تعیین عوامل باکتریایی جداشده از آبسههای کبدی گاوهای کشتاری در کشتارگاه صنعتی تبریز
الموضوعات :
منصور خاکپور
1
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه پاتوبیولوژی، تبریز، ایران)
بهرام عمو اوغلیتبریزی
2
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران)
عارف عالینسب
3
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، تبریز، ایران)
الکلمات المفتاحية: گاو, آبسه کبدی, عوامل باکتریایی,
ملخص المقالة :
هدف از مطالعه حاضر تعیین عوامل باکتریایی موجود در آبسههای کبدی در گاوان کشتار شده در کشتارگاه صنعتی تبریز میباشد. در طی این مطالعه بازرسی کشتارگاهی 355 رأس گاو پس از کشتار از نظر حضور آبسه کبدی صورت پذیرفت. در صورت حضور آبسه در هر کبد مشخصات دام شامل: جنس، سن، آبستنی و مشخصات آبسه (تعداد، اندازه، محل بر روی کبد) ثبت میگردید، سپس آبسه بهطور کامل از بافت کبد جدا گردیده و در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل میشد. در محل آزمایشگاه کشت باکتریایی هوازی، بیهوازی و میکروآئروفیلیک به روش استاندارد از آبسههای کبدی به انجام رسید. از 355 رأس گاو کشتارشده 28 رأس (8/7%) به آبسه کبدی مبتلا بودند. تعداد 22(57/78 %) کبد از28 کبد مبتلا، حاوی یک آبسه بودند و تنها 6 (42/21%) کبد حاوی 2 آبسه و یا بیشتر بودند. فوزوباکتریوم نکروفوروم از 15 (57/53 %)کبد مبتلا به آبسه و آرکانوباکتریوم پیوژنز از10 (71/35%) آبسه کبدی بهعنوان جرم مولد آبسه جدا گردیدند. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد که فوزوباکتریوم نکروفوروم مهمترین عامل ایجاد آبسههای کبدی جداشده از گاوان کشتارشده در کشتارگاه تبریز میباشد و آرکانوباکتریوم پیوژنز از نظر اهمیت در ایجاد آبسه در رتبه دوم قرار دارد.