ریز پلاستیکها، چالشی نوظهور برای سلامت آب و غذا
الموضوعات :
1 - استاد گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: آب, محیط زیست, مواد غذایی, ریزپلاستیکها,
ملخص المقالة :
ریزپلاستیکها بهعنوان آلایندههای نوظهور محیط زیست شناخته میشوند که بر حسب منبع تولید، به ریزپلاستیکهای اولیه و ثانویه طبقهبندی میشوند. شکل، اندازه و رنگ در بین سایر ویژگیها، از دیگر مختصات آنهاست که توانایی این مواد را برای دستیابی به زنجیره غذایی و خطرات ناشی از آن تعیین میکند. در حالیکه اثرات زیستمحیطی ریزپلاستیکها مورد توجه بسیاری قرار گرفته است، بررسی میزان خطرات ناشی از در معرض قرار گرفتن انسان به غذاهای آلوده به ریزپلاستیکها هنوز بهطور کامل ارزیابی نشده است. هدف از بررسی حاضر مرور اجمالی اطلاعات و دانش کنونی در مورد وجود ریزپلاستیکها در مواد غذایی و نوشیدنی و اثر سوء آنها بر موجودات زنده و انسان است. محققین دادههای موجود را نهتنها ناکافی، بلکه سئوال برانگیز و مبهم میدانند؛ زیرا یک روش کمی، استاندارد و واحد برای اندازهگیری وجود ندارد. در بین مواد غذایی، سختپوستان، نرمتنان، ماهیها، آب و نمک بهعنوان منابع شناخته شده آلوده به ریزپلاستیکها هستند که برای سلامت انسان خطرآفرین شناسایی شدهاند. لذا علاوه بر مطالعه روی آلودگی سایر انواع مواد غذایی، ضروری است روشهای تشخیص استانداردسازی شوند. همچنین راههای کاهش ورود یا حذف این مواد از منابع آبی و غذایی مورد توجه و بررسیهای بیش از بیش قرار گیرد.
● Adhikari, S., Kelkar, V., Kumar, R. and Halden, R.U. (2022). Methods and challenges in the detection of microplastics and nanoplastics: a mini‐review. Polymer International, 71(5): 543-551.
● Ajith, N., Arumugam, S., Parthasarathy, S., Manupoori, S. and Janakiraman, S. (2020). Global distribution of microplastics and its impact on marine environment-a review. Environmental Science and Pollution Research, 27(21): 25970-25986.
● Alcamo, J., Puig, D., Metz, B., Demkine, V. and Farrell, T.C. (2014). The Emissions Gap Report 2014: A UNEP Synthesis Report. http://www.unep.org/emissionsgapreport2014/
● Cella, C., La Spina, R., Mehn, D., Fumagalli, F., Ceccone, G., Valsesia, A., et al. (2022). Detecting micro-and nanoplastics released from food packaging: challenges and analytical strategies. Polymers, 14(6):1238.
● Collard, F., Gasperi, J., Gabrielsen, G.W. and Tassin, B. (2019). Plastic particle ingestion by wild freshwater fish: a critical review. Environmental Science & Technology, 53(22): 12974-12988.
● Crawford, C.B. and Quinn, B. (2016). Microplastic pollutants. Elsevier Limited, UK
● Herbort, A.F., Sturm, M.T., Fiedler, S., Abkai, G. and Schuhen, K. (2018). Alkoxy-silyl induced agglomeration: a new approach for the sustainable removal of microplastic from aquatic systems. Journal of Polymers and the Environment, 26(11): 4258-4270.
● Horton, A.A., Jürgens, M.D., Lahive, E., van Bodegom, P.M. and Vijver, M.G. (2018). The influence of exposure and physiology on microplastic ingestion by the freshwater fish Rutilus rutilus (roach) in the River Thames, UK. Environmental Pollution, 236: 188-194.
● Huang, Y., Chapman, J., Deng, Y. and Cozzolino, D. (2020). Rapid measurement of microplastic contamination in chicken meat by mid infrared spectroscopy and chemometrics: A feasibility study. Food Control, 113: 107187.
● Kedzierski, M., Lechat, B., Sire, O., Le Maguer, G., Le Tilly, V. and Bruzaud, S. (2020). Microplastic contamination of packaged meat: Occurrence and associated risks. Food Packaging and Shelf Life, 24: 100489.
● Kutralam-Muniasamy, G., Pérez-Guevara, F., Elizalde-Martínez, I. and Shruti, V.C. (2020). Branded milks–Are they immune from microplastics contamination? Science of the Total Environment, 714: 136823.
● Leslie, H.A., Van Velzen, M.J., Brandsma, S.H., Vethaak, A.D., Garcia-Vallejo, J.J. and Lamoree, M.H. (2022). Discovery and quantification of plastic particle pollution in human blood. Environment International, 163: 107199.
● Ma, Y. (2018). Changing Tetra Pak: from waste to resource. Science Progress, 101(2): 161-170.
_||_
●Adhikari, S., Kelkar, V., Kumar, R. and Halden, R.U. (2022). Methods and challenges in the detection of microplastics and nanoplastics: a mini‐review. Polymer International, 71(5): 543-551.
● Ajith, N., Arumugam, S., Parthasarathy, S., Manupoori, S. and Janakiraman, S. (2020). Global distribution of microplastics and its impact on marine environment-a review. Environmental Science and Pollution Research, 27(21): 25970-25986.
● Alcamo, J., Puig, D., Metz, B., Demkine, V. and Farrell, T.C. (2014). The Emissions Gap Report 2014: A UNEP Synthesis Report. http://www.unep.org/emissionsgapreport2014/
● Cella, C., La Spina, R., Mehn, D., Fumagalli, F., Ceccone, G., Valsesia, A., et al. (2022). Detecting micro-and nanoplastics released from food packaging: challenges and analytical strategies. Polymers, 14(6):1238.
● Collard, F., Gasperi, J., Gabrielsen, G.W. and Tassin, B. (2019). Plastic particle ingestion by wild freshwater fish: a critical review. Environmental Science & Technology, 53(22): 12974-12988.
● Crawford, C.B. and Quinn, B. (2016). Microplastic pollutants. Elsevier Limited, UK
● Herbort, A.F., Sturm, M.T., Fiedler, S., Abkai, G. and Schuhen, K. (2018). Alkoxy-silyl induced agglomeration: a new approach for the sustainable removal of microplastic from aquatic systems. Journal of Polymers and the Environment, 26(11): 4258-4270.
● Horton, A.A., Jürgens, M.D., Lahive, E., van Bodegom, P.M. and Vijver, M.G. (2018). The influence of exposure and physiology on microplastic ingestion by the freshwater fish Rutilus rutilus (roach) in the River Thames, UK. Environmental Pollution, 236: 188-194.
● Huang, Y., Chapman, J., Deng, Y. and Cozzolino, D. (2020). Rapid measurement of microplastic contamination in chicken meat by mid infrared spectroscopy and chemometrics: A feasibility study. Food Control, 113: 107187.
● Kedzierski, M., Lechat, B., Sire, O., Le Maguer, G., Le Tilly, V. and Bruzaud, S. (2020). Microplastic contamination of packaged meat: Occurrence and associated risks. Food Packaging and Shelf Life, 24: 100489.
● Kutralam-Muniasamy, G., Pérez-Guevara, F., Elizalde-Martínez, I. and Shruti, V.C. (2020). Branded milks–Are they immune from microplastics contamination? Science of the Total Environment, 714: 136823.
● Leslie, H.A., Van Velzen, M.J., Brandsma, S.H., Vethaak, A.D., Garcia-Vallejo, J.J. and Lamoree, M.H. (2022). Discovery and quantification of plastic particle pollution in human blood. Environment International, 163: 107199.
● Ma, Y. (2018). Changing Tetra Pak: from waste to resource. Science Progress, 101(2): 161-170.