مروری بر بیماری های منتقله از آب: ریسک فاکتورها و شیوههای پیشگیری
الموضوعات : کاربرد شیمی در محیط زیستمحمد صفری 1 , احمد اصل هاشمی 2 , مهران دولتخواه 3 , غلامحسین صفری 4
1 - 1- دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران
2 - گروه آموزش بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تبریز
3 - گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
4 - گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: آب, آلودگی آب, بیماری ناشی از آب, بهسازی, شیوههای پیشگیری,
ملخص المقالة :
آب برای حیات انسان و سلامتی عمومی ضروری است زیرا تا 60 درصد از بدن انسان بالغ را آب تشکیل میدهد. با این حال، بسیاری از جمعیت جهان به آب آشامیدنی کافی و سالم دسترسی ندارند. از طرفی آب آلوده میتواند باعث گسترش بیماری و ایجاد مسمومیت شود. شایعترین بیماریهای منقله از آب، بیماریهای اسهالی مانند وبا، حصبه، پاراتیفوئید، سالمونلا، ژیاردیازیس و کریپتوسپوریدیوزیس میباشند. همچنین خطرات بهداشتی ممکن است ناشی از ترکیبات شیمیایی و رادیواکتیو آب باشد. در واقع، برخی از مواد شیمیایی محلول در آب در نتیجه فرآیندهای طبیعی، ممکن است مواد ضروری برای مصارف خوراکی باشند و برخی ممکن است در غلظتهای بیشتر از حد مجاز مضر باشند. از جمله این ترکیبات میتوان به انواع فلزات مختلف، مواد آلی سنتتیک و عناصر ضروری از قبیل فلوراید، ید و سلنیوم اشاره کرد. به همین دلیل است که کیفیت آب آشامیدنی یک نگرانی جهانی برای سلامتی به ویژه در کشورهای در حال توسعه است. این مطالعه مروری با هدف مروری بر تحقیقات کنونی و گذشته در زمینه بیماریهای منتقله از آب و مهمتر از همه عوامل مؤثر و ریسک فاکتورهای مرتبط، شیوههای پیشگیری و در نهایت شناسایی شکاف های بالقوه در مطالعات مربوط به بیماری های منتقله از آب انجام شد. بررسی متون نشان داد که آب آشامیدنی ناسالم و عدم دسترسی به امکانات بهسازی و بهداشتی اولیه، از عوامل اصلی شیوع بیماریهای منتقله توسط آب میباشند. بهبود وضعیت آب آشامیدنی، امکانات بهسازی و بهداشتی مناسب به ویژه دفع بهداشتی مدفوع منجر به کاهش بیماریهای منقله از آب میشود.