پدیدارشناسی تجربی تعاملات دگرجنسخواهانه (مورد مطالعه: دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد)
الموضوعات :علی یوسفی 1 , سید زهرا کاظمی یزدی 2 , مصطفی غنیزاده 3
1 - گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد
2 - گروه علوم اجتماعی فردوسی مشهد
3 - دانشآموخته کارشناسی ارشد پژوهش علوم اجتماعی، دانشگاه فردوسی مشهد- ایران
الکلمات المفتاحية: انگیزه, نیاز, تعاملات دگرجنسخواهانه, روابط خارج ازچارچوب ازدواج, مشارکت کننده, پدیدارشناسی تجربی,
ملخص المقالة :
نیاز جنسی و ارتباط با جنس مخالف یک نیاز اولیه طبیعی است که در جوامع مختلف مطابق با هنجارهای معینی که مهم ترین آن ها ازدواج است، تامین می گردد. با این حال برخی از روابط دگرجنس خواهانه، خارج از چارچوب ازدواج جریان دارد و بیشتر تحت تاثیر هنجارهای شخصی تنظیم می شود و با شیوه های مختلف توجیهی و پنهان سازی نیز تداوم پیدا می کند. این نوشتار درصدد است با تحلیل پدیدارشناختی تجربه های دگرجنس خواهانه و خارج از چارچوب ازدواج در بین تعدادی از مشارکت کنندگان دانشجو در دانشگاه فردوسی مشهد، دلائل انگیزه های این نوع روابط را آشکار نماید. در تحلیل تجربه های دگرجنس خواهی 22 مشارکت کننده که به روشی هدف مند انتخاب شده اند، پنج نوع ارتباط با جنس مخالف شامل ارتباط کلامی بدون عاطفه، عاطفی یک سویه، عاطفی دوسویه، عاطفی- جسمی و عاطفی- جنسی مورد مبنا قرار گرفته و با معناکاوی آن ها پنج معنای عمده شامل انگیزه فرصتی، تجربه ارتباط متفاوت، میل به ازدواج، عشق و تعلق و لذت جنسی انتزاع گردیده است. نتایج نشان می دهد نیازهای جنسی و نیازهای اجتماعی در هم آمیخته اند و این در هم آمیختگی و نظام توجیهی آن پوشش مثبتی را برای تداوم روابط خارج از ازدواج در بین مشارکت کنندگان فراهم ساخته است. بعلاوه تفاوت های جنسیتی و شرایط فرهنگی اجتماعی پیرامونی در شکل دادن به انواع روابط دگرجنس خواهانه و هم چنین برقراری تناسب میان انواع انگیزه ها و انواع روابط میان دوجنس، سهم بسزائی دارند.
آزاد ارمکی، تقی؛ شریفی ساعی، محمدحسین؛ ایثاری، مریم؛ و طالبی، سحر. (1390). سنخشناسی الگوهای روابط جنسی پیش از ازدواج در ایران، مجله جامعه پژوهی فرهنگی. شماره 4.
آزاد ارمکی، تقی؛ شریفی ساعی، محمدحسین؛ ایثاری، مریم؛ و طالبی، سحر. (1391). همخانگی؛ پیدایش شکلهای جدید خانواده در تهران، مجله جامعهپژوهی فرهنگی. شماره اول، صص 77-43.
اورعی، غلامرضا. (1371). جامعهشناسی مسائل اجتماعی جوانان. مشهد: جهاد دانشگاهی.
اورعی، غلامرضا. (1396). مبانی جامعهشناسی. نشر سمت (پیش از چاپ).
بهروزیان، بهروز؛ و حسنوند، احسان. (1395). بازسازی معنایی روابط جنسی پیش از ازدواج: ارائه یک نظریه زمینهای، علوم اجتماعی (دانشگاه فردوسی مشهد). 28، صص 212-187.
بوستانی، داریوش؛ و محمدپور، احمد. (1388). بازسازی معنائی جهتگیری جنسیتی پسران نسبت به دختران (ارائه یک نظریه زمینهای)، مجله مطالعات راهبردی زنان. 44، 172-142.
حسنزاده، رمضان. (1386). انگیزش و هیجان. تهران: ارسباران.
ریتزر، جورج. (1392). نظریه جامعهشناسی در دوران معاصر. ترجمه: محسن، ثلاثی. تهران: نشر علمی.
ریو، جان مارشال. (1382). انگیزش و هیجان. ترجمه: یحیی، سیدمحمدی. تهران: ویرایش.
زارع شاهآبادی، اکبر؛ و سلیمانی، زکیه. (1391). بررسی عوامل مرتبط با گرایش دانشجویان به روابط پیش از ازدواج در دانشگاه یزد، فصلنامه رفاه اجتماعی. 45، 364-339.
شاملو، سعید. (1383). آسیبشناسی روانی. تهران: رشد.
شیخدارانی، هما؛ مهرابی، حسینعلی؛ کجباف، محمدباقر؛ و عابدی، محمدرضا. (1387). اثربخشی آموزش پیشگیری از روابط آسیبزا بر نگرش دانشآموزان دختر مدارس متوسطه، دانشوپژوهشدرروانشناسیکاربردی. شماره 38، 62-41.
عظیمی هاشمی، مژگان؛ اعظمکاری، فائزه؛ بیگناه، معصومه؛ و رضامنش، فاطمه. (1394). ارزشها، نگرشها و الگوهای کنش جوانان در همسر گزینی و روابط پیش از ازدواج، راهبرد فرهنگ. 9، .319-333
علیتبار، س؛ قنبری، س؛ زادمحمدی، ع؛ و حبیبی، م. (1392). بررسی رابطۀ بین روابط جنسی پیش از ازدواج با نگرش به روابط فرازناشویی، خانواد پژوهشی. 2، 267-255.
فرهنگی، علی اکبر. (1392). ارتباطات انسانی مبانی. (جلد 1)، تهران: موسسه خدمات فرهنگی رسا.
کجباف، محمدباقر؛ عابدی، محمدرضا؛ و شیخ دارانی، هما. (1386). اثربخشی آموزش پیشگیری از روابط آسیبزا بر نگرش دانشآموزان پسر مدارس متوسطه، دانشوپژوهشدرروانشناسیکاربردی. شماره 32، 32-17.
محمدپور، احمد. (1389). روش تحقیق کیفی ضد روش (1). منطق و طرح در روششناسی کیفی، تهران: انتشارات جامعهشناسان.
محمدپور، احمد. (1390). روش تحقیق کیفی ضد روش (2). مراحل و رویههای عملی در روششناسی کیفی، تهران: انتشارات جامعهشناسان.
مزلو، ابراهام، اچ. (1369). انگیزش و شخصیت. ترجمه: احمد، رضوانی. مشهد: آستان قدس رضوی؛ معاونت فرهنگی.
میرابی، سعیده. (1391)، پدیدارشناسی تجربی گناه: مورد مطالعه گناهان جنسی. پایاننامه کارشناسیارشد، دانشگاه فردوسی مشهد.
میرزایی، خلیل؛ و برغمدی، هادی. (1389). رابطه با جنس مخالف و عوامل مرتبط با آن، فصلنامه رفاه اجتماعی. 34، 31-11.
میلز، سی رایت؛ و گرث، هانس. (1380). منش و ساختار اجتماعی. ترجمه: اکبر، افسری. تهران: نشر آگه.
یوسفی، علی؛ و تابعی، ملیحه. (1391). پدیدارشناسی تجربی راهی برای فهم تجارب دینی، فصلنامه جامعهشناسی تاریخی. 7، 94-71.
Riggio, H., R. (2008). Attitudes toward marriage: embeddedness and outcimes in personal relationships, Personal relationships. 15, P.p: 123-140.
_||_