-learning setting-Implicayions for instructional designers, Compters & Education , 103, 124-133.
65. Lukek, fryer ; H.N, Bovee. (2018). Staying motivated to e-learn:Person-and variable-contred perspective on the longitudinal risk and support , Computer & Eductiong , 120, 227-240.
66. Najmul, Akam. (2016). E-learning sysem use and its outcomes:Moderning role of perceived compatibility , Jornal Telematics and Infornatics, 33(1) , 48-55.
67. Nawaz Samsudeen, Sabraz ; Rusith , Mohamed . (2018). Interactive Technologhy and Smart Education . DOI 10.1108/ITSE-11-2018-0092 .
68. Nuan , Lou ; Mingli , Zhang ; Dan , Qi. (2017). Effect of different interactions on student sense of community in e-learning environment, Computer & education , 115, 253-160.
69. Parkes,Mitchel.,Stein,Sarah.,Reading ,Christine .(2015). Student preparedness for university e-learning environment , The internet and Higher education , 25 , 1-10.
70. Pasquale, Demeo ; Fabrizio , Messina ; Demenico , Rosaci ; Giuseppe M.L , Sarne. (2017). Combining trust and skills evaluation to form e-learning calasses in online social networks. Information sciences, 405, 107-122.
71. ShanShan , Wan ; Zhendong , Niu. (2018). An e-learning recommendation approach based on the self-organization of learning resource, Khowledge Based System.
72. Soffer, Tal ; Kahan ,Tali ; Livne , Eynat. (2017). E-assessment of online academic courses via student activites and perceptions, Student in Educational Evaluational, 54, 83-93.
73. Vitdima, Leva. (2015). E-rinclusion modeling for blended e-learning Course.Jornal : Procedia computer science, 65, 744-753.
74. Weiser , Oril ; Condidnate , Ina Blau ; Eshet-Alkalai ,Yoram. (2018). How do medium naturalness theaching -learning interactions and student pesonality trait affect participation in synchronouse E-learning ?.The Internet and Higher Education , 37, 40-51.
75. Winlborg , Monne ; Fribery , Elizabeth E ; Karen M , Rose ; Eastham , Linda. (2018). Facilitating learning through an international virtual collaborative practice:A case stuady , nurse education today , 61, 3-8.
76. Zhang a , Dongsong ; Zhou a , Lina ; O. Briggs , Robert ; F. Nunamaker Jr.c ,Jay .(2006). Instructional video in e-learning: Assessing the impact of interactive video on learning effectiveness , Information & Management, 43(1) , 15–27.
[1] . Maseleno , Sabani , Huda , Jasemi , Basiron
[2] . Holems & Gardner
[3] . Soong et al
[4] . Al-farihat et al
[5] . Farooq , Benade
[6] . Ghanbari et al
[7] . Beolenes et al
[8] . Al-Fraihat et al
[9] . Kim et al
[10] . Liaw et al
[11] . Güney , Enriquez , Tigreros
[12] . Walley , Barbour
[13] . Drucker
[14] . Hillier
[15] . Webstar and Hackey
[16] . Al habeeb & Rowley
[17] . Choadhury and Pattnaik
[18] . Al-Farihat et al
[19] . Valencia , Enriquez , Tigreros
[20] . Gohari , Habibi , Guilan
[21] . Willging & Johnson
[22] . Maier
[23] . Rezaei & et al
[24] . Finger
[25] . Tsai
[26] . Sun yeh
[27] . Chen
[28] . Horton
[29] . Elliot Macy
[30] . Croos
[31] . Simpson
[32] . SID
[33] . Normagas
[34] . Magiran
[35] . NCBI
[36] . Civilica
[37] . ELSEVIER
[38] . emerald insight
[39] . Al-Fraihat et al
[40] . Faryer et al
[41] . Hung lau
[42] . Beulah christalin
[43] . Winlborg
[44] . Weiser
[45] . Nawaz Samsudeen
[46] . Shan shan
[47] . Soffer
[48] . Pasquale
[49] . Bradac
[50] . Nuan
[51] . Al-Akbari
[52] . Kwon
[53] . Fernández Jiméneza
[54] . Heyeon
[55] . Lien chou
[56] . Najmul
[57] . Vitdima
[58] . Hrtonˇ ová
[59] . Parkes
[60] . Dominici
[61] . Huiwei
[62] . Faryer et al
[63] . Tabasi
[64] . Al-fraihaat
[65] . Hong lau
[66] . Ghasem tabar
[67] . Beulah Christalin
[68] . Safarzadeh
[69] . Winlborg
[70] . Weiser
[71] . Vasilevshi & et al
[72] .Young
[73] .Siva Sonza
[74] .Kuh , Kinzie
Identifying effective factors on electronic learning with research synthesis method
Taken from databases in period (1389 to 1402) and (2010 to 2023).
Ali Mazlomi1*
Hossien Momeni Mahmouei2
Abstract
The purpose of the research is to investigate the factors affecting electronic learning; The method of this research is qualitative and synthesis research, the statistical population, numerous researches that have been conducted in domestic and foreign articles, and the database was 162 articles in the time period (1402-1389) and (2023-2010) . All the received articles were categorized and dominated during the content analysis and 73 articles (23 external sources and 50 internal sources) that were eligible for the research were examined and finally the articles were extracted for re-reading, coding of their indicators and concepts and were selected and examined as a statistical sample with purposeful sampling . In order to collect the required information, the checklist made by the researcher was used to report and record the primary research information, which was collected through searching with different key words and related to the purpose of the research. In order to analyze the findings, the 6-step model of Roberts' research synthesis was used, And in checking the trust of data from the provided framework, from 4 criteria; Believability, transferability, reliability and confirmability were used and the result of the inductive and combined content analysis of the categories was the extraction of a conceptual framework in the field of technology-oriented, motivation-oriented, content-oriented, organization-oriented, service-oriented, design-oriented, community-oriented.
Keyword: Research synthesis, electronic learning, technology-oriented, motivation-oriented, content-oriented.
[1] . Master , Department of Educational Science,Department of Educational Management,Torbet-e Heydariyyeh Branch,Islamic Azad University,Torbat Heydariyyeh,Iran.
*Corresponding Author,Email:alimazlom272@yahoo.com
[2] . Associate Professor, Department of Educational Sciences, Torbet Heydarieh Branch, Islamic Azad University, Torbat Heydarieh, Iran