نقش استرسهای عضلانی و ارتباط آن با کیفیت گوشت در جوجههای گوشتی
الموضوعات :
یوسف دوستار
1
,
فرید سرکاراتی
2
,
افشین جوادی
3
,
وحید حاجی آبالو
4
1 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکدة دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی سراب، سراب، ایران
3 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکدة دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران
4 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: جوجههای گوشتی, استرسهای عضلانی, کیفیت گوشت,
ملخص المقالة :
استرسهای عضلانی میتوانند از مسائل بسیار مهم مرتبط با کیفیت گوشت و بهداشت انسانی باشند. یکی از این عوامل استرسزا جمع آوری و حمل و نقل جوجهها از فارم به کشتارگاه میباشد. در مطالعه حاضر ارتباط عوامل استرسزا با کیفیت گوشت جوجهها مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای انجام این مطالعه، 30 قطعه جوجه گوشتی 60 روزه به ظاهر سالم از یک جنس و نژاد انتخاب و بهطور مساوی در سه گروه (A و B به عنوان تیماروCبهعنوان شاهد) توزیع گردیدند. شرایط تغذیه و نگهداری برای تمام جوجهها یکسان در نظر گرفته شد. گروه تیمار A تحت آسیبهای مختلف عضلانی متناسب با آسیبهای ایجاد شده در زمان جمع آوری و نقل و انتقال جوجهها به کشتارگاه قرار گرفت و جوجههای گروه تیمار Bنیز تحت شرایطی مجبور به بال زدن شدید گردیدند. در گروههای تیمار و شاهد 12 ساعت پس از اعمال استرس، از بافت عضله سینهای عمقی و خون جهت اندازهگیری کراتین فسفوکیناز و ازت تام فرّار و تهیه مقاطع میکروسکوپی نمونه برداری انجام پذیرفت. در مشاهدات ظاهری، بافت عضله عمقی سینه در گروههای تیمار دچار تورم، کبودی وخونریزی شدید بود. در نمای ریزبینی، ادم، تورم آبکی سلول، نکروز و ارتشاح سلولهای التهابی از نوع هتروفیل، لنفوسیت و ماکروفاژ مشاهده شد. در گروه شاهد تغییرات بافتی مشخصی دیده نشد. مقادیر آنزیم کراتین فسفوکیناز و ازت تام فرّار در گروههای تیمار نسبت به گروههای شاهد افزایش یافته بود و اختلاف میانگین بین آنها از لحاظ آماری نیز معنیدار بود (005/0P<).
active stretch of rabbit skeletal muscle. American Journal of Sports Medicine. 3: 65-73.