اثر کاربرد سالیسیلیک اسید در شرایط تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه دارویی درمنه (Artemisia annua L)
الموضوعات : اکوفیزیولوژی گیاهان زراعیکوروش اسکندری زنجانی 1 , امیرحسین شیرانی راد 2 , امین مرادی اقدم 3 , توفیق طاهرخانی 4
1 - گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان
2 - دانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
3 - گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان
4 - گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان
الکلمات المفتاحية: تنش شوری, پرولین, کاتالاز, سالیسیلیک اسید, آنتی اکسیدان,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثر کاربرد سالیسیلیک اسید در شرایط تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه دارویی درمنه (Artemisia annua L)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 90-1389 در منطقه زنجان به اجرا درآمد که در آن عامل شوری در چهار سطح شامل صفر (شاهد بدون شوری)، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر و عامل سالیسیلیک اسید در دو سطح عدم کاربرد (شاهد) و مصرف 0.5 میلی مولار بودند. صفات اندازه گیری شده شامل ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته و عملکرد سرشاخه های گلدار به عنوان صفات مورفولوژیک و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در برگ، غلظت پرولین و محتوای کلروفیل به عنوان خصوصیات فیزیولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که تنش شوری موجب کاهش ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته، عملکرد سرشاخه های گلدار و محتوای کلروفیل و کاربرد سالیسیلیک اسید در هر دو شرایط تنش و بدون تنش شوری، سبب بهبودی صفات مورد اشاره گردید. تنش شوری فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز و تجمع پرولین را در برگ افزایش داد و کاربرد سالیسیلیک اسید هم در شـرایط بدون تنش و هم در تنش شــوری موجب کاهش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان مذکور و تجمع پرولین با اثر کاهش دهندگی اثرات تنش شوری گردید.