مطالعه فیتوشیمیایی عصاره گیاه دارویی نسترن کوهی (Rosa Canina L.) جمع آوری شده از منطقه رویشی مشکین شهر و تاثیر آنتی باکتریال آن بر روی باکتری های شایع دهان و دندان
الموضوعات : کاربرد شیمی در محیط زیستحجت اقبال 1 , مهدی احمدی سابق 2
1 - گروه فیتوشیمی، مرکز تحقیقات علوم پایه، دانشگاه تبریز، ایران.
2 - گروه شیمی دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر
الکلمات المفتاحية: HPLC, آنتی باکتریال, نسترن کوهی, دهان و دندان,
ملخص المقالة :
مقدمه و هدف: اخیراً با توجه به مقاومت روزافزون میکروارگانیسم ها نسبت به آنتیبیوتیکهای رایج، استفاده از ترکیبات فنولی و ضد میکروبی موجود در گیاهان دارویی مورد توجه خاصی قرار گرفته است.مواد و روش: عصاره گیاهان نسترن کوهی به روش ماسراسیون استخراج و ترکیبات فنلی آنها توسط دستگاه HPLC شناسائی شد، اثر ضد میکروبی عصاره در غلظت های(25، 50 و 100 µg/ml ) مورد بررسی قرار گرفت. این باکتری ها شامل میکروبها و قارچهای شایع، از جمله اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﻣﻮﺗﺎﻧﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﺎﻧﮕﻮﻳﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﺎﻟﻴﻮارﻳﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﻮﺑﺮﻳﻨﻮس، اشرشیاکلی، اﻳﻜﻨﻼ ﻛﻮردﻧﺲ، سودوموناس آنروژینوزا و ﻛﻠﺒﺴﻴﻼ پنوموﻧﻴﻪ بود. جهت بررسی فعالیت ضد میکروبی عصارهها از روش دیسک دیفیوژن و MIC استفاده شد. یافتهها: در بررسی اثر هر یک عصاره ها بر روی باکتری ها، مشخص گردید که گیاه دارویی نسترن کوهی نیز کمترین تاثیر مهاری را علیه باکتری کلبسیلا پنمونیه و بیشترین اثر مهاری را بر روی قارچ کاندیداگلابراتا دارا میباشد. نتایج حاصل از آزمون MIC نیز تایید کننده این اثرات میباشد نتیجهگیری: با توجه به نتایج فیتوشیمایی حاصل از عصاره این تحقیق میتوان بیان نمود که گیاه دارویی مورد مطالعه دارای ترکیبات فنلی آنتی باکتریال میباشند. لذا نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که عصاره گیاه دارویی نسترن کوهی دارای خاصیت ضدمیکروبی مناسب علیه باکتریهای عامل عفونت دهان و دندان میباشد، بنابراین میتوان داروی گیاهی حاضر را به عنوان جایگزینی برای داروهای استاندارد کلرهگزیدین و نیستاتین بیان نمود.
_||_