تأثیر دوره تداخل علف های هرز بر برخی صفات مورفولوژیک و عملکرد پیاز
الموضوعات : اکوفیزیولوژی گیاهان زراعیعمر رسول زاده 1 , عادل دباغ محمدی نسب 2 , روح اله امینی 3 , صاحبعلی بلندنظر 4 , حبیب دواتی کاظم نیا 5
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه تبریز ، تبریز، ایران
2 - استاد گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
3 - استادیار گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
4 - دانشیار گروه علوم باغی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
5 - مربی گروه علوم باغی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
الکلمات المفتاحية: عملکرد, تداخل, بیوماس, پیاز, علفهای هرز, سوخ,
ملخص المقالة :
تأثیر دوره تداخل علف های هرز بر صفات مورفولوژیک و عملکرد پیاز رقم قرمز آذرشهر، با انجام آزمایشی در سال زراعی 90-89 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز بررسی شد. در این آزمایش، ١٢ تیمار شامل شش دوره فقدان علف هرز که علف های هرز مزرعه برای محدوده های زمانی صفر، 20، 40، 60، 80 و 100 روز پس از سبز شدن پیاز کنترل شدند و شش دوره آلوده به علف هرز که در محدوده زمانی صفر، 20، 40، 60، 80 و 100 روز پس از سبز شدن اجازه رشد در مزرعه پیاز داده شد، بودند. تأثیر تداخل علف های هرز بر ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، قطر متوسط سوخ، بیوماس پیاز در بوته، عملکرد سوخ در بوته و عملکرد سوخ در واحد سطح معنی دار بود. کلیه صفات مورد بررسی پیاز با افزایش طول دوره آلودگی آن با علفهای هرز کاهش یافتند. افزایش دوره آلودگی مزرعه با علف هرز بیش از 40 روز پس از سبز شدن، ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته و قطر پیاز را به طور معنی داری کاهش داد. افزایش دوره آلودگی به مدت 100 روز پس از سبز شدن، عملکرد پیاز در بوته و واحد سطح را به ترتیب تا 95 و 96% نسبت به تیمار کنترل علف هرز در کل دوره رشد، کاهش داد. همچنین، افزایش دوره فقدان علف های هرز تا 40 روز پس از سبز شدن، تاثیری بر عملکرد پیاز در بوته و واحد سطح نداشت. به طورکلی، نتایج نشـان داد که برای جلوگیری از کاهش عملکرد پیاز، کنترل علف های هرز از زمان سبز شدن تا 100 روز پس از سبز شدن ضروری بود و کنترل آنها پس از این دوره تاثیری بر عملکرد پیاز نداشت.