اثر روش های مصرف کودهای آلی و شیمیایی بر برخی صفات مورفولوژیک و عملکرد غده سیب زمینی
الموضوعات : اکوفیزیولوژی گیاهان زراعیفرناز منقش 1 , عباس ملکی 2 , حیدر ذوالنوریان 3
1 - فرهیخته ی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه ایلام، ایلام
2 - استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
3 - عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه
الکلمات المفتاحية: کمپوست, کود آلی, سیب زمینی, عملکرد غده, روش مصرف,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثر کودهای ورمی کمپوست و شیمیایی و همچنین نحوه مصرف آنها بر عملکرد غده و برخی صفات مورفولوژیک سیب زمینی رقم آگریا آزمایشی در سال ١۳٩٢ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ماهیدشت کرمانشاه اجرا گردید. طرح آماری، اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار بود. ورمی کمپوست در ٤ سطح (صفر، 1.5، 2.5 و 3.5 تن در هکتار) در کرت های اصلی، کود شیمیایی در ۳ سطح (صفر، ٥٠ و ١٠٠ درصد کود توصیه شده) که سطح 100 درصد شامل مقادیر ٢٢٥ کیلوگرم در هکتار اوره، ١٥۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم، ١۰٥ کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات تریپل و ٥٢ کیلوگرم در هکتار سولفات روی و سطح ٥۰ درصد شامل مقادیر به ترتیب برابر 112.5، 75، 52.5 و 26کیلوگرم در هکتار و نحوه مصرف کود در ۳ سطح (پخش در سطح، یک نواری و دو نواری) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی اجرا شدند. نتایج نشان داد که افزایش میزان ورمی کمپوست در سطح 3.5 تن در هکتار و کاهش میزان کود شیمیایی در سطح 50 درصد و نیز مصرف کود به صورت دو نواری باعث افزایش ارتفاع بوته، تعداد ساقه در بوته و عملکرد غده شد که بیشترین عملکرد غده در تیمار 3.5 تن در هکتار ورمی کمپوست، ٥٠ درصد کود شیمیایی و روش مصرف دو نواری کود مشاهده شد (٣٧ تن در هکتار). نتایج کلی این آزمایش تأثیر مثبت مصرف ورمی کمپوست را بر عملکرد غده سیب زمینی نشان داد بنابراین، می توان نتیجه گرفت که استفاده تلفیقی از کودهای شیمیایی و ورمی کمپوست می تواند ضمن افزایش عملکرد سیب زمینی، موجب کاهش مصرف کودهای شیمیایی و در نتیجه کاهش مخاطرات زیست محیطی ناشی از آنها گردد.