بررسی اثرات پرومیکس باسیلوس سوبتیلیس و باسیلوس لیشنی فرمیس بر روی متابولیت ها و عناصر خونی و رشد گوسالههای پرواری
الموضوعات :غلامعلی مقدم 1 , احمد نعمتالهی 2
1 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
2 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
الکلمات المفتاحية: پروبیوتیک, گوسالهها, افزایش وزن, پرومیکس, پارامترهای خون,
ملخص المقالة :
پروبیوتیک ها میکرو ارگانیسم های مفیدی هستند که در دستگاه گوارش دام ها کلونیزه شده و از طریق مکانیسم های خاصی بر روی بعضی از پارامترهای خون تأثیر می گذارند. به این منظور آزمایشی ترتیب داده شده تا تأثیر پرومیکس حاوی اسپورهای زندة باکتری باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis CH 201) و باسیلوس لیشنی فرمیس (Bacillus Licheni formis CH 200)، بر روی افزایش وزن، متابولیت ها و عناصر خونی گوساله مشخص گردد. 20 رأس گوساله نر نژاد هلشتاین در دو گروه 10 رأسی در اصطبلهای جداگانه تقسیم شدند. گروه کنترل با جیرة استاندارد و گروه تیمار با همان جیره بعلاوه پرومیکس (500 گرم در هر تن خوراک یا cfu 109×6/1 در گرم خوراک) به مدت 45 روز تغذیه گردیدند و وزن گوساله ها در روزهای 1، 15، 30 و 45 اندازه گیری شد و از آنها برای اندازه گیری مقادیر برخی متابولیت ها و عناصر خونی خونگیری به عمل آمد. میانگینهای به دست آمده با آزمون T مقایسه شدند. نتایج نشان داد که میانگین افزایش وزن روزانه با مصرف پرومیکس، بهبود غیر معنیداری (05/0<P) به میزان 8/4 درصد داشت. در هر کدام از 3 دورة آزمایش نیز میانگین افزایش وزن روزانه، بهبود غیر معنی داری نشان داد (05/0<P). فسفر و کلسیم خون گوساله ها تحت تأثیر پروبیوتیک افزایش معنی داری (01/0>P) نشان دادند که این افزایش در دورة اول غیر معنی دار (05/0<P) ولی در دوره های دوم و سوم معنی دار (01/0>P) بود. با افزودن پروبیوتیک میزان گلوکز، اوره و پروتئین خون افزایش غیر معنی داری (05/0<P) نسبت به گروه شاهد داشت. البته این افزایش در میزان گلوکز، اوره و پروتئین در دوره های دوم و سوم غیر معنی دار (05/0<P) و در دوره اول معنی دار بود (01/0>P).
Alexpoulos, C., Georgoulakis, I. E., Tzivara, A., Kritas, C. K. Suchu, A. and Kyriakis, S.C. (2004): Field evaluation of the efficacy of a probiotic containing Bacillus L and Bacillus spores on the health status and performance of sows and their litters. J. of Animal physiology and animal nutrition. 88 (11-12): 381-392.
2- Conway, P.L., Gorbach, S.L. and Goldin, B.R. (1987): Survival of lovlic acid bacteria in the human stomach and adhesion to intestinal cells. J. Dairy Sci. 70: 1-12.
3- Dietrich, K. (1998): Technology aspects related to microorganisms in functional foods. Trends in Food Science and Technology. 9 (8-9): 295.
4- Fang, H., Tuomola, E., Arvilommiad, A. and Salminen, S. (2000): Modulation of humoral immune response through probiotic intake. Immunology and Medical Microbiology. 29 (1): 47-52.
5- Francisco, C.C., Chamberlain, C.S., Waldner, D.N., Wetteman, R.P. and Spicer, L.Y. (2002): Propionibacteria fed to dairy cows: Effect on energy balance, plasma metabolites and hormones and reproduction. American Dairy Science Association. 85: 1738-1751.
6- Fuller, R. (1989): Probiotics in man and animals. J. Applied Bacteriology. 66: 365-378.
7- Fuller, R. (1997): Probiotics 2: Applications and practical aspects. Chapman and Hall, London.
8- Jenny, B.F., et al. (1991): Performance and fecal flora of calves Bacillus subtilis concentration. J. Dairy Science. 74: 1968-1973.
9- Marteau, P., Pochart, P., Bouhnikad, Y. and Rambaud, J. (1993): Fate and effects of some transiting microorganisms in the human gastrointestinal tract. World Rev. Natr. Diet. 78: 1-21.
10- Rolfe, R.D. (2000): The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health. Journal of Nutrition. 130:396-402.
11- Roberfroid, M.B. (1998): Probiotics and synbiotics: concepts and nutritional properties, Br. J. Nutr. 80: 197-202.
12- Saarela, M., Mogensen, G., Fonden, R. and Mattoadt, J. (2000): Probiotic bacteria: Safety,
functional and technological properties. Journal of Biotechnology. 84: 197-215.
13- Saleweski, A. and Fried, K. (1993): Effect of Bioplus 2B on performance and economy in calf raising. LVAV, Neonuhle, Germany.
14- Salminen, S., Ouwehand, A.C. and Isolauri, E. (1998): Clinical applications of probiotic bacteria. International dairy journal. 8 (5-6): 563-572.
15- Short, C. (1999): The probiotic century historical and cument perspectives. Trends in food science and technology. 10: 411-417.
16- Swenson, M. J. and Reece, W.O. (1996): Duke’s physiology of domestic animals, Eleventhed, Comstock cornell university press Ithaca and London, pp: 42, 410, 417-422.
17- Tannock, G.W. (1998): Domestic animals digestive tract microbial ecosystem. Journal of microbial science. 5(4): 386-400.
18-Yokoyama, M.T. and Johnson, K.A. Microbiology of the rumen and intestine. In: Church, D.C. (1988):The ruminant animal digestive physiology and nutrition. Areston book, pp: 125-144.