مطالعه باقیمانده کلرامفنیکل در گوشت طیور به روش الایزا در اصفهان
الموضوعات :
ابراهیم رحیمی
1
,
محسن جعفریان
2
1 - گروه بهداشت موادغذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
تاريخ الإرسال : 29 الأربعاء , شوال, 1429
تاريخ التأكيد : 15 الخميس , ربيع الأول, 1430
تاريخ الإصدار : 23 الجمعة , ذو القعدة, 1429
الکلمات المفتاحية:
آنتی بیوتیک,
گوشت,
الایزا,
طیور,
کلرامفنیکل,
ملخص المقالة :
کلرامفنیکل از گروه داروهای وسیع الطیف دامپزشکی محسوب میشود که در درمان عفونتهای ریوی در صنعت طیور استفاده میگردد. حتی سطوح پایین باقیمانده کلرامفنیکل ممکن است به یک نوع کمکاری و تحلیل مغز استخوان منجر و نهایتاً به کم خونی آناپلاستیک تبدیل گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین باقیمانده کلرامفنیکل در گوشت مرغ انجام شد. غلظت کلرامفنیکل در این مقاله با استفاده از روش الایزا در 140 نمونه گوشت مرغ (عضله ران) عرضه شده به بازار مصرف شهرستان اصفهان اندازهگیری شد. در 25 نمونه از 140 نمونه (9/17 درصد) بررسی شده، حضور باقیمانده کلرامفنیکل در غلظتی مابین 14 تا 311 نانوگرم در کیلوگرم با میانگین 9/97 نانوگرم در کیلوگرم و انحراف معیار 7/17 نانوگرم در کیلوگرم مشاهده شد. نتایج مطالعه حاضر نشان میدهد که علیرغم پایین بودن غلظت باقیمانده کلرامفنیکل در نمونهها، لکن این دارو در حال حاضر در صنعت پرورش طیور استفاده میشود و این میتواند به عنوان خطری برای سلامت جامعه محسوب شود.
المصادر:
پرونده، ح. (1374): بررسی میزان آلودگی آنتیبیوتیکی لاشه طیور با استفاده از روش F.P.T در کشتارگاههای اطراف شیراز، پایاننامه برای دریافت درجه دکترای دامپزشکی از دانشگاه شیراز، صفحات: 26-17، 53-48.
ترکان، س. (1379): بررسی میزان آلودگی آنتیبیوتیکی لاشه طیور با استفاده از روش F.P.T در کشتارگاههای اصفهان، پایاننامه برای دریافت درجه دکترای دامپزشکی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، صفحات: 75-70.
حاج هاشمی، و.، ادیب، ع. و قفقازی، ت. (1381): فارماکولوژی پزشکی، چاپ سوم، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، صفحات: 406-401.
کهبا، ح. (1376): بررسی تأثیرات حرارت جوش بر روی بقایای آنتیبیوتیکی لاشه طیور در کشتارگاههای طیور اطراف شیراز با استفاده از روش F.P.T، پایاننامه برای دریافت درجه دکترای دامپزشکی از دانشگاه شیراز.
گلیان، ا. (1374): تغذیه طیور (ترجمه)، تألیف: لیسون، اس. و سامرز، جی. دی.، چاپ اول، تهران، واحد آموزش و پرورش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کشور، انتشارات کوثر، صفحات: 7-5.
فقیهی، س.م. (1383): مبانی فارماکولوژی دامپزشکی، چاپ اول، انتشارات جنگل، صفحات : 296-292.
مطلبی، ع.ع. (1383): مطالعه و بررسی باقیمانده داروها، سموم و آلایندههای محیط زیست در میگوی پرورشی ایران، رساله دکترای تخصّصی بهداشت مواد غذایی، دانشکده تخصّصی دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.
Ansari, F.A. and Khaton, H. (1994): Multiplex antibiotic resistance among gram negative bacteria isolated from poultry. Indian Journal of Experimental Biology, 32(3): 211-212.
Bellomonte, G., Filesi, C., Macri, A., Mosca, M. and Sanzini, E. (1993): High performance liquid chromatographic determination of nitrofurans and free chloramphenicol in poultry muscle, liver and eggs. Italian Journal of Food Science, 5(3): 247-253.
Franco, D., Wabb, J. and Taylor, C.E. (1995): Antibiotic and sulphonamide residues in meat: Implication for human health. Journal of Food Protection, 53(2): 175-178.
Kessabi, M., Abdennebi, E., Laaje, R. and Alhafi, A. (1990): Contamination of eggs poultry, liver and kidney by chloramphenicol in Morocco. Sciences des Aliments, 19(1): 203-208.
Jafari, M.T., Khayamian, T., Shaer, V. and Zarei, N. (2007): Determination of veterinary drug residues in chicken meat using corona discharge ion mobility spectrometry. Analytical Chemical Acta. 581: 147-153.
Prscott, J.F. and Baggot, J.D. (1993): Antimicrobial in veterinary medicine. 2th ed., Iowa state university press/ Amos, pp: 10-63, 145-225.
Schwaiger, I. and Hortner, H. (1992): Thin-layer bioautographic assay for simulataneous detection of polyether antibiotics monensin, salinomycin, narasin and lasolacid in poultry meat. Wiener Tierarztliche Monatsschift, 79(12): 365.
Smithere, R., Lott, A.F., Dalziel, R.W. and Ostler, D.C. (1980): Antibiotic residues in meat in the United Kingdom. An assessment of specific tests to detect identify antibiotic residues. Journal of Hygiene, 85(3): 359-69.