تاثیر سطوح مختلف نیتروژن و روی بر برخی صفات مورفولوژیک و عملکرد اسانس گل راعی
الموضوعات : اکوفیزیولوژی گیاهان زراعیمحمدرضا زاده اسفهلان 1 , علی عبادی 2 , نادر فرساد اختر 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم وتحقیقات اردبیل،گروه مهندسی کشاورزی، اردبیل، ایران
2 - دانشیار گروه زراعت واصلاح نباتات دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
3 - استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
الکلمات المفتاحية: اوره, سولفات روی, اسانس, گل راعی,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثرات کود های نیتروژن و روی بر صفات مورفولوژیک و عملکرد اسانس گیاه دارویی گل راعی آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه تبریز در سال 1391 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. ترکیبات تیماری شامل کود سولفات روی در سه سطح (صفر، سه در هزار و شش در هزار) و مقادیر کود اوره در چهار سطح (صفر، 50 ،100،150کیلوگرم در هکتار) که 50 درصد از مقادیر فوق بعد از 20 روز و مابقی (50 درصد) بعد از 40 روز از زمان انتقال اولیه نشاها، بود. در این بررسی صفات ارتفاع بوته،تعداد گل آذین، سطح برگ، وزن تر و خشک، میزان اسانس استخراج شده از گل راعی تعیین شد. نتایج نشان داد که صفات ارزیابی شده تحت تاثیر مقدار مصرف کودها قرار گرفتند، به طوری که بیشترین ارتفاع بوته، تعداد گل آذین، سطح برگ و عملکرد اسانس با مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به همراه کود سولفات روی به میزان شش در هزار و نیز بیشترین وزن تر و خشک اندام های هوایی با مصرف نیتروژن 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به همراه کود سولفات روی با دُز سه در هزار حاصل شد. با توجه به این که هدف از کاشت گیاهان دارویی تولید بیشتر سرشاخه های گل دار به منظور تهیه اسانس بیشتر است، در این بررسی بیشترین مقدار اسانس با مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و شش در هزار کود سولفات روی به دست آمد.